Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, devletten aldığı teşviklerle büyümeye çalışan Simit Sarayı’nın %51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu. Buna göre Ziraat Bankası Simit Sarayı’nın çoğunluk hissesini alarak şirketteki kontrol hissesini elde etmiş olacak.

Geçtiğimiz haftanın son günü, gündeme deyim yerindeyse bomba gibi bir haber düştü. Son dakika olarak verilen haberlere göre; Ziraat Bankası’na bağlı olan Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, mali açıdan epey zor bir süreç geçiren Simit Sarayı’nın %51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu‘na başvuruda bulunmuştu.

Peki ama neden? Ayrıca iflas etme sürecine girdiği belirtilen Simit Sarayı’na bir kamu kurumunun böylesi büyük bir hisse oranıyla ortak olması normal mi?

Bu ve benzeri tüm soruların cevabı yazının devamında gizli…

Ziraat Bankası Simit Sarayı’nın %51 Ortağı Oluyor

Gündemi sarsan ve birçok eleştirel yoruma neden olan Simit Sarayı’nın %51 hissesinin Ziraat Bankası tarafından alınacak olması ile ilgili Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde bir açıklama yer aldı. İşte o metin;

İşlem kapsamında mevcut hissedarlar arasında yapılacak hisse devirleri ile Hedef Şirket olan Simit Sarayı Yatırım A.Ş.’nin sermayesini yemsil eden payların yaklaşık 20.706.000 adedi Kavukçu Yapı San. İnşaat Turizm ve Tic. A.Ş. tarafından Alıcı konumunda bulunan Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye devrine ve eşzamanlı olarak sermaye artırımına ilişkin yapılacak olan genel kurul neticesinde Alıcı’nın ihraç edilecek emisyon primli payları iktisap etmesi suretiyle Hedef Şirket’in sermayesini temsil eden payların toplam %51’ini elde etmesine ilişkindir.

Bilindiği üzere 2002 yılında Haluk Okutur, Abdullah Kavukçu ve Mehmet Tarakçı tarafından kurulan şirket 2 yıl içerisinde İstanbul’da 18 mağazaya ulaşarak iyi bir büyüme grafiği yakalamıştı.

Simit Sarayı Battı

İstanbul’dan sonra Türkiye genelinde de açılan Simit Sarayı şubelerini 2010 yılında Hollanda’da açılan şube takip etti. Bundan yaklaşık 7 yıl sonra yani 2017 yılında Simit Sarayı, Suudi Fawaz Alhokair Grup ile stratejik ortaklık yaparak %10 hissesini sattı. Günümüzdeyse Simit Sarayı’nın 25 ülkede faaliyeti var. Buna ek olarak şirketin toplamda 11 binden fazla çalışanı bulunuyor.

Simit Sarayı’nın 500 Milyon Dolar Kredi Borcu Var

Simit Sarayı, kamudan aldığı teşviklerin yanında özel bankalara toplamda 500 milyon dolar tutarında borçlu.

Peki bu borçların nedeni ne?

Bilindiği üzere Simit Sarayı, dünyanın birçok ülkesinin prestijli meydanlarında yüksek kiraları gözardı ederek şube açmıştı. Bu arada Ticaret Bakanlığı‘nın 2006 yılından bu yana Türk markalarını desteklemek için yurt dışında açtıkları mağazalara yüzde 50 kira desteği verdiğini hatırlatalım. Lakin bu destek dahi Simit Sarayı’nı kurtarmaya yetmemiş. Gerçi Simit Sarayı’nın bazı şubelerinin yıllık kirası 20 milyon lirayı buluyor. Yani teşviklerin yeterli gelmemesi normal!

En Son Haber’deki bilgiye göre; New York, Londra, Dubai gibi şehirlerde birçok mağazası bulunan Simit Sarayı’nın sadece Londra Leicester Square’daki mağazasının yıllık kirası 20 milyon lira tutarında. Bunu, bizzat Simit Sarayı’nın ortaklarından Abdullah Kavukcu açıklamıştı.

Sonuç Olarak…

Evet, başlarken “peki ama neden?” diye sormuştuk. Buna dair yanıtı yazı boyunca verdik. Diğer bir soru “bir kamu kurumunun böylesi büyük bir hisse oranıyla “Simit Sarayı”na ortak olması normal mi?” minvalindeydi. Sorunun yanıtı açık ve net.

Yani “HAYIR!”

Simit Sarayı Satılıyor

Zira devlet, eğer dünya çapında faaliyet gösteren Türk markaları olsun istiyorsa bunun için teknoloji tabanlı şirketlere destek olmalıdır. Bu arada birçok etkinlik, zirve, eğitim ve panelde Simit Sarayı güzellemesi yapan ve “artık bir dünya markamız var” ifadelerinde bulunan marka uzmanlarının yaşanan bu sürece ilişkin sessiz kalması da bir hayli düşündürücü…

Aslında bu düzeyde destekler Türkiye’nin birçok üniversitesindeki kuluçka merkezlerinde yer alan yapay zeka, robotik, teknoloji ve dijital odaklı girişimlere verilse işte o zaman gerçek manada bir dünya markamız olur. Ayrıca bu girişimlerin oluşturacağı katma değer, ülkemize tahmin edilenin ötesinde fayda sağlar.


Ziraat GSYO I Hakkında

Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Ziraat GSYO), Ziraat Finans Grubu’nun yeni üyesi olarak sektördeki yerini almıştır. Kuruluş işlemlerini 08.11.2018 tarihinde tamamlayan Şirketimiz, yaptığı değerlendirmelerle, büyüme potansiyeli öngörülen girişimlere finans desteği ile ortak olarak, bu girişimlerin ihtiyacı olan ivmeyi yaratıp, büyümelerini sağlamayı hedeflemektedir. Ortak olduğu girişimlere, finans desteğinin yanında, pazarlama yöntemleri iyileştirmeleri, kurumsal ve stratejik plan alanlarında da destek vererek, sektör bazında güçlenmelerini de sağlamaktadır

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.