Tüketicinin karar mekanizmasında bir ürünün /hizmetin yarar sağlaması dışında firmanın sosyal sorumluluk kapsamında yaptıkları da etkili olmaktadır. Tüm bu farklılaşmalar neticesinde ortaya çıkan kavram ise son zamanlarda oldukça popüler olan “Yeşil Pazarlama”dır. Bu makalede yeşil pazarlamanın marka itibarına olan etkisini anlatacağız.

Günümüzde tüketicilerin değişen  algı, istek ve ihtiyaçlarına karşın, işletmelerin sorumlulukları da büyük oranda değişmiştir. Birbirinin aynı olan üretim süreçlerinde markalar kendilerini farklı bir stratejik çözümle gündeme getirmek zorunda kalıyorlar. Müşterilerin karar mekanizmasında ürünün veya hizmetin yarar sağlaması dışında firmanın sosyal sorumluluk kapsamında yaptıkları da etkili olmaktadır. Tüm bu farklılaşmalar neticesinde ortaya çıkan kavram ise son zamanlarda oldukça popüler olan “Yeşil Pazarlama”dır.

Yeşil Pazarlama Nedir?

Yeşil Pazarlama, tanımı itibariyle; çevresel sorunlara neden olan ve bu çevresel sorunlara çözüm olacak tüm adımlara yönelik gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleridir. Bu yaklaşım çerçevesinde ortaya çıkan bir diğer kavram olan “sürdürülebilirlik” ise gelecek nesillerin yaşam standartlarından çalmadan, bugün sahip olunan maddi ve doğal imkanlarla yaşamayı hedeflemektedir.

Yeşil Pazarlamanın Marka İtibarına Etkisi

Yeşil pazarlama nedir sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi de yeşil pazarlamanın marka itibarına etkisinden bahsedelim.

Tüm bu terimlerin üretim sürecine dahil olması doğayı korumakla beraber aynı zamanda işletmelere de rekabet avantajı sağlamaktadır.  Bu avantajlardan en önemlisi olan “itibar” ile işletmeler var olan müşterilerinin sadakatini arttırmaktadırlar. Bu kavramların önemsenmesi potansiyel müşterileri sadık birer tüketiciye dönüştürmek için de önem arz etmektedir.

Şimdi, az önce söylemiş olduğum süreçleri başarılı bir şekilde uygulamış olan ve bu sayede yeni bir marka değeri kazanan firmaları inceleyeceğiz.

Starbucks

Yeşil pazarlama odağındaki sosyal sorumluluk projelerinde örnek olarak göstereceğimiz markaların ilki Starbucks…

Farklı kahve sunumları ve çeşitleriyle birçok ülkede kısa sürede vazgeçilmez hale gelen Starbucks, sadece farklı kahve tatları sunmakla kalmayıp çevreyle ilgili proje üreten ve çalışma yapan bir marka olma özelliği taşıyor. Markanın yeşil pazarlama odağındaki sosyal sorumluluk anlamında gerçekleştirdiği aksiyona dair son açıklaması şöyle;

“Enerji ve su tasarrufu sağlayarak, bardaklarımızla ilgili atıkları azaltarak, geri dönüşümü artırarak ve çevreci tasarımı destekleyen mağaza sayımızı artırarak çevreye bıraktığımız ayak izimizi önemli ölçüde küçültmek için çalışıyoruz.”

İşte Starbucks’ın konuya ilişkin ürüne dair görseli;

Yeşil Pazarlama Örnekleri

Toyota

Toyota 77 milyon ton daha az karbondioksit emisyonu salınımı gerçekleştiren ve 29 milyon kilolitre yakıt tasarrufu sağlayan “Hibrit” araçları ile yeşil pazarlama odağında değer kazanan markalardan biri haline geldi. Sürdürülebilirlik vurgusu ve yeşil pazarlamaya olan katkısı markaya maddi değer de kazandırmış ve Toyota bu açılımın sonucunda sanatçıların da desteğiyle 11 milyondan fazla araç satmıştır.

Levi’s

Levi’s, kot üretiminde lazer teknolojisine geçiş yaparak, kullanılan zararlı kimyasalların miktarını azaltmayı planladığını açıkladı. Şu an bu teknoloji ve üretim stratejisi üzerinde çalıştığını belirten firma 2020 yılında sistemin kullanılabilir hale geleceğini söylüyor.

Sonuç olarak… 

Duayen marka yöneticileri sık sık sürdürülebilirliği ve yeşil pazarlamayı önemseyen işletmelerin markalaşma sürecinde daha başarılı olduklarını vurguluyor. İncelediğimiz örnekleri de göz önüne aldığımızda globalleşen markaların ortak özelliğinin trendleri yakalamak olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda kurumsal sosyal sorumluluğun yalnızca pr değeri taşımadığını ve satışa yönelik güçlü bir dinamik olduğunu da anlıyoruz.


💡 Turizm İşletmelerinde Yeşil Pazarlama

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.