Türkiye ekonomisinin %97’sini oluşturan Kobi’lere Koronavirüs sürecinde  nasıl büyüyeceklerine dair işin uzmanından tavsiyeler.

Pandemi ilan edilen yeni tip Koronavirüs kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı. Ve yaşanan süreçten günlük hayat kadar eğitim ve çalışma hayatı da etkilendi.

Peki birçok firmanın konumunu korumaya çalıştığı böylesi bir dönemde büyümek mümkün mü? Bu sorunun yanıtını; KOBİ’ler ve girişimciler başta olmak üzere çeşitli büyüklükteki birçok firmaya performans pazarlaması, dijital pazarlama ve büyüme pazarlaması odağında hizmet sunan G4A Studio’nun Kurucu Ortağı Hasan Yasin Türkyılmaz veriyor. İşte Kovid-19 sürecinde ve sonrasında KOBİ’lere büyüme tavsiyeleri!

Yeni Normal: Büyümek

Koronavirüs sürecinde dünya genelinde birçok firma salgın şartları nedeniyle iş yapamaz duruma geldi. Bu yüzden çoğu firma salgın süreci ve sonrasında mevcut konumunu korumaya yönelik stratejiler geliştiriyor. Oysa bu süreçte “yeni normal” olarak adlandırılan olgunun büyüme pazarlaması yani growth marketing olduğunu vurgulayan Hasan Yasin Türkyılmaz, firmalara bu odakta 5 maddelik tavsiye niteliğinde bir büyüme planı sundu.

KOBİ’lere Koronavirüs Sürecinde Büyüme Önerileri

Koronavirüs süreci, dijitalde var olmanın bir lüks değil mecburiyet olduğunu herkese göstermiştir. Peki KOBİ’ler dijitalde nasıl var olacak? İşte G4A Studio’nun Kobi’lere Koronavirüs sürecinde sunduğu büyüme tavsiyeleri!

Dijital İlerleme Strateji Hazırlayın

Birçok KOBİ, dijitalde belli bir varlığa sahip değil. Bu yüzden KOBİ’lerin birçoğu Koronavirüs salgını sürecinde etkin bir pazarlama aksiyonu gerçekleştiremedi. Anlık ve plansız uygulanan dijital reklam ve pazarlama çalışmalarının ise yarardan çok zarar getirdiği anlaşıldı. O yüzden KOBİ’lerin Koronavirüs sürecinde öncelikle bir “dijital ilerleme stratejisi” hazırlaması gerekiyor.

Dijital Varlıklarınızı Organize Edin

İlerleme stratejisinin ardından KOBİ’lerin bir sonraki sorumluluğu dijital varlıkları (web site, sosyal medya, e-ticaret sitesi, blog vs.) tespit etmek ve oluşturmak olmalıdır. Bu adımda KOBİ’ler, hangi dijital kanallarda ne şekilde yer alacaklarını belirleyerek bu yönde adım atmalıdır.

Dijital Kimlik Oluşturun

İlerleme planının ardından organize edilen dijital varlıkların kurumsallık kazanması dijital kurumsal kimlik çalışmasının uygulanmasıyla mümkündür. KOBİ’lerin, bu adımda yer aldıkları her mecrada aynı dili konuşmak üzere; yazılı, görsel ve işitsel kimlik oluşturmaları gerekiyor.

Dijital İtibar Planı Hazırlayın

Dijital dünya her şeyin her an hızlı bir şekilde değişebildiği kontrolü oldukça zor bir alandır. Dolayısıyla bazen uzun emekler sonucu kazanılan itibar, hiç olmadık nedenlerle bir anda kaybedilebilir. İşte KOBİ’ler, bu yüzden Koronavirüs sürecinde dijital itibarlarını nasıl koruyacaklarına dair bir kriz planına sahip olmalıdır.

Dijital İçerik Stratejisi Hazırlayın

Dijital dünyada var olmak kadar bunun sürdürülebilir olması da önemlidir. Burada “içerik” olgusu devreye girer. Çünkü KOBİ’ler; dijitalde oluşturdukları varlığı, kimliği, itibarı, kazancı, iletişimi ve değeri ancak içerik sayesinde devam ettirebilirler. O yüzden KOBİ’lerin Koronavirüs sürecinde hiç vakit kaybetmeden bir dijital içerik stratejisi hazırlaması gerekiyor.


💡 2020’nin Markalaşma Trendleri

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.