İşletmeniz İçin Dijital Markalaşma: Instagram Rehberi

Markaların Instagram odaklı sosyal medya yönetimi ve bu doğrultuda dijital markalaşma aksiyonu gerçekleştirmeleri için bir rehber hazırladık. “İşletmeniz İçin Dijital Markalaşma: Instagram Rehberi” temalı bu makalede tam 23 öneri yer alıyor.
Etkili bir Instagram yönetimi için olmazsa olmaz 23 tavsiyeden oluşan bu Instagram rehberi işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum. “İşletmeniz İçin Dijital Markalaşma: Instagram Rehberi”ne geçmeden evvel bir soruya yanıt arayarak başlıyoruz.
Etkili Instagram pazarlamasının temelinde iyi bir “dijital markalaşma” stratejisi olmalıdır. Ardından görselleştirme ve paylaşımlar gelir. Sonra etkileşim, iletişim ve bunların sürekliliği vardır. Ve bazı testler yaparız. Doğru sonuçlara ulaştıkça başarı da beraberinde gelir. Neler yapacağımıza şimdi hep beraber bakalım.
Instagram temelinde dijital markalaşma stratejisi oluşturmanın elbette ki birçok aşaması mevcut. Ama Instagram odağında dijital markalaşma görselleştirmeyle başlar. Yani bu işin temeli profil ve görsellerden oluşuyor. Unutmayın ki her paylaşım markanızın ismini, profilinizin kullanıcı adını, logonuzu, fontunuzu, renginizi, tonunuzu ve karakterinizi içermelidir. Görsellerde kullandığınız efektler aynı olmalıdır. Profilinizdeki paylaşım stratejiniz de öyle.
Tüm sosyal ağlarda olduğu gibi Instagram’da da görselleştirme profil avatarıyla başlar. Markalar profil fotoğrafının olduğu kısma logosunu koyar. Belli zamanlarda dönemsel olarak profil fotoğrafı yerine ürün de konulabilir. Yine de bu kısma logo veya ürünü / hizmeti hatırlatacak bir ikon, arma, ürün görseli yerleştirmek iyi olacaktır.
💡 Instagram’da sadece satış yapan, e-ticaret sitesi gibi davranan hesaplar da var biliyorsunuz. Ama onlar geçici hesaplar. Marka değeri içeren herhangi bir eylemleri yok. Geçmişten bugünlere kurumsallaşmadan gelmiş bir şirket veya profil hatırlıyor musunuz?
∴
Instagram’da paylaşım yaparken bir şablonunuz olsun. Paylaşımlara efekt ekleyebilirsiniz. Ancak o da hep aynı şekilde olmalıdır. Logonuzu paylaşımın bir köşesine mutlaka ekleyin. Bir de büyüme hack’i (growth hacking) yapın. Görselde iletişim bilgisi veya ürün satış bilgisi yer alsın veyahut trafik elde etmek istediğiniz kampanya sayfasını da belirtebilirsiniz. Videolarda da hep aynı giriş ve çıkış, size uygun seçilmiş geçişler, metin tarzı ve müzikler olmalıdır.
İşletmeniz İçin Dijital Markalaşma: Instagram Rehberi temalı bu makalede ikinci önemli kısım kullanıcı adı ve bio yani hakkında kısımlarıdır. İlk önerim; kullanıcı adınızı basit tutun. Ayrıca her yerde aynı marka ismini kullanın ki insanlar sizi kolay bulabilsin. Açıklama metni (bio) markanın veya ürünün özünü versin. Ayrıca marka konumlamanıza dair sloganınız / mottonuz varsa onu da hakkında (bio) kısmına ekleyin. Bu kısma konu etiketi de ekleyebilirsiniz. Hem böylece daha kolay bulunabilir bir marka olursunuz.
Profil kullanıcı adını marka ismi yaptıktan sonra, Instagram isminizi anahtar kelimeden seçebilirsiniz. Bazı isimlerin araştırılabilir yönü vardır. Dolayısıyla kullanıcılar anahtar kelime yazıp aradıklarında karşılarında sizi bulurlar.
Bir markanın asıl meselesi diğer ürün ve hizmet sahiplerinden yani rakiplerinden farklılaşabilmektir. Bu durum müşterinin sizi diğerlerinden ayırt edebilmesini sağladığı için önemlidir. Ayırt edilebilmek, kendine has olmakla ilgili bir durumdur. Marka bunu; logo, kurumsal kimlik, isim, renk, ton, tutum, iletişim, kurumsal standartlar ve müşteri ilişkileri gibi süreçlerle halleder. Böylece marka bir organizma haline gelir. Instagram’da da asıl olmanız gereken budur. Kendine has bir organizma olmak...
