Aralık ayının ortalarında Google Turkey’in davetiyle Google Cloud Day etkinliğine katıldım. Bahsettiğim tanımların üzerine yenileri bindi diyebilirim. Machine learning, business intelligence big data ve yepyeni bulut teknolojileri… Kısacası yapay zeka gümbür gümbür geliyor diyebilirim.

Yenilik, inovasyon, endüstri 4.0 son günlerde herkesin dilinde değil mi? Hatta gün geçmiyor ki yeni bir teknoloji tanıtılmıyor olsun… Son zamanlarda omnichannel marketing, real time marketing vb. değişik tanımlara maruz kalıyoruz.

Yapay Zeka Gümbür Gümbür Geliyor

Aralık ayının ortalarında Google Turkey’in davetiyle Google Cloud Day etkinliğine katıldım. Bahsettiğim tanımların üzerine yenileri eklendi diyebilirim. Machine learning, business intelligence big data ve yepyeni bulut teknolojileri… Kısacası yapay zeka gümbür gümbür geliyor diyebilirim.

Aslına bakarsanız bir kısım show abilerinin, ablalarının LinkedIn vb. platformlarda şirketlerinin yaşadığı dijital transformasyon üzerinden, bol bol kendilerini lanse ettikleri söylemlerin esasen dünyada birileri tarafından ciddi uğraşlarla nasıl realiteye dönüştüğünü görmüş oldum.

Sadece sosyal medyanın süslü platformlarında değil, teknoparklarda, özellikle teknoloji start-up şirketlerinde inanılmaz uğraşlar ve geliştirmeler var.

Yaşamla Entegre Sistemler

Örneğin; o gün büyük bir sigorta şirketi için tasarlanan yapay zekâ algorizmalarının hayata geçtiğinde milyonları etkileyen bir karar vericiye nasıl dönüşeceğine tanık oldum. Öyle ki kaza yaptığınızı bir an düşünelim: Polis gelmeden ya da şu anki sistem gibi kendi beyanlarınızın olduğu tutanakları doldurmadan sadece kazayı görselleyip sisteme yükleyip müthiş yapay zekâ algorizmasının insafına kalırsanız ne hissedersiniz? Yani tüm kaza metriklerini hesaplayan algorizmanın kimin haklı kimin haksız olduğuna karar verip, sigorta kararını verdiği bir yapıdan bahsediyorum.

Ya da düşünün ki sanata ve kültür hayatına girmiş yapay zeka uygulamaları dünyanın bütün müzeleri ile entegre olmuş ve siz herhangi bir eserin görselini sorguladığınızda size kimdir, nedir, nerededir vs. kısaca ne varsa önünüze anında getiriyor.

İşte dünyamız bu denli baş döndüren gelişmelere gebeyken, hayatında hiç Outlook kullanmamış, tüm datayı, sistem güvenliğini ve uygulamaları bulut teknolojilerine taşımış Türk şirketlerini yakından görmek açıkçası ilham verdi. Öyle ki, bulut teknolojileri üzerinden tüm dünya ofisleri ile aynı anda online toplantılar yapan, iletişim kuran ve gelişmiş teknolojileri tüm departmanların hizmetine sunmuş şirketlerden bahsediyorum.

Pazarlama Ve Yapay Zeka

Yine bir pazarlama iletişimi profesyoneli olarak milyonluk hatta milyarlık big datayı ayrıştıran, bölen ve ihtiyacınız olan müşteri segmentasyonunu kolaylaştıran, hedef kitle profillerini önünüze yığan akıllı algoritmaların önümüzdeki yıllarda pazarlama dünyasına yön vereceği muhakkak.

Malum dijital demek para demek ve paranızı rast gele saçmazsınız. Akılcı, kime konuştuğunu bilen, ayağı yere basan stratejileri; gelişen teknolojiden yardım alarak yorumlamak ve ortaya çıkarmak önümüzdeki dönemde hepimiz için olmazsa olmaz olacak.

Bunlar bir bilimkurgu filmi kadar yanarlı dönerli gelmedi belki size ama aslında yapay zekâ hayatımıza girmeye başladı. Ve tüm sektörler bundan yararlanmak üzere hamle yapıyor.

Kendini pazarlayan üst düzey pazarlama direktörleri, genel müdür yardımcıları bile bol bol sosyal medya profillerinde bu değişime uygun kelimeleri telaffuz etmeye başladığına göre dünyada çoktan bu uygulamaların kullanılmaya başlandığını düşünebilirsiniz. Önemli olan değişimin gerisinde kalmamak ve şirket olarak ya da bireysel anlamda yeniliklere doğru adım atmaktır.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.