Dijital pazarlamanın önemli bir öğesi olan Yeniden Hedefleme Nedir? Yeniden Hedefleme (Retargeting) Ne İşe Yarar? Yeniden Hedefleme (Retargeting) Nasıl Yapılır? sorularına yanıt verdiğimiz bu makalede Yeniden Hedefleme (Retargeting) ile ilgili tüm detayları aktaracağız.
Dijital pazarlama kendi içerisinde birçok alt uzmanlık, kavram ve süreç barındırmaktadır. Bunlardan biri de Yeniden Hedefleme veya bilinen adıyla Retargeting. İşte a’dan z’ye Retargeting!
Yeniden Hedefleme Nedir?
Yeniden hedefleme; dijital reklamcılığın önemli ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biridir. Kısaca açıklamak gerekirse yeniden hedefleme (retargeting); siteyi / sayfayı ziyaret etmiş kullanıcılara tekrar ulaşabilmeyi ve kullanıcılar farklı sayfalarda/sitelerde gezinirken onlara reklam gösterebilmeyi sağlayan bir reklam optimizasyonudur.
Retargeting Ne İşe Yarar?
Yeniden hedefle belli ilgi alanlarına sahip olduğu bilinen, sitenizi ziyaret etmiş, mobil uygulamanızı kullanan veya e-posta listenize kayıtlı potansiyel müşterilerinize tekrar ve yeniden ulaşabilmemize yardımcı olur.
Yeniden hedeflemeyi ağırlıklı olarak e- ticaret siteleri kullanmaktadır. Yeniden hedefleme odaklı reklamlar genellikle display ya da google alışveriş reklamları şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Yeniden Hedefleme (Retargeting) Avantajları Ve Dezavantajları
Her reklam, pazarlama, iletişim aracının veya stratejisinin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Peki Yeniden Hedefleme yani Retargeting hangi avantajları ve dezavantajları barındırıyor? Şimdi bunları “avantajlar” ve “dezavantajlar” şeklinde alt başlıklara ayırarak maddeler halinde açıklayalım.
Retargeting Avantajları
- Sitenizi ziyaret etmiş, ilgili ürünlere bakmış, piyasa araştırması aşamasında olan müşterilere daha sonra kendinizi hatırlatmanıza ve o tüketicilerin satın alma kararına etki etmenize yardımcı olur.
- Marka bilinirliğini arttırmaya ve potansiyel müşterilerin zihninde yer edinmeye katkı sağlar.
- Retargeting ile sitenizde bir ürün aramış veya satın alma yapmış olan müşterilere alternatif ürün veya hizmetlerinizi sunabilirsiniz.
- Retargeting sayesinde daha spesifik reklamlar oluşturabilirsiniz.
- Bu reklam türü bir ürün veya hizmeti arayan müşterilere yönelik olduğu için dönüşüm oranı daha yüksektir. Böylece reklam bütçesi verimli kullanılmış olur.
Retargeting Dezavantajları
- Reklamın aynı müşteriye defalarca gösterilmesi müşteri zihninde markaya dair olumsuz düşünceler oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden “Yeniden Hedefleme” çalışmalarında stratejik olmaya özen gösterilmelidir.
- Kullanılan ürün ya da hizmetten memnun kalmayan bir müşteri siteye müşteri hizmetleri numarasını almak veya şikâyet oluşturmak için girmiş olabilir. Bu tarz müşterilere yeniden hedefleme yapılması müşteride varolan olumsuz imajı pekiştirebilir.
Retargeting Nasıl Yapılır?
Yeniden Hedefleme, site içerisinde belli sayfalara yerleştirilen piksel kodlar sayesinde yapılmaktadır. Kullanıcılar sitede bu piksellerin bulunduğu sayfalara girdiklerinde bu kodlar sayesinde takibe alınır. Böylece kullanıcılar farklı sayfalarda / sitelerde gezinti yapsalar dahi onlara göstereceğiniz reklamlar ile markanızı veya ürününüzü hatırlatabilirsiniz. Bu durum sadece tüketiciye kendinizi hatırlatmanızı sağlamaz aynı zamanda hedef kitlenizin satın alma kararına da temas etmenizi sağlar.
Yeniden Hedefleme; Google Adwords, Facebook, Twitter gibi arama motoru ve sosyal mecralarda oluşturulabilir. Her ne kadar yeniden hedefleme uygulamasında mecra bazında farklı yollar izlense de aslında Retargeting çalışmalarında temel mantık aynıdır.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.