Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ekonomi muhabirleriyle Ticaret Bakanlığı’nda bir toplantı gerçekleştirdi.

Bakan Pekcan, ekonomi muhabirleriyle gerçekleştirdiği toplantıda fahiş fiyatlandırma yapan firma ve esnafla olan mücadeleye dair basın mensuplarına bilgi verdi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Ekonomi Muhabirleriyle Buluştu

Bakan Pekcan, ekonomi muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda haksız fiyat artışı ile ilgili alınan önlemlere dair bir takım açıklamalarda bulundu. Pekcan, 81 ilde Ticaret İl Müdürlükleri kanalıyla çalıştıklarını söyledi. Bu konuyla ilgili Bakan Pekcan şöyle bir açıklama yaptı;

“Alo 175’e 48 bin civarında şikayet geldi. Çağrı merkezinde 15 kişi vardı 30 kişiye çıkardı, daha sonra da mobil uygulama başlattık. Vatandaşlar da bizimle beraber çalışıyor. Şu ana kadar 5.743 firmadan 81.666 ürün denetledik ve 366 firmanın 6.399 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik”

Ruhsar Pekcan: “Hemen Ceza Kesmiyoruz”

Pekcan firmaları rahatsız etmeden bu uygulamaları sürdürdüklerini ifade ederek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hemen ceza kesmiyoruz, kendilerinden savunma istiyoruz. Savunma, kurul tarafından inceleniyor. Haksız bulunursa ceza uyguluyoruz. İncelemeler halen devam ediyor. Süreç işliyor. İş dünyasından gelen biri olarak serbest piyasa ekonomisine inanıyorum ama bu süreçte buna ihtiyaç vardı. Sonra inşallah her şey biraz daha yoluna girince, onu da kaldıracağız.”

Fiyat Artışı Fırsatçılar Yüzünden Oluyor

Ruhsar Pekcan, Ağustos ayında piyasada yaşanan fiyat artışları “fırsatçılar” tarafından gerçekleştiğini öne sürdü. Pekcan konuşmasında ürünlerin piyasa dengelerini korumak için her gün takip yapıldığının da altını çizdi. Bakan Pekcan ayrıca, hasat zamanında ayçiçek, çeltik, pirinç gibi ürünlerde herhangi bir ithalat önlemi uygulamadıklarını ifade etti.

Bu arada Ruhsar Pekcan, bazı ürünlerin gümrük vergisini indirmek durumunda kaldırdıklarını ve tarım ürünlerinin daha sağlıklı depolanması için lisanslı depoculuğu geliştirdiklerini belirtti. Ruhsar Pekcan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Lisanslı depolardaki ürünlerin elektronik ortamda ticaretine izin veren Ürün İhtisas Borsası‘nı kurduk. İnşallah 2019 yılında hasat mevsiminden önce borsayı fiilen devreye sokacağız. Elektronik ortamda lisanslı depolardaki ürünlerin ticareti yapılabilecek”

Bunlara ek olarak Bakan Ruhsar Pekcan üretici birliklerinin kooperatifleşmesi için destek verileceğini belirterek bu konuyla ilgili şunları söyledi;

“Tüketici toptancı halinde üretici birlikleri için kiralar çok daha düşük olacak. Onlara yüzde 75 indirim sağlayacağız. Hal rüsumunu kaldıracağız. Vergi oranı herkese yüzde 4 ise üretici birliklerine yüzde 2 olarak uygulayacağız. Herhangi bir ticaret erbabının, esnafın zarar görmesini kesinlikle istemeyiz. Şu anki durumda her şey üreticinin sırtında. Mevcut sistemin ne üreticiye faydası var ne tüketiciye. Biz bunu düzgün kurguladığımız zaman herkesin memnun olacağı bir sistem olacak.” 


💡 Türkiye Kart Dönemi Başlıyor

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.