Bir işletmenin tanınması ve sosyal medya kanallarında ön plana çıkmasının en güçlü yolu insanlarla iletişim halinde olmaktan geçer. Bu iletişimi sağlayacak ve iki tarafın arasında bir bağ oluşturacak en güçlü araçsa “hikayeler”dir. O yüzden bu makalede sosyal medyayı baz alarak dijital çağda hikaye anlatıcılığı konusuna değineceğiz.
Yaptığımız iş ne olursa olsun hiç fark etmez. Aslında her iş kolunda ve her sektörde rahatlıkla hikayelere yer verebiliriz. Fakat ne yazık ki birçok kişi, kurum ve kuruluş bunun farkında değil. Markaların bunun farkında olmamasındaki en büyük etkenlerinden biri ise bu konunun yani iş yaşamında hikaye anlatıcılığı kavramının henüz çok yeni olmasıdır.
Dijital Çağda Hikaye Anlatıcılığı
Birçok işletme yaptığı faaliyetleri, işleri, çalışmaları, kampanyaları vs. birkaç görselle veya bir iki satırla Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin gibi mecralarda paylaşarak takipçilerine aktarır. Dolayısıyla da bu paylaşımlarla aslında markalar, hangi alanda hizmet verdiklerini takipçilerine hatırlatmış olurlar. Fakat firmalar tarafından sosyal medyada yapılan bu anlatımlar (paylaşımlar) kimi zaman; düz, sıradan ve kimseye fayda sağlamayacak türdendir. Bunun en büyük kanıtı olarak da beğeni sayılarını gösterebiliriz.
,Diğer bir ifadeyle insanlar / sosyal medya kullanıcıları; kendilerini harekete geçirecek bir gönderiyi gördükleri zaman daha çok beğeni veya yorum yaparlar. Yani bir nevi o gönderiyi/paylaşımı ödüllendirirler. Bununla da kalmayıp o içeriği, sahip oldukları kitleyle yani arkadaşlarıyla paylaşırlar. Daha doğrusu buna ihtiyacı duyarlar.
Bu bilgilerden anlaşılacağı üzere sosyal medyada paylaşılan ama hikaye anlatmayan ve kullanıcıyla bağ kurmayan her gönderi yanlıştır. Eğer bu tarz paylaşımlar sürdürülürse, markanın mevcutta bulunan takipçileri de zaman içerisinde markayı takip etmekten vazgeçecektir. Öte yandan sosyal medyayı akıllı ve bilinçli kullanan işletmeler, zamanında ve düzenli paylaşım yaptıklarında, karşı tarafın dikkat ve ilgisini çekecek paylaşımlara yer verdiklerinde mevcut müşteri ve takipçilerini korumanın yanında yeni müşteri adaylarının da ilgi ve dikkatlerini çekeceklerdir. İşte dijital çağda hikaye anlatmak bu yüzden önemlidir.
Paylaşımlarınızın Bir Nedeni Olsun
Öncelikle her sosyal medya paylaşımınızda; gönderilerinizin neden oraya konulduğuna dair takipçilerinize bir sebep verin. Ve bu “sebep” onları harekete geçirsin. Markanın sosyal medyada paylaşım yapmasındaki en büyük neden aslında her iki tarafın da beklentisini karşılamaya dair mecburiyettir.
Önemli olan, düzenli ve sürekli paylaşımdır.
Marka; müşterinin ihtiyacı olan bir ürünü, hizmeti onlara sağlayarak tüketicinin ihtiyacını gideriyordur. Müşteriler ise bu ürünü markadan satın alarak markanın varlığını sürdürmesine dair ihtiyacını karşılıyordur. Fakat bir markanın sunduğu ürün ve hizmeti sağlayan piyasada birçok rakip bulunmaktadır. İşte burada devreye sosyal medya paylaşımları girmektedir. Marka olarak sizin sosyal medyada yaptığınız paylaşımlar, o ürün ve hizmeti sunuştaki farkınız, iletişiminiz ve hikayeniz diğerlerinden farklı olmalı ki müşteri o ürünü sizden satın alsın.
Merak Uyandır – Sat – Akılda Kal – Yeniden Sat
Her yeni başarılı satış aslında bir sonraki yeni müşterilerin gelişini garanti eder. Çünkü insanlar memnuniyet ve memnuniyetsizliklerini etrafındaki insanlarla paylaşmayı severler. Aslında her müşteri ile hikayelerle kurduğunuz duygusal bağ, sizin başkaları tarafından reklamınızın yapılmasını sağlar.
∴
Merak uyandır, sat, akılda kal, yeniden sat aslında satışın en basit formülü bu şekilde tanımlanabilir. İşte bunu yapmanızı sağlayacak en güçlü araç ise anlatacağınız ve paylaşacağınız “hikaye”lerdir. Ve bu sebeple yapacağınız her paylaşım, güçlü etki bırakan akılda kalıcı bir özellikte olsun ki, hep fark edilen fayda sağlayan satıcılar olun. Çünkü dijital çağ bunu gerektiriyor…
“İnsanların çok fazla seçeneği olduğu bir dünyada, hikaye karar verici faktör olabilir.” (Nick Morgan)
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.