Mikroblog odaklı popüler sosyal ağ Twitter’ın premium hizmeti olarak sunulan Twitter Blue ile ilgili merak edilenleri aktaracağımız bu makalede “Twitter Blue Nedir?”, “Twitter Blue Nasıl Alınır?”, “Twitter Blue Özellikleri Nelerdir?” başta olmak üzere konuyla ilgili soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Elon Musk‘ın geçtiğimiz aylarda Twitter’ı satın almasıyla Twitter’da birçok gelişme yaşandı. Var olan bazı özellikler ise geliştirilerek yeniden sunuldu. Twitter Blue da bunlardan biri. Normal şartlarda kurulduğu tarih olan 2006 yılından bu yana tamamen ücretsiz bir platform olan Twitter, radikal bir hamleyle premium bir özelliği devreye aldı. Twitter Blue olarak adlandırılan bu özellikle birlikte Twitter artık sadece reklamverenlerden değil kullanıcılardan da gelir elde etme imkanına kavuştu.

Peki son günlerde daha da gündemde olan “Twitter Blue Nedir?”, “Twitter Blue Nasıl Kullanılır?”, “Twitter Blue Özellikleri Nelerdir?” Bu sorular etrafında Twitter Blue’yu anlatmayı sürdürelim. Bu arada özellik ilk kullanıma açıldığında Branding Türkiye’de konuyla ilgili bir makale yayınlamıştık. (Bkz: Twitter’da Abonelik Dönemi: Twitter Blue) Bu makalede ise özelliğe dair tüm ayrıntıları güncel şekliyle aktarıyor olacağız.

Twitter Blue Nedir?

Twitter, “Blue” hizmetiyle “Tamamen Ücretsiz” misyonunda yapısal anlamda bir takım değişiklikler yaptı. Diğer bir ifadeyle Twitter farklı bir aksiyon alarak kullanıcılardan belirli bir ücret karşılığında hizmet satmaya başladı. Bu ücretli servise abone olarak, diğer kullanıcıların erişemediği birçok özelliği elde etmek mümkün. Blue özelliği hakkında Twitter’ın yaptığı tanımlama ise şöyle;

Twitter Blue, hesabınıza mavi onay işareti eklemenin yanı sıra Tweeti Düzenle gibi belirli yeni özelliklere erken erişim sunan katılım tabanlı, ücretli bir aylık aboneliktir.

Twitter Blue Nasıl Alınır?

Twitter’ın Blue özelliğine kaydolmak oldukça basit. Konuyla ilgili Twitter’ın yaptığı açıklama ise şöyle;

Masaüstü Cihazlar İçin Abonelik;

“Web’de abone olmak için twitter.com’a gidin ve Daha Fazla > Twitter Blue > Abone Ol öğesini seçin. Henüz yapmadıysanız telefon numaranızı doğrulamanız istenir. Abonelik ödemesini onaylayın.”

Mobil Cihazlar İçin Abonelik;

“iOS veya Android işletim sisteminde abone olmak için profil menüsü > Twitter Blue > Abone Ol öğesine gidin. Henüz yapmadıysanız telefon numaranızı doğrulamanız istenir. Abonelik işleminizi tamamlamak için uygulama içi satın alma talimatlarını izleyin.”

Twitter Blue Ücreti Nedir?

Twitter Blue abonelik ücretleri ile ilgili Twitter tarafından yapılan açıklama şöyle;

Twitter Blue aboneliğin sunulduğu ülkelerde aylık 8 Dolar’dan veya yıllık 84 Dolar’dan başlayan yerelleştirilmiş fiyatlarla web’de, iOS veya Android işletim sisteminde aylık düzende ya da web’de yıllık düzende ödenir. Twitter Blue satın alımı gerçekleştirebiliyorsanız bölgesel para birimi cinsinden fiyatı web’de ve iOS ve Android işletim sisteminde uygulama içinde görebilirsiniz. Aboneliğin sunulduğu ülkelerdeki planlar ve fiyatlandırma hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu arada ödeme yaparken şu detayı da unutmayın; Blue aboneliğinde para iadesi söz konusu değil. Twitter bu konuda “Yasal zorunluluklar dışında hiçbir Twitter Blue aboneliği için para iadesi yapılmaz.” açıklamasında bulunarak oldukça net bir tavır sergilemiş. Hatta hesabınız askıya alınsa dahi para iadesi almak mümkün olmuyor. Buna dair açıklama ise şöyle; “Buna askıya alınmış veya herhangi bir sebeple erişimini kaybettiğiniz Twitter hesaplarına bağlı abonelikler de dâhildir.” Dolayısıyla premium Twitter kullanımı için ödeme yaparken bu ayrıntıyı unutmamanızda yarar var.

Twitter Blue Özellikleri Nelerdir?

Blue kullanıcıları, Twitter’daki diğer kullanıcılardan farklı olarak şu özellikleri deneyimleyebilecekler;

  • Onaylı Hesap (Mavi Tik)
  • Tweet Düzenleme
  • Yer İşareti Klasörleri
  • Özel Uygulama Simgeleri
  • NFT Profil Resimleri
  • Temalar
  • Özel Gezinti
  • Sohbet Odaları Sekmesi
  • Popüler Makaleler
  • Okuyucu Özelliği
  • Tweeti Geri Al
  • Sohbetlerde Öncelikli Sıralama
  • Daha Uzun Video Yükleme
  • Yarı Yarıya Az Reklam (Yakında)
  • Daha Uzun Tweet (4000 Karaktere Kadar Tweet)

Henüz %100 reklamsız bir Twitter deneyimi vaat etmese de Twitter’ın bu premium hizmetiyle yarı yarıya az reklam sunuluyor. Öte yandan aboneliğini yükseltmeyen veya otomatik yenilemeyi reddeden aboneler, özelliklerden mevcut faturalama dönemlerinin sonuna kadar yararlanabiliyor. Bu detayın akabinde Twitter ile ilgili ayrıntılı okuma yapmak için Twitter Tarihi: Twitter Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar? başllıklı makaleyi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Twitter İstatistikleri başlıklı makaleden popüler mecraya dair bilinmeyenleri öğrenebilirsiniz.

Kişisel Ve Kurumsal Markalara Tavsiye

Twitter Blue özelliğiyle ilgili tavsiyem öylesine bir hamle olarak değil belirli bir strateji doğrultusunda bu özelliği kullanmanızdır. Türkiye’de ve dünyada birçok kişisel ve kurumsal markaya dijital strateji hazırladım. Her mecranın tüm premium özelliklerini topyekun kullanmak sadece maliyet değil yönetilmeyen bir sorumluluk halini alıyor. Bu da beraberinde tahmin edilemez yönetim krizlerine yol açıyor. Dolayısıyla eğer Twitter’ın ücretsiz versiyonu kişisel ya da kurumsal markanız için yeterli değilse işte o zaman Blue aboneliğini düşünebilirsiniz. Çünkü bu hizmetin markanıza (kişisel / kurumsal) katacağı özellikler Mavi Tik‘ten çok daha fazladır. Lakin eğer henüz bir Twitter stratejiniz ve Twitter odaklı bir içerik planınız yoksa Blue özelliğini deneymlemek için biraz daha bekleyebilirsiniz.

Bu arada Branding Türkiye’yi Twitter‘da takip ederek topluluğumuzun parçası olabilirsiniz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.