Verizon mikroblog odaklı popüler bir sosyal ağ olan ve Z kuşağı tarafından yoğun olarak kullanılan Tumblr’ı satmaya karar verdi!
Kullanıcı kitlesi büyük oranda Z kuşağı tarafından oluşan Tumblr, Verizon’un aldığı kararla satılıyor Kendine has içerikleriyle sosyal ağ pazarında farklı bir konumda olan Tumblr’ın son zamanlarda kullanıcı kaybettiğine ilişkin iddialar var. Bu söylentilerin akabinde Verizon’un Tumblr’ı elden çıkarmaya karar vermesi, Tumblr’ın gerçekten de eskiye nazaran popülaritesini yitirdiğini gösteriyor.
Verizon Tumblr’ı Neden Satıyor?
Tumblr, son 1 – 2 yıldır mikroblog odaklı bir sosyal ağdan çok, yetişkin içeriklerin yer aldığı +18 bir platform gibi faaliyet göstermeye başlamıştı. Bu durumun önüne geçmek isteyen şirket, geçtiğimiz aylarda bir karar alarak +18 içeriklerin yer aldığı profilleri kapattı. Ayrıca pornografik içerikleri de kalıcı olarak sildi. Ancak bu durumun, Tumblr’a pek yaramadığı zira bu kararın ardından Tumblr’ın kullanıcı kaybettiği iddia edildi. Durum böyle olunca Verizon, Tumblr’ı satmaya karar verdi.
Tumblr Şimdi Ne Yapacak?
Şöyle bir gerçek var ki; Tumblr, +18 içerikler nedeniyle sosyal ağ amacından saptı. Böyle olunca da markalar tarafından çok tercih edilen bir mecra olmadı. Her ne kadar kullanıcı sayısı ve trafik oranı yüksek olsa da mecranın markalarla olan iletişimi diğer popüler sosyal ağlar kadar yoğun değil.
Kısacası Tumblr; Facebook, Instagram, Twitter, Youtube hatta son zamanlarda düşüşe geçen Snapchat kadar bile markalarla etkileşim kuramıyor. Diğer bir ifadeyle Tumblr, sponsorlu içerik ve reklam modelleri açısından sürdürülebilirlik vaat etmiyor. Bu da mecranın geleceğinin sosyal ağ kategorisinde olmadığını gösteriyor.
Tumblr’ın Düşüşü
Evet, böylesi jenerik bir alt başlıkla Tumblr’ın bu durumundan çıkarılacak dersi aktarmak istedim. Dikkatinizi çektiğime göre şimdi konumuza dönebiliriz.
∴
Z jenerasyonu tarafından yoğun olarak kullanılan Tumblr, sadece bu yönüyle dahi aslında markaların tam da ihtiyacı olan bir sosyal ağ.
Peki hem dinamik, hem kalabalık, hem yoğun, hem genç bir nüfusa / kullanıcı kitlesine sahip olan Tumblr, neden böylesi bir düşüşle karşı karşıya kaldı?
Bence öncelikle bu sorunun yanıtlanması gerekiyor. Ve bu soruya verilecek yanıt Verizon Tumblr’ı neden satmaya kalkıştı sorusunu da kapsadığı için önemli!
∴
Öncelikle bir web sitesinin ya da mobil uygulamanın sosyal ağ olarak algılanması için temel dinamikler olan etkileşimlilik, paylaşımlılık ve katılımcılık olguları Tumblr’da fazlasıyla var. Hatta belki de hiçbir mecrada olmadığı kadar etkileşimlilik, paylaşımlılık ve katılımcılık var. Ancak görülüyor ki Tumblr bu veriyi iyi yönetemedi.
Diğer yandan Tumblr, işi baştan sıkı tutmak konusunda pasif davrandı. Her şeyin serbest olduğu bir yerde her şeyi bir anda yasaklarsanız sahip olduğunuz kitleyi kendinize küstürürsünüz. Kısacası kuralları, kervan yoldayken değil, yola çıkmadan önce koymalısınız. Sırf seo açısından fayda sağlıyor diye ya da +18 içeriklerle etkileşim halinde olmak için o mecrada duran bir kitle sizin kemik kullanıcılarınızsa, bu da sizin için üçüncü zafiyettir.
Tüm bunlar birleştiğinde milyar dolarlık bir değerlemeye sahip sosyal ağın çöküşünün pek de beklenmedik ya da sıra dışı olmadığı ortaya çıkıyor.
∴
Bütünleşik pazarlama ve iş – ekonomi mecrası Branding Türkiye’yi Tumblr’da takip ederek topluluğumuzun bir parçası olabilirsiniz. Takip etmek için buraya tıklayın.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.