İnsanlar bu organizmayı görebilmeli, duyabilmeli, ayırt edebilmelidir. Bu organizmanın aynı zamanda kendine has bir stili de olmalıdır. Michael Jackson gibi, Barış Manço gibi, Kemal Sunal Gibi, Jerry Lewis gibi… Karakterli bir Instagram markasının; iyi bir açıklaması, iyi bir hikayesi, iyi bir ürünü ve iyi bir ürün bilgisinin hikayeleşmiş hali olur. Sizin de böyle olmalıdır.
💡 Markalama için daha doğrusu “Dijital Markalaşma” için Mürsel Ferhat Sağlam’ın “Dijital Markalaşma” adını taşıyan ve önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan kitabından yeterli bilgiyi alabilirsiniz. Şu an Mürsel Ferhat Sağlam’ın Stratejik Marka Yönetimi kitabı yayında. Bu arada Mürsel Ferhat Sağlam’ın kitapları bundan böyle Branding Türkiye Yayınları etiketiyle yayınlanacak.
Ürününüzü bir marka yüzü olarak siz satacaksınız. Ve bunu birebir ilişkiler sayesinde başarabilirsiniz. Bundan dolayı kişisel hesabın ve profesyonel hesabın ayrı olmasına gerek yok. Birleştirin. Ürünle iç içe olun, başarıyı elde edin. Örnek; Elon Musk – Not a flame thrower
Görsel, video paylaşımını temiz bir metin ve ifadeyle gerçekleştirdikten sonra kendi paylaşımınıza yorum atın. O yorumda dünyada en çok gönderiye sahip olan, en çok kullanılan ve içeriğinizle alakalı konu etiketlerini girin. #love gibi…
💡 İş dünyası, girişimcilik, marka-pazarlama, dijital markalaşma, reklam, bütünleşik pazarlama, girişimcilik vb. alanlarda paylaşım yapacağınız zaman #BrandingTürkiye yazılması gibi…
😎 Style yourself: styleish.com
Üstteki örneği satış yapan birçok instagram hesabında görmüşsünüzdür. Bu yöntem giderek artıyor. Siz de bu mantıkla hareket edebilirsiniz. Ve bir emoji ile beraber o satırda bir CTA, yani harekete geçirici mesaj bırakabilirsiniz. Bu durumda ilgili linki profilinize eklemeniz gerekiyor. Bu arada
💡 Linki genelde bit.ly gibi kısaltma servisleriyle kullanıcı dostu hale getirebilirsiniz. Çünkü sınır 150 karakterdir. Bunu alanı uzun linkle doldurmanıza gerek yok.
Çevrenizde ve kendi hesabınızda görüyorsunuzdur. Anlatmaya gerek yok. 🙂 Cenaze görseline “It’s very good!”, yazan botlar veya hesabını bota teslim edenler var. Bu şekilde bir yere varamazsınız.
Markanızın bir sloganı, tonu, karakteri, tonlaması ve en önemlisi konumlaması olmalıdır diyoruz. Bunu kullanarak dijitalde yer edinin ve gerektiğinde savunun kendinizi… Yani insanlara kendinizi anlatın. Sizin sunduğunuz yahut vaat ettiğiniz değere bağlanacak gerçek insanlara ulaşın. Bu insanlar az da olsa size kazanç sağlayacak. Hatta sonra sizi başka insanlara da anlatacaklar. Ama bot hesaplar bunu yapamaz. O yüzden hedef kitlenizi gerçek kişilerden oluşturun botlardan değil.
Topluluk elde ettiniz. Harika! Ama bu kitleyi sürekli beslemeniz gerek. Peki nasıl besleyeceksiniz? Tabi ki içeriklerle, değerlerle, avantajlarla, kampanyalarla, ödüllerle ve hediyelerle…
Yalnız; insanları kandıracak bir faaliyet, gereksiz yere ücret alma, iki yüzlü davranma gibi halkla ilişkiler krizi oluşturacak bir eylem içerisine girmemelisiniz. Bu, kimseye fayda sağlamaz. Kandırdığınız bir kişi en az 8 arkadaşına bundan bahsedecektir. Yıldırımın düşüşü gibi ürününüz, girişiminiz de insanların gözünden düşecektir.
