Uluslararası pazarda büyümeyi hedefleyen şirketlerin karşılaştıkları zorlukların başında doğru pazarı bulmak gelir. Buna karşın bir şirketin hangi pazarlarda faaliyet göstereceğini tespit etmek ve hangi pazarların şirket için en iyi seçenek olduğunu bulmak o kadar da kolay değildir. Fakat Google bunun için “Market Finder” adlı bir ürün geliştirdi. Peki “Google Market Finder Nedir?”, “Niye Önemlidir?” ve “Google Market Finder Nasıl Kullanılır?”

Şirketler uluslararası düzeyde iş yapmaya başladıklarında bazı zorluklarla karşılaşırlar. Bunların başında da doğru pazarı bulmak gelir. Diğer bir ifadeyle bir şirket hangi pazara girerse ürünlerini yani mal ve hizmetlerini daha iyi satabilir sorusu ihracat odaklı her firmanın başlıca problemidir. Evet ortada böyle bir problem vardır. Ancak bunu çözmek şirketler için o kadar da kolay değildir.

Bir şirket, iç piyasa hakkında temel bilgilere sahip olsa da, yeni pazarlar hakkında aynı derecede bilinçli olmayabilir. Çünkü dış pazar söz konusu olduğunda işin içine farklı dil, farklı kültür, farklı ihtiyaçlar, farklı alışkanlıklar yani yerelleştirme ile ilgili gereklilikler girer. Ve tüm bunlarla mücadele etmek bir hayli zordur. Ancak tüm bu problemler için Google, “Market Finder” adlı bir ürün geliştirdi

Bu makalede; Google’ın, ihracat ve e-ihracat süreçlerinde firmalara yardımcı olacak aracı yani Market Finder hakkındaki tüm detayları yazdık. Buna göre makale boyunca “Google Market Finder Nedir?”, “Google Market Finder Nasıl Kullanılır?”, “Google Market Finder Niye Önemlidir?” gibi sorulara yanıt bulacaksınız.

Google Market Finder Nedir?

Bu araç Google’ın tabiriyle; “İşletmenizi tüm dünyaya açılarak büyütün” lanse ettiği bir ürün olan Google Market Finder; yeni pazarlar bulmayı pratik, düşük maliyetli ve ulaşılabilir bir hedef haline getirerek global büyüme sürecini daha da kolaylaştıran bir araç şeklinde tanımlanabilir. Platform, her biri global olarak genişlemek için içgörü ve tavsiye sağlayan 3 bölüme ayrılmıştır. Birazdan bunlara değineceğiz. Fakat öncelikle Market Finder hakkında biraz daha detay paylaşalım.

Günümüzde tüm dünyada 3,7 milyar internet kullanıcısı var. Google’da Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Eric Schmidt, bu rakamın 2020’ye kadar 8 milyara çıkacağını tahmin ediyor. Bütün bunlar bir araya geldiğinde yurt dışından potansiyel müşterilere ulaşıp onlarla etkileşime girmek için sayısız fırsat ortaya çıkıyor. Fakat bu o kadar da kolay değil. Tam burada devreye Google Market Finder giriyor. Özellikle iç piyasadaki hakimiyetini uluslararası pazarda da sürdürmek isteyen ancak farklı dil ve yerelleştirme gereklilikleri başta olmak üzere ihracata dair zorluklarla mücadele etmek zorunda kalan KOBİ’lere bu konularda yardım etmek için Google yakın zamanda Market Finder’ı başlattı.

Kısacası bu platform, şirketlerin yeni pazarların gereksinimlerini anlamalarına ve hangisinin kendileri için doğru olduğuna karar vermelerine yardımcı olacak bir bilgi merkezi olarak faaliyet gösteriyor.

Google Market Finder Nasıl Kullanılır?

Öncelikle marketfinder.thinkwithgoogle.com adresine girmeniz gerekiyor. Açılan sayfadaki ilgili kutucuğa şirketinizin web site adresini (link) yazıp Gizlilik Politikası ile ilgili kısmı onaylayarak enter tuşuna tıklıyoruz.

Market Finder Nasıl Kullanılır

Birkaç saniye beklemeniz gerekiyor. “Web sitenizden kategoriler alınıyor” ifadesiyle karşılaşacaksınız. Bundan saniyeler sonraysa şirketinize uygun pazar önerileri, anahtar kelimeler eşliğinde listeleniyor. Bu arada siz şirketinizle alakalı anahtar kelimeleri seçerek hedefinizi genişletebilirsiniz.

Market Finder Kullanımı

Bu kutucuğun altında ise şirketinizin yer alabileceği pazarları görebilirsiniz. Bu arada yine ücretsiz olan ileri sürümde 185 ülke pazarına dair detayları keşfedebilir ve 39 veri kaynağından uluslararası pazar içgörülerine ulaşabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken Market Finder’ı daha profesyonel bir şekilde optimize ederek kullanmak.

Market Finder Hedef Pazar Araştırması

3 Adımda Dünyaya Açılın

Google tarafından, uluslararası pazarda faaliyet göstermek isteyenler için hazırlanan Market Finder adlı araç 3 adımda süreci özetliyor. İşte Google Market Finder’ı daha etkili kullanarak dünyaya açılmanızı sağlayacak o 3 aşama!

İşletmenize Uygun Pazar

1. Adım: İşletmenize Uygun Pazarları Bulun

Bu adımda ayrıntılı pazar analizlerinden yararlanarak global iş planınızı oluşturun. Potansiyel müşterileriniz interneti nasıl kullanıyor? Potansiyel müşterilerinizin harcanabilir gelirleri ne kadar? Market Finder, işletmeniz için en uygun potansiyel pazarları listeler. Ayrıca bir sonraki uluslararası pazarınızı belirlemek için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri size sunar.

Uluslararası Pazarda Satış

2. Adım: Dünyaya Açılmaya Hazırlanın

İhracat yapacağınız pazara karar verdikten sonra benzersiz araçlarımız, kılavuzlarımız ve kaynaklarımızdan yararlanarak yolculuğunuzun sonraki adımlarını planlayın. Yerelleştirme, uluslararası ödemeler ve lojistik gibi işletmelerin zorluk yaşadığı konularda size yardımcı olacağız.

Market Finder Üçüncü Adım

3. Adım: Dünyanın Dört Bir Yanından Müşterilere Ulaşın

Her başarılı işletme sağlam bir pazarlama stratejisine ihtiyaç duyar. Reklamlarınız için en uygun dil hangisi? Müşterileriniz hangi cihazları kullanıyor ve onlara ulaşmak için en ideal yöntem ne? Veriler ve müşterilere dair bilgiler sunarak eksiksiz bir pazarlama stratejisi oluşturmanıza yardımcı olacağız. Ayrıca size bu kararlarınızı hayata geçirmenize yardımcı olacak araçlar önereceğiz.

Market Finder Kullanımında 3 Temel Aşama

Makalenin başlarında “Platform, her biri global olarak genişlemek için içgörü ve tavsiye sağlayan üç bölüme ayrılmıştır.” şeklinde bir ifade kullanmıştık. Şimdi bu 3 bölüme dair detaylara değineceğiz; Bunlar;

  • Yeni Fırsatlar Bulun
  • Operasyonlarınızı Planlayın
  • İşinizi Pazarlayın

Birinci Bölüm: Yeni Fırsatlar Bulun

Platformun temel amaçlarından biri, şirketlerin ürün veya hizmetlerine göre girebilecekleri en iyi pazarları bulmalarına yardımcı olmaktır. Sitenizi URL’sini girdiğinizde bu araç; sattığınız ürünlerin veya sunduğunuz hizmetlerin kategorilerini otomatik olarak alır. Bu kategorileri değiştirebilirsiniz veya maksimum 5’e kadar artırabilirsiniz.

Piyasa Bulucu, size işletmenizin genişlemesi için potansiyel pazarların bir listesini önerecektir. Bu öneriler, aylık arama hacimleri, AdWords tıklama başı maliyet ve hane halkı harcanabilir geliri gibi verilerdir. Giriş yaptıktan sonra hedef pazarlara dair satın alma davranışı ve konuşulan diller gibi ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

İkinci Bölüm: Operasyonlarınızı Planlayın

Potansiyel yeni pazarlarınızı kısa listeye aldıktan sonra, göz önünde bulundurmanız gereken operasyonel unsurlara bakmak için mevcut kılavuzları ve kaynakları kullanabilirsiniz. Google yerelleştirme, uluslararası ödemeler ve lojistik gibi konularda videolar, makaleler ve kılavuzlar oluşturdu. Bunlar, Market Finder’ı maksimum seviyede kullanmak için önemli detaylar barındırıyor. Bu kaynaklardan yararlanmanızı öneririz.

Üçüncü Bölüm: İşinizi Pazarlayın

Son bölüm, işinizi yeni ülkelerde nasıl pazarlayacağınıza odaklanır. Bu bölümdeki kaynaklar arama ağı reklamcılığı, görüntülü reklamcılık ve küresel pazarlama stratejisi gibi konuları kapsar. Ayrıca, kampanyalarınızı Google AdWords, Anahtar Kelime Planlayıcı ve DoubleClick gibi uygulamalar aracılığıyla başlatmanıza yardımcı olacak Google araçlarına da bağlanır.

Detaylı ve İlgili SEO Verileri

Google Market Finder, beş geniş kategori için birleştirilmiş anahtar kelime hacmini kolayca görmenizi sağlar. Bu, pazarların geniş bir karşılaştırması için faydalı olmasına rağmen, talep ve fırsat boyutunu gösterirken, sonuçlar kendi şirketinize özel değildir. Aracın gerçek değeri, bazıları Google Market Finder’da bulunan ve verileri daha ayrıntılı olarak değerlendirmenizi sağlayan diğer araç ve teknolojilerle uygulanmasından gelir. Google Market Finder fırsatları daraltmakta zamandan tasarruf sağlarken, anahtar kelime hacimlerini doğrulamak ve belirli ürününüz veya hizmetinizle ilişkilendirmek için başka araçlar kullanılmalıdır.

Sonuç

Google Market Finder, uluslararası pazarda faaliyet göstermek isteyen, diğer bir ifadeyle e-ihracat konusunda atılım yapmayı planlayan şirketlere birçok metrik doğrultusunda fayda sağlayan dinamik bir araçtır. Biz de bu makalede Google Market Finder Nedir? ile başlayarak Market Finder Nasıl Kullanılır?, Market Finder Kullanımında 3 Aşama gibi başlıklarla devam ettik ve bu aracın nasıl kullanılacağını aktardık. Aynı zamanda Market Finder’ın öneminden de bahsettik. Son olarak şu hatırlatmayı yapalım; platformdaki veriler ve içgörüler; uzmanların yönlendirdiği diğer araçlarla birlikte entegre edildiğinde maksimum fayda sağlar.

Bitirmeden önce Google Market Finder ile ilgili merak ettiklerinizi SSS sayfasından öğrenebileceğinizi belirtelim. Ayrıca sizler için aşağıya Market Finder ile ilgili tanıtım videosunu paylaşıyoruz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.