İstisnasız her şeyden şikâyetçiyiz ve bu bizim sosyal medyayı etkin kullanmamızı engelliyor. Peki etkin bir sosyal medya kullanımı için gerekenler nelerdir?

“Sümer Medeniyeti”ni bilirsiniz. Yazıyı bulan toplum olarak tarihe geçmiştir. Zaten tarihi de yazıyla başlatırız. Dolayısıyla tarih Sümer Medeniyeti ile başlamıştır demek yanlış olmaz. Ayrıca bu medeniyetin, mitolojiye de katkıları büyüktür.

Peki Sümer tabletlerinde neler yazıyor, hiç merak ettiniz mi? Ben size söyleyeyim. Bu arada şu an M.Ö 4000 – 2000 yıllarından bahsediyoruz. Belki tuhaf gelebilir fakat Sümer tabletlerinde yeni nesille ilgili bazı şikayetler yer alıyor.

Şikayet Platformu Olarak Sosyal Medya

Bugüne dönelim. Yıl 2018…

Sosyal medyada hemen herkes yeni nesille ilgili şikayetlerini dile getiriyor. Genç, yaşlı herkesin bahsettiği bir şey var o da yeni neslin duyarsız, amaçsız, carpediem tarzı bir yaşamı benimsemiş olmasıdır. Ayrıca  yeni neslin gelecek vaat etmediğini de dillendirilir.

Aradan geçen 4000-5000 yılda insanoğlu duygusal ve psikolojik açıdan pek bir ilerleme kaydedememiş gibi gözüküyor. Evet hep bir şeylerden şikayetçiyiz. Lakin şikayet ettiğimiz konuları düzeltmek yerine nedense onları görünmeyecekleri yerlere tıkıştırmayı tercih ediyoruz. Kim bilir belki de böyle yapmak kolayımıza geliyordur.

Şimdi asıl konumuza dönecek olursak son yıllarda sosyal medya; eğlence ve etkileşim alanı olmaktan sıyrılıp -özellikle son 3 yıldır- şikayet merci halini aldı. Örneğin herhangi bir konferansta veya organizasyonda ajans başkanları, konuklara kreatif çalışmalarını örneklendirerek anlatmak yerine rakip ajansların yaptıkları çalışmalara burun kıvırıp onları küçük düşürmekle -bir nevi rakipleri şikayet etmekle- yetiniyor.

Sosyal Medyayı Etkin Kullanmak

Sosyalleşme, bilgi / haber edinme ve eğlenme platformu olarak kullanılan sosyal ağlar, son yıllarda şikayet platformu olarak da kullanılıyor dedik. Evet, sosyal medyanın her an elimizin altında olmasından ötürü her şeyin kolaylaşması gibi şikayet etmek de kolaylaştı.

Evet, istisnasız her şeyden şikayetçiyiz ve bu bizim sosyal medyayı etkin kullanmamızı engelliyor. O halde buyurun kimin hangi konudan veya kimden şikayetçi olduğunu kabaca anlatalım.

  • İnsanlar, mal/hizmet aldıkları firmalardan şikayetçi
  • Firmalar tedarikçilerden şikayetçi
  • Personeller, yöneticiden şikayetçi
  • Yöneticiler, patrondan şikayetçi
  • Patron, ortaklarından şikayetçi
  • Halk, siyasetten şikayetçi
  • Siyasetçiler kendini anlatamadığından şikayetçi
  • Şirketler, ajanslardan şikayetçi
  • Ajans başkanları, fazla mesai yapmak istemeyen ekipten şikayetçi
  • Bazı fenomenler eskiden bir twite 1000 TL aldığı halde şimdi 100 TL bile alamamaktan şikayetçi
  • Twitter kullanıcıları alakasız hashtaglerin gündemi işgal etmesinden şikâyetçi

vs… vs… vs… Listeyi uzatmak mümkün, görüyorsunuz ya herkes birbirinden yahut bir şeylerden şikayetçi.

Peki şikayetçi olmayanlar ne yapıyor? derseniz, onlar bu hengamenin dışında duruyor ve sosyal medyayı para ve itibar kazanmak için etkin bir biçimde kullanıyorlar.

Mesela bugün bir KOBİ, gerekli işlemleri yapıp şirketini resmen kurduktan ve tabelasını astıktan sonra müşteriye ulaşmak için normalde pek sıkıntı yaşamaması gerekiyor. Zira ortada sosyal medya denilen, milyonlarca insana ulaşmayı mümkün kılan ve herkese eşit mesafede duran bir reklam, pazarlama ve iletişim mecrası var.

Sosyal Medya Profesyonellik İster

Şahsen ben bir işletmeyi bebeklikten yani kuruluşundan alıp ona bir değer katmayı yani marka değeri kazandırmayı daha çok seviyorum. Açıkçası bu biraz da kolayıma geliyor. O nedenle buradan firmasını yeni kuranlara, albüm / kitap çıkaran sanatçılara, siyasete girmeye hazırlanan adaylara sesleniyorum kendiniz bu işin üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız mutlaka stratejik hamlelerle size, markanıza, projenize değer katacak bir ekibe sosyal medya ve dijital PR işini devredin. Çünkü sosyal medya iletişimi ya da sosyal medya pazarlaması profesyonellik isteyen bir iştir.

Sosyal Medya

Daha evvel yazdığım bir makalede reklama çok para harcamayla, harcanan paranın %100 getiri sağlayacağı anlayışının bir hurafe olduğunu, çok para harcayan herkesin reklamlardan %100 iyi ve etkili bir feedback almadığını anlatmıştım. Şimdiyse stratejik davranmanın ve sosyal medyayı etkin kullanmanın sizi rakiplerinizden birkaç adım öne geçireceğini anlatmaya çalışıyorum.

İşe Kendinizden Başlayın

Konuyu özetlemek ve bir değerlendirme yapmak adına şunları söylemek istiyorum; öncelikle sosyal medyayı etkin kullanmaya kendiniz başlamalısınız. Ajans sizi yani firmanızı ve misyonunuzu sizden iyi tanımayacağı yahut bilmeyeceği için ajansa beklentilerinizi ve hamlelerinizi detaylı bir biçimde anlatmalısınız.

Başlarda her KOBİ ve albümü / kitabı yeni çıkacak olan no name her şahıs, sosyal medyada geniş kitlelere ulaşarak PR çalışmasını tamamlamayı hedeflemektedir. Bu biraz kolaycılıktır. Hoş, zaten bu beklenti genelde gerçek olmuyor.

Algı oluşturmak açısından bile olsa bir şirket / sanatçı – CEO sayfasında (Facebook, Twitter, Instagram) en az 8-10 bin takipçi olması şart. Daha sonra firmanın iş hacmi arttıkça bu sayı sponsorlu reklamlarla arttırılmalıdır. Bu arada takipçi sayısı arttırılırken influencer marketing faktörünü ihmal etmeyin. Kolay gibi görünse de sponsorlu reklamların optimize edilmesi zordur ve profesyonel bir destek gerektirir. Ayrıca sayfalarınızda kesinlikle etkileşim olmalı. Yoksa sizin 5 bin kişi tarafından takip edilmeniz herhangi bir anlam taşımaz. Attığınız tweetleri 1 kişi bile like etmiyorsa, paylaşımlarınız 1 RT almıyorsa gülünç duruma düşersiniz. Birkaç paragraf önce belirttiğim, “işi ehline devredin” çıkışı bu yüzdendi.

Kısacası bütçenize uygun kampanyayı dizayn edip size sunabilecek yetkin bir ajansa sırtınızı dayayın.

Unutmadan söyleyeyim; sevgili şirket yöneticileri, profesyonel iş arkadaşları edinmek için lütfen Linkedin’de kendinize profil açın. Ayrıca markanızın Linkedin sayfasını da büyütmek için ekstra çaba harcamanızı öneririm.

İşinize Yoğunlaşın

KOBİ’lere son söz niyetine birkaç şey söylemek gerekirse şirket sayfanızda her gün “günaydın”, “iyi geceler” paylaşımı yapmak zorunda değilsiniz. Fakat özel gün ve gecelerde kurumsal mesajlar paylaşmayı ihmal etmeyin. Ayrıca real time marketing odaklı aksiyonlara ağırlık vermenizi tavsiye ederim.

Bunun yanında son bir tavsiyem daha olacak, firmanızla ilgili atılan tweetleri kesinlikle günlük olarak search edip müşteriyle anlık olarak ilgilenin ve o iletiyi mutlaka yanıtlayın. Bunu yapabileceğiniz birçok sosyal medya aracı mevcut. Ayrıca başlarda manuel bir şekilde araştırma yaparak müşterilerinizin markanız hakkındaki fikirlerini öğrenebilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, “sıradanlaşıp bir şeylerden şikâyet etmek yerine, işinize yoğunlaşın.”

O halde şimdi harekete geçme zamanı!

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.