Yukarıdaki yöntemleri göz önünde tutarak içerikler üretiyorsunuz diyelim. Çok güzel… Bilin ki bu içeriklerin bazılarını takipçileriniz çok sevecek. Hatta sevmekle kalmayıp bundan çevrelerine de bahsedecekler. Hiç olmadı, o içeriğe bir tepki yani etkileşim gösterirler. Bu duruma şahit olduğunuzda hemen bir videoyla ya da hikayelerle kitlenizi besleyin yani bu içeriklere yeniden yönlendirme yapın. Kısacası Instagram odağında dijital markalaşma için beğenilen içerikleri öne çıkarın.
Instagram’daki püf nokta; doğru perspektif ve doğru sahne. Bir de insanların hayranlığı. Ama bunu sağlayabileceğiniz asıl temel nokta çok iyi görselleştirme yani fotoğraflama bilgisidir. Dolayısıyla eğer fotoğrafçılık konusunda eğitim almanız yararınıza olacaktır. Eğitim almaya fırsatınız veya maddi gücünüz yoksa başta Youtube olmak üzere internette bir çok eğitim mecrası var. Bunları da değerlendirebilirsiniz.
Oluşturmuş olduğunuz kitleyi belli dönemlerde inceleyin. Neleri seviyorlar, neleri beğeniyorlar, neleri paylaşıyorlar, hangi konu etiketlerini yazıyorlar… Bu ön bilgiyi topladıktan sonra yapmanız gereken şey onların tarzında, yani takipçilerinizin sevebileceği içerikleri paylaşmaktır. Çok zor değil. Hatta bu durum avantajınızadır. Çünkü bu sayede içerik sıkıntısı çekmiyorsunuz.
100, 250, 500, 1000 takipçiye ulaştığınızda veya bambaşka bir durumdan dolayı kitlenize teşekkür edin. Neden mi? Gerçek hayatta sevdiğiniz birine onu sevdiğinizi söylediğinizde oluşan mutluluğu, havada uçuşan mor kelebekleri ve pembe çiçekleri düşünün. Sanalda da, sosyal medyada da aynı durum geçerlidir. 🙂
Kitle oluşturdunuz, paylaşımlar yaptınız. Etkileşime geçtiniz, anlık bilgilendirdiniz ve kitleyi aktif ettiniz. Ama bunların yetmediği veya daha fazlasına ihtiyaç duyduğunuz bir an gelecektir. Yani büyümek isteyeceksiniz. Bunu nasıl yaparsınız? Sizden daha güçlü olanların yanında görünerek. Yani basının, medyanın, fenomenlerin, ünlülerin sizden bahsetmesiyle… Dolayısıyla gerçek hayatta ilişkiler kurun. Para da iş görür tabii. Ama herkes zengin değil. Dolayısıyla “I know a guy who knows a guy”, birisini tanıyan birisini bulduğunuzda ilişkiyi kuvvetlendirirsiniz. Rica edersiniz, belki o ünlü kişi sizin adınıza, sizinle birlikte, sizin için paylaşımda bulunur. O paylaşımla birlikte onun hedef kitlesi sizin hedef kitleniz olur.
Bir akım başlatın. #metoo hareketini duymuşsunuzdur belki. ABD’de başlatılan bu hareketle ben de tacize uğradım denilerek bu konuda bir farkındalık sağlandı. Bir başka akım #icebucketchallenge. Tüm dünyadan herkes bu akıma katıldı. Bu akımı başlatmanın tabii ki bambaşka bir mantığı ve psikolojisi var.
Bir akım başlatılırken insanların da kendinden bir şeyler bulması, eğlenmesi, trend şeylere katılma isteği, aidiyet gibi faktörler önemlidir. Sizler de kendinize ait bir konu etiketi kampanyası yaparak markalaşma sürecinize katkıda bulunabilirsiniz. Bir kampanya yapıp #onlarıdadüşün şeklinde bir kampanya yapıp evcil hayvanları koruma odaklı bir akım başlatabilirsiniz. Hayvanseverler sizin yanınızda olacaktır. Süreci nasıl ele alacağınız ise bambaşka bir stratejidir.
#repost şeklinde paylaşılan içerikleri gördüyseniz bilirsiniz. Herhangi biri tarafından paylaşılmış ve beğendiğiniz bir içerik varsa ve bu içerik markanızla bağdaşıyorsa onu repost edin. Yani yeniden paylaşın. Çünkü her zaman içerik üretmek durumunda olamazsınız. Repost ile hedef kitlenizdeki en güçlü kişileri ön plana çıkarmanız mümkündür. Onlarla ilgili paylaşımlar yapın ve hedef kitlenizin size katılmasını sağlayın. Bu sayede güç elde edersiniz.
Fotoğraf statiktir. Ama Instagram’da yeni yeni ortaya çıkan hareketli görseller, hikayeler, videolar, vr/ar içerikler var. Hatta bazen alanınızla ilgili istatistikleri bilgi kartı şeklinde dahi paylaşabilirsiniz. İnsanlar kendilerini dahi hissettiren şeyleri, onlara hoş zaman geçirten içerikleri severler.
Instagram için video ürettiniz. Bu Instagram ile sınırlı kalmaz. Facebook’ta da, Twitter’da da, YouTube’ta da paylaşabilirsiniz. Hatta bir seri oluşturabilirsiniz. Hikaye olarak atabilirsiniz veya özel mesajlarda paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Farklı ağları senkronize kullanmanız bilinirliği de artıracaktır. Hem içerik de bir yerle sınırlı kalıp boşa gitmeyecektir.
Kampanya başlatıp, yukarıda belirttiğimiz şekilde içerik ürettiniz… Her şey mükemmel. Artık insanların katılmasını istediğinizde onlar da içerik üretip sizin için paylaşacaktır. Şimdi bunları ön plana çıkarıp o insanları etiketleme zamanı! Takipçilerinize değer verdiğiniz görüldüğünde katılım artacaktır. Böylece daha insancıl ve popüler bir marka olacaksınız.
Direkt satıştan, doğrudan satıştan, ağ pazarlamasından, sürekli pazarlama ve satış konuşması yapmaktan uzak durun!
Niye mi? Mesela telefonunuza sürekli reklam için sms atıldığı zaman nasıl oluyor ruh haliniz? Akışta sürekli sponsorlu içerik görürseniz nasıl hissedersiniz?
Robotlaşmayın kuralıyla aynı mantıkta hareket edersek; her şey satış değildir. Dolayısıyla gerçek hayatta insanlara yardım ettiğiniz gibi sosyal medyada da insanlara yardımcı olabilirsiniz. Bu davranış markaya artı değer, bilinirlik ve samimiyet / yakınlık sağlayacaktır.
Paylaşımlarınızı, sahneyi, metni, fontu, rengi, logo kullanımını baştan sona test edin. En başarılı ve işe yarayanlar kalsın. Gerisi çöpe… 🙂
Bir doktorsanız vaktiniz yoktur. Benzeri bir iş de olabilir. Belki de sosyal medyayı beceremiyorsunuzdur. Anlamayabilirsiniz. Bu da çok normal. Ama ihtiyacınız vardır. O zaman daha deneyimli ve sosyal medya iletişim kavrayışı yüksek birisine, belki bir ajansa işlerinizi devredebilirsiniz. Profesyonel bir ekip sizin yerinize işi sürdürecektir. Devlet başkanını, şirket yöneticilerini düşünün. Kaçı kendi hesabını yönetiyor? Hatta sosyal medyaya odaklanmanız yerine ürüne / kendi görevinize odaklanmanız sizin ve markanız için çok daha iyidir.
İşletmeniz İçin Dijital Markalaşma: Instagram Rehberi temalı makaleyi bitirmeden önce sizlerle işini doğru yapan ve takip etmeniz gereken markaların Instagram hesaplarını paylaşmak istedim. Önce dünyadan örnekleri paylaşacağım;
Tek tek görsellerini paylaşıp eskiyecek içerik sunmak yerine direkt liste halinde markaların isimlerini paylaştım. Tıklayın, gidin, gezin, ilham alın. Aha, işte bu deyin ve siz de kreatif açıdan bir benzerini yaparak yeni şeyler koyun ortaya.
Bu da ülkemizdeki en güçlü Instagram hesapları:
Liste böyle; takımlar, futbolcular, dizi ve film oyuncuları, komik sayfalar şeklinde gittikten sonra ancak markalara doğru gidiyor. Sefamerve, English Home gibi markalar 100. sıradan itibaren girebiliyor listeye…
∴
İşletmeniz İçin Dijital Markalaşma: Instagram Rehberi başlıklı bu makalede Instagram odağında bir rehber hazırlamaya çalıştık. Bu rehberin Instagram odağındaki faaliyetlerinizde faydalı olmasını diliyorum. Yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın. Bu arada Linkedin veya Twitter’dan Branding Türkiye ve @HYTürkyılmaz yani beni etiketleyerek sohbet de başlatabilirsiniz
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.