Bu makalede “Gerilla Pazarlama Nedir?”, “Gerilla Pazarlama Niye Önemlidir?” gibi sorular odağında pazarlamanın önemli bir dinamiği olan bu kavram hakkında bilgi vereceğiz.
Rekabetin yoğun olduğu pazarda kurumlar, markalar kendilerini diğerlerinden farklı kılmak için yeni stratejiler ve pazarlama teknikleri geliştirmek zorundadırlar. Bu pazarlama tekniklerinden bir tanesi de “Gerilla Pazarlama”dır.
Gerilla Pazarlama Nedir?
Pazarlamanın önemli bir alt dinamiği olan Gerilla Pazarlama (Guerilla Marketing); alışılmışın dışında reklam – iletişim – dijital pazarlama stratejileriyle ve beklenmeyen yerlerde, tahmin edilmeyen zamanlarda gerçekleştirilen alternatif bir pazarlama yöntemidir. Strateji odaklıdır. Kreatif olmak zorundadır. Ayrıca gerilla pazarlamada, akılda kalıcılık hedeflenir.
Gerilla Pazarlama Kavramının Tarihçesi
Gerilla Pazarlama; ilk defa Jay Conrad Levinson tarafından ortaya atılmıştır. Bütünleşik pazarlamanın içerisinde bir kavram olan gerilla pazarlama, Levinson’un 1984 yılında yazdığı pazarlama odaklı kitabının adıyla ortaya çıkmış ve kavramsallaşmıştır.
1980’lerde ortaya çıkan bu kavramın ortaya çıkış hikayesini Levinson şöyle anlatıyor:
‘’1980’lerin ortasında kısıtlı bütçesi olan insanlar için bir pazarlama kitabı yoktu. Üniversitede ders verirken soru sordular ve ben onlara konuyla ilgili kaynak / kitap bulacağıma söz verdim. Kütüphaneye gittim yoktu. Başka kütüphanelere baktım yoktu. Diğer üniversitelere ve kütüphanelere baktım yine yoktu. Araştırmalarım sonunda bu konuda hiçbir kaynak bulamadım. Ama bir kere söz vermiştim. Sonra oturdum öğrencilerim için bir liste yaptım az parası olan işletmeler neler yapabilir diye ve 57 maddelik bir liste çıkarttım. Böylece gerilla pazarlamanın temeli atılmış oldu.’’
10 Adımda Gerilla Pazarlama
Jay Conrad Levinson ‘a göre Gerilla Pazarlama’da başarılı olabilmenin 10 altın kuralı var. Bunlar;
- Pazarı araştır, durumu öğren.
- Sağladığın faydaların listesini yap.
- İnsanlar sizle iş yaptıklarında ne yarar sağlar bunu belirle.
- Kullanabileceğin silahını, silahlarını seç.
- Pazarlama planı yap. Planlı hareket etmek gerillanın en büyük silahıdır.
- Takvim yap.
- Pazarlamada iş birliği yapacak senin gibi şirketler, kişiler bul.
- Panik ve acelecilik zaman ve para kaybettirir, sakin ol.
- Saldırıyı sürekli hale getir ve sürdür.
- Bazı silahlar iyi sonuçlar vermeyebilir: Onları izle, ölçümle ve ayıkla.
- Satış için kullanacağın kanalları seç.
Gerilla Pazarlamanın Önemi
Günümüzde markaların / firmaların geleneksel pazarlama taktiklerinden neden vazgeçemediğini sorgulamalıyız. Bu, aynı zamanda gerilla pazarlama niye önemli? sorusunun da yanıtı olacaktır. Evet markalar günümüzde hem pazarlamayı tüm yönleriyle uygulamakta zorlanıyor hem de pazarlama ötesi adım atmaktan çekiniyor.
Peki ama niye? Bunu birkaç maddede özetleyebiliriz;
- Bütçe
- Ekip
- Zaman
Evet, markaların pazarlamadaki sürdürülebilirliği yakalayamamasının ve pazarlamanın ötesine geçememesinin başında bütçe geliyor. Ardından nitelikli bir ekip ve vakitsizlik… Geleneksel pazarlama süreçlerinde, “büyük” firmalar bütçe konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazken “küçük” ve “orta” büyüklükteki firmalar için geleneksel pazarlama, bütçe nedeniyle yönetilmesi ve sürdürülmesi zor bir süreçtir.
Bu yüzden KOBİ düzeyindeki firmalar için nokta atışı stratejik pazarlama teknikleri gerekir. Burada devreye gerilla pazarlama girmektedir. Zira bu aksiyon için yüksek bütçeye, kalabalık bir ekibe, uzun bir vakte gerek yoktur. Çok sıradan, uygun bütçeli, ama iyi kurgulanmış gerilla kampanyalarla geniş kitlelere ulaşmak mümkündür. Bu süreçte markanın / şirketin ihtiyacı olan tek şey kreatif olmaktır.
Özetlemek gerekirse; markalar / şirketler geleneksel ve yüksek bütçeli pazarlama kampanyaları gerçekleştiremedikleri için üzülmeyi bırakıp gerilla pazarlama stratejilerine odaklanmalıdır.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Güzel bir makale olmuş. Teşekkürler.