1996 yılında kurulan ve bir Amazon ürünü olan Alexa nedir? Bazılarına göre eskisi kadar önemli olmasa da Alexa halen internet siteleri için önemli bir kriter.

Alexa 1996 yılında Amerika merkezli e-ticaret firması Amazon.com tarafından kurulmuştur. Alexa kısaca; web sitelerini, arama motoru trafiğine göre belli kriterler dahilinde sıralamaya koyan web ölçümleme ve SEO hizmetleri veren bir kuruluştur.

Alexa Nedir?

Alexa bir web ölçümleme ve seo aracıdır. Alexa bu ölçümü Alexa Toolbar yüklü cihazların internette gezindikleri siteleri, bu sitelerde geçirilen süreyi, sitelere arama motoru aracılığıyla mı yoksa başka bir siteden verilen bir link aracılığı ile mi ulaşıldığı gibi kriterleri kayıt altına alarak yapıyor. Böylece web sitelerini belli bir sıralamaya koyuyor. Alexa’nın mantığı bir nevi televizyon kanalları için kullanılan peoplemeter adlı cihaz takılı olan televizyonlara izleme ölçümleri yapan izlenme oranı (rating) ölçümlerine benzemektedir.

Alexa sadece Alexa Toolbar yüklü cihazları ölçümlediği için %100 doğru sonuçlar vermese de genellenebilir ve gerçeğe yakın sonuçlar vermektedir.

Alexa’nın SEO’ya Etkisi Var Mı?

Alexa belli örneklem bağlamında bir sitenin aldığı trafik ve sitede geçirilen süre gibi kıstaslar dahilinde siteyi sıralamaya koyar. Bu nedenle SEO stratejilerinin verimliliği konusunda fikirler verir. Aynı zamanda Alexa üzerinden ziyaretçilerin sitenizi hangi kelimeleri arayarak bulduğuna dair bilgilere de ulaşılabilmektedir.

Alexa sıralaması aynı zamanda sitenin ticari değerini yansıtır bu nedenle reklam verenler için Alexa değeri oldukça önemlidir.

Alexa Sıralaması Nasıl Düşürülür?

Başlık sizi yanıltmasın. Zira Alexa sıralamasını geliştirmede yükselmek tabiri kullanılmaz. Alexa bazında sıralamada iyi bir duruma gelmek anlamında “düşmek” ifadesi kullanılır. Örneğin bir site Alexa sıralamasında 7. sıradan 6. sıraya düşmüşse aslında bu iyi bir şeydir. O yüzden Alexa Sıralaması Nasıl Düşürülür? şeklinde bir başlık doğru bir ifadedir. Bu açıklamanın ardından şimdi Alexa sıralaması düşürmede kullanılacak belli yöntemleri sıralayalım.

İşte, Alexa sıralamasını düşürmek için kullanabileceğiniz yöntemler;

  • Site yeni bir site olsa bile Alexa aldığı trafiğe göre siteyi otomatik olarak algılar ve sistemine kayıt eder. Bu arada site sahibi tarafından Alexa üzerinden hesap oluşturarak sahiplenilmesi sitenin Alexa üzerinden takibi açısından kolaylık sağlayacaktır.
  • Siteye Alexa Widget eklemek, sitenin sıralamasını düşürmede etkili bir yöntemdir. Çünkü sitenize eklediğiniz Widget anlık olarak site hakkında Alexa’ya veriler gönderir. Bu da sitenin Alexa tarafından daha çabuk algılanmasını sağlar.
  • Site yöneticisinin kendi bilgisayarına daha doğrusu tarayıcısına Alexa Toolbar araç çubuğunu indirmesidir. Daha sonra site ziyaretçilerine de Alexa Toolbar indirmesini önerilmeli. (Buradan indirebilirsiniz :))
  • Sitedeki görsellere seo uygulayarak siteye daha çok ziyaretçi çekilebilir. Bu Alexa sıralaması için etkin bir yöntemdir.
  • Sitede iyi daha doğrusu özgün içerik oluşturulmalıdır. Böylece ziyaretçilerin sitede gezinti yapması ve daha çok zaman geçirmesi sağlanmış olur. Unutulmamalıdır ki Alexa sadece site tıklanmasını dikkate almaz sitede geçirilen zaman da en az site ziyaretleri kadar önemli bir kıstastır.
  • Site sıralaması için, siteye yüksek kritere sahip mecralara link ekleyerek ziyaretçi çekmek de oldukça önemlidir. Örneğin Advertorial veya banner reklam.
  • Ziyaretçilerin site hakkında Alexa sayfasına olumlu yorumlar yapması ve siteye 5 yıldız vermesi sağlanmalıdır.

Sonuç Olarak…

Bütün bunlar yapıldıktan sonra Alexa sıralamasında ki değişimler kısa sürede fark edilecektir. Ancak günlük verilere bakarak bir gelişme beklemekte yanlış olur. Çünkü Alexa verileri günlük olarak toplar ancak 3 aylık ve 6 aylık periyotlarla sıralamasını günceller. Eskiye nazaran Alexa çok önemli bir kıstas olarak algılanmasa bile yine de hem reklamveren firmalar hem de site sahipleri hala Alexa’nın verdiği değerleri önemsiyor.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.