Oyunumuzun adı futbol değil; Dijital Pazarlama. Teknik direktörümüz ise Dijital Markalaşma. Dijital pazarlama için birçok tanım, açıklama ve örnek bulabilirsiniz. Ben olaya biraz farklı ama herkesin bildiği bir şekilde yaklaşmak istedim. İşte dijital markalaşmanın ilk 11’i…
Dijital pazarlama ve dijital markalaşma kavramlarının, birbirinden farklı kavramlar olduğu sektörde hala tam olarak anlaşılabilmiş değil. Çünkü dijital markalaşmanın kavramsallaşma süreci daha çok yeni. Bu yüzden futbol örneğiyle yani biraz benzetme yaparak ve farklı bir bakış açısıyla dijital markalaşma kavramını açıklamak istedim.
Dijital Markalaşmanın İlk 11’i
Futbol hepimizin bildiği gibi 11 kişi ile oynanan ve karşı takıma gol atma üzerine taktikler geliştirilen bir spor dalıdır. Yedek oyuncular ve teknik direktör de takımın bir parçasıdır. Şimdi gelin hep birlikte futbolun dijital pazarlamayla olan benzerliğini inceleyelim.
İlk başta “Futbol” yerine “Dijital Pazarlama” diyerek oyunun adını değiştirelim. Sonrasında sırasıyla oyuncuları ve teknik ekibi analiz edelim.
∴
Web Sitesi (Kaleci)
Kaleci bir takımda zorunlu oyuncu olduğu için bu alana web sitesini yerleştirdim. Çünkü oyunumuz dijital pazarlama ise bu işlerin olmazsa olmazