Pazarlamada ve marka iletişiminde içeriğin oldukça önemli bir yeri vardır. İyi bir içerik, pazarlama hedeflerinize uygun sonuçlar elde etmenizi sağlar ve marka iletişimindeki etkiyi artırır.

Pazarlamada içerik; müşterilere ya da potansiyel müşterilere ulaşmak için hedef kitleye bilgi aktarma ve fayda sağlama amacı taşır. Bu içerikler hedef kitlenin durumuna göre ‘offline’ ya da ‘online’ olarak aktarılabilir. Burada en önemli nokta, üretilen veya paylaşılan içeriğin okuyucuya bir fayda, markaya ise bir katma değer sağlamasıdır.

Pazarlamada ve Marka İletişiminde İçerik

İçerik pazarlamasının ana amacı; belirlenmiş bir hedef kitleye ulaşarak bu hedef kitlenin dikkatini çekmektir. Bunun içinse hedef kitleye bilgi ve fayda odaklı içerik sağlamak gerekmektedir. İçerik aracılığıyla ulaşılan hedef kitleyi marka iletişiminin içine dahil ederek ise hedef kitle iletişim ağında tutulur. Ve böylece marka tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden hedef kitlenin yararlanması sağlanır. Tüm bunlar da yine içerik pazarlamasının amaçları arasındadır.

Yapılan araştırmalara göre; tüketiciler her gün ortalama olarak 5000 reklama maruz kalıyor ve bu reklamlardan sadece az bir kısmı tüketicinin aklında kalıyor. İçerik pazarlaması; diğer geleneksel pazarlama yöntemlerinin aksine hedef kitleye, onunla ilgili ve ‘sürekli/istikrarlı’ içerik sunmayı sağlar. Bu da hedef kitleyi etkilemeyi kolaylaştırır.

İçerik pazarlamasının en önemli amaçlarından biri de ‘olası’ hedef kitlenin ilgisini çekebilmesidir. Öte yandan muhtemel hedef kitleyi, ihtiyaç duyduğu bilgi ile buluşturan içerik pazarlaması, satış döngüsünün başlamasına da katkı sağlar.

Güçlü İçerik Marka Sadakati Oluşturur

İçerik pazarlaması sayesinde marka, hedef kitle için herhangi bir ağ olmaktan çıkıp, talep ve takip edilen bir ağ olur. Markanın takip edilmesi, bir süre sonra istikrarlı yani sürekli hale geldiğinde, markanın ‘tercih edilen marka’ olması durumu gerçekleşir. İçerik pazarlaması reklam ile beraber kullanıldığında ise daha büyük bir hedef kitleye ulaşılır.

Doğru içerik ve içerik diliyle kazanılan hedef kitlede zaman  ‘marka bağı’ oluşur. Bu kişiler zaman içerisinde ‘hedef kitle’den, marka sadakati olan kişilere dönüşürler. Diğer bir ifadeyle kişiler, bu aşamada markanın bir anlamda fahri temsilcisi olurlar ve markayı başka insanlara da tavsiye ederler. Bu da herhangi bir aracıya gerek olmadan müşteriler ile direkt iletişimde ve etkileşimde olmayı sağlar.

İşte, bu ve benzeri avantajları nedeniyle birçok marka; içerik pazarlamasına, her yıl daha fazla bütçe ayırmaktadır.

İçerik Pazarlaması Satın Alma Kararını Etkiliyor

Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre tüketicilerin 3’te 2’si içerik pazarlamasının; satın alma sürecinde karar verirken, kendisini doğrudan etkilediğini söylüyor. Tüketicilerin, kendileri ile bağ kurabilen markaları tercih ettiği bilinmektedir. Bu yüzden içerik pazarlamasında, doğal ve hedef kitleye uygun bir dil kullanmak önemlidir.

Reklam profesyonellerinden Howard Gossage; “İnsanlar reklamları okumaz. İnsanlar sadece ilgilerini çeken şeyleri okur ve ilginç gelen şey bazen bir reklam olur” der.

Günümüzde artan rekabet ortamı sonucunda, müşteri ile bağ kurabilmek eskisinden çok daha önemli hale gelmiştir. Hedef kitlesini anlayan, onlara fayda ve katkı sağlayan, onların ihtiyaçlarını bilen ve onların sorunlarına çözüm bulan markalar ise her zaman büyür ve diğerlerine göre öne çıkar.

Sosyal Medya Ve İçerik Pazarlaması

Online medya; offline medyaya göre daha ekonomik olduğu için büyük ya da küçük birçok işletme tarafından kullanılmaktadır. Öte yandan sosyal medya, markalara kendilerini daha doğrusu hikayelerini anlatmak için harika bir alandır. Burada önemli olan konu; uygun bir dille hedef kitleyi kendine çekerek, kullanıcıların marka içerikleri hakkında konuşmasını ve hatta bu içeriklerin paylaşılmasını sağlamaktır. Bunun için de hedef kitleyi çok iyi tanımak, hedef kitlenin dilinden anlamak ve hedef kitleyle konuşmak gerekir.

İçerik Pazarlama Enstitüsü Kurucusu Joe Puttzi’ye göre: ‘İçerik pazarlaması ne sattığınızla değil markanın neyi temsil ettiğiyle ilgilidir.’

Başarılı İçeriğin 6 Özelliği

  • İçerikler özgün olmalı
  • İçerik hedef kitleye bir fayda sağlamalı
  • İçerik hedef kitlede bir duygu uyandırmalı
  • İçerik ilgi çekici olmalı
  • İçerik kuruma ya da markaya bir fayda sağlayacak ve değer katacak şekilde olmalıdır.
  • İçerikler anlaşılır ve birbiriyle tutarlı olmalıdır.

Bu arada içerik, onu nerede yayınlayacağınıza uygun olarak her mecra için ayrı oluşturulmalıdır. Örneğin: Twitter’da karakter sınırlamasına uygun uzunlukta yazmak, bir blog sayfasında ise SEO’yu destekleyecek uzunlukta içerik oluşturmak gerekir.

Özetle; içerikten, başarılı bir sonuç almak için içerik pazarlaması stratejisini en baştan doğru bir biçimde oluşturmak gerekir. Bu stratejiyi oluştururken; içeriğin konusu, pazarlama hedefi gibi detayları belirlemek önemlidir.


💡 Alkışlarla Yaşıyorum Kapandı

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.