“Pazarlama Ve Renkler” temalı yazı dizisi devam ediyor. Bu defa rengimiz mavi. Mavinin anlamı, mavi rengi kullanan markalar olmak üzere mavi renge dair tüm detaylar bu makalede! İşte; pazarlama ve markalaşmada mavi etkisi…

Rekabetin artmasıyla, firmalar farklılaşmayı tercih ediyor. Örneğin rakiplerden görsel olarak ayrışarak, yarışa 1-0 önde başlamak pekala mümkündür. Markanın oluşturmak istediği algıya karar verildikten sonra ise sıra, renk ve tonları titizlikle seçmeye gelir. Pazarlama açısından ele alırsak ürün özellikleri veya hizmet konumlandırmasıyla seçeceğimiz renk ya da renklerin özellikleri birbiriyle ilişkili olmalıdır.

Ürün veya hizmeti yansıtmayan yazı, grafik, renk, tonu ve renk birlikteliklerinden uzak durulmalıdır. Kısacası ürün, ambalaj, logo ve kampanyalarda bir bütünlük oluşturulmalıdır.

Pazarlama Ve Renkler: Mavi Etkisi

Pazarlama Ve Renkler temalı yazı dizisinin bu bölümünde konumuz Mavi Etkisi.

Mavi; temizlik, güvenilirlik, samimiyet, bilgelik ve profesyonellik gibi çok geniş bir yelpazede çeşitli anlamlar içerir. Doğadan bir renk olarak denizi, okyanusu ve gökyüzünü hatırlatması nedeniyle rahatlatıcı bir etkiye sahip olan mavi, sonsuzluğun simgesidir. Ayrıca güven sağlayıcı bir renk olma özelliği taşır.

Mavinin Anlamı

Kurumsal markalaşmayı vizyon edinmiş firmalar; çalışanlarında, ortaklarında, müşterilerinde oluşturmak istedikleri algılardan; tutarlılığı, başarıyı ve kaliteyi vurgulamak adına mavi rengi tercih eder.

“Mavi”nin akılda kalıcılığı yüksektir. Markanızı tanıtmak ve/veya sektörde sürdürülebilirlik gibi bir kaygınız varsa logonuzda veya kampanyalarınızda maviyi tercih etmeniz gerekir. Bu rengin dalga boyu düşüktür. Dolayısıyla markaya uygun kişilik oluşturmak için logoda kullanılan renk ile yazı / font bütünlüğünün doğru orantılanması gerekir. Okunurluğun sağlanması için, harf ve zemin arasında %70 ton farkının olması gerektiği belirtmekte yarar var.

Mavi, simgeledikleriyle  evrensel bir renk olduğundan, kültürler ve gelenekler nezdinde çok büyük farklılıklar göstermez. Tamamen “mavi”den ibaret bir pazarlama dünyası düşünülemeyeceğinden, farklı renk kombinasyonları ile tasarım farklılaştırılarak mavi, ilgi çekici hale getirilebilir.

Marka değerini arttırmak, yüksek gelir elde etmek, sadık müşteri potansiyelini arttırmak için rengin, hedef doğrultusunda kullanılması gerekiyor. Benzer veya zıt renk kombinasyonları kullanılarak farklılaşma yoluna gitmek de tercih edilebilecek ayrı bir çözümdür. Bunu göz önünde tutarak tek renk ve çoklu renk kullanımında maviyi ele alacağız.

Tek Renk Kullanımda Mavi Renk

Açık Mavi

Mavinin orta tonlarından açık tonlarına gidildikçe gökyüzünün ötesine uzanan bir Cennet düzleminden bahsedilir. Bu sebeple açık tonlarının kurumsal kimliğin uzantısı olarak, çalışma alanlarında kullanılmasıyla; huzurlu, sakin ve temiz bir ortam sağlamak mümkündür. Ayrıca çalışanları bu ortamlarda sessiz, sakin ve sabırlı kılarak verimlilik ve konsantrasyon artırılabilir.

Logo ve ambalajlarda açık tonlarının tercih edilmesi de tüketiciye temiz ve serin izlenimi verir. Dolayısıyla soğuk içecek ve temizlik markalarının açık mavi tonları fazlaca kullanmaları bundandır. Bu markalara örnek olarak su firmaları (Nestle Pure Life, Saka, Erikli, Sırma) gösterilebilir.

Gökyüzü Mavisi

Tüketicinin ve paydaşların markaya olan güvenini arttırmak için ve sadık bir müşteri kitlesine sahip olmak için gökyüzü mavisi tercih edilebilir. Mavinin bu tonunu kullanarak  sonsuzluk, üstünlük, gerçeklik gibi değerler vurgulanabilir. Ayrıca bu değerler öne çıkarılabilir bu sayede de gerçek anlamda hedef kitlenin algısında bir yer edinilebilir. Bunun yanı sıra gökyüzü mavisi personele rahat ve sakinleştirici bir ortam sunarak motivasyonu artırır. Bu da satış sürecine katkı sağlar. İşte, logosunda ve/veya kampanyasında gökyüzü mavisini kullanan birkaç marka; Oral-B, Danone, Dijital Markalaşma Okulu I DMO

Parlak Mavi

Mavinin parlak tonunu logo ve kampanyalarında kullanan firmalar, müşterileriyle duygusal bağ kurabilmekte ve marka değerini bu vesileyle arttırabilmektedir. Bu tonun kullanımı marka ile müşteriler arasında heyecanlı, coşkulu, keyifli ve enerjik bir iletişim kurulabilmesini sağlar. Özellikle sosyal ağlar mavinin bu tonunu tercih etmektedir. Bu sosyal ağların başında Twitter gelmektedir.

Koyu Mavi

Sektördeki ağırlığını belli etmek isteyen, rekabetin daimi yarışçısı bir firma olma hedefindeki markalar koyu maviyi gerek logolarında gerekse kampanyalarında tercih etmektedirler. Mavinin bu tonu mükemmelliği temsil etmektedir. Bu tonu tercih eden markalar için oluşan algı genellikle şöyledir; kendine güvenen, dürüst, güvenilir, kalıcı. Mavinin bu tonunu tercih eden markalar ise şöyle sıralanabilir; Samsung, VISA, QNB Finansbank, Ford, Nesquik, Uludağ Frutti, Linkedin, Facebook, Pfizer, Flickr, Boeding, HP, Pay Pal, RBC,Allianz, Skype...

Mavi Dokunuşlu Diğer Renkler 

Bazen mavi, firma logosunda ya da kampanyada direkt kullanılmaz. Diğer bir ifadeyle marka kimliği için veya bir kampanyanın tasarımı için uygun bulunan renk mavinin hiçbir tonu olmayabilir. Bu durumda bir mavi dokunuşla rengin gücü, algısı ya da renkle verilecek mesaj arttırılabilir ya da farklılaştırılabilir. Mavi – yeşil sentezi gibi…

Bu duruma örnek markaların başında ise Siemens geliyor.  Siemens logosunda mavi ve yeşil değerleri aynı oranda kullanarak ortaya bir sentez çıkarmış ve bu sayede rekabetteki gücünü rakiplerine hissettirmiştir.

Çoklu Renk Kullanımda Mavi

Çoklu renk kullanımında rengin olumlu ve olumsuz çağrışımlarını kontrol edebilmek için kesinlikle birbiriyle uyumlu tonu kullanmak daha doğrusu bu sentezi yakalamak gerekiyor. Çevrelendiği renklerin arasından uyumsuzca sivrilen bir mavi, mavinin olumsuz çağrışımları olan soğukluk, mesafe, tepeden bakış gibi çağrışımlar yapabilir. Uyumu yakalamanın yöntemi ise renklerin alt tonlarını sıcak (sarısı baskın) ve soğuk (sarısı eksik) olarak ayırmak ve bir formül çerçevesinde bir araya getirmektir.

Bu kullanıma örnek olarak Yumoş, Pepsi gibi markaları örnek gösterebiliriz.

Çoklu Renk Kullanımında Mavi

Mavinin Anlamına Değindik

Branding Türkiye’deki Pazarlama Ve Renkler yazı dizisinde ilk konu “mavi etkisi”ydi. Ana hatlarıyla mavinin özelliklerini, pazarlamadaki etkisini ve maviyi kullanan markaları verdik. Ayrıca tekli renk kullanımında mavi ve çoklu renk kullanımında mavi gibi detayları da aktardık. Yazı dizimizde sıradaki renk ise SARI olacak.

     Kaynakça

  • Fotoğraf:  pixabay.com geralt
  • Mehmet Sait Çınar  |  Yüksek Lisans Tezi |  “Ürün Ambalajı Tasarımının Tipografi ve Renk Faktörüne Yansımaları”  earsiv.arel.edu.tr
  • Jill Morton  | Colorcom
  •  Leatrice Eiseman |  A Pantone Color Resource | Messages and Meanings
  • Oya Komar  | Renk Danışmanı ve Eğitmeni
Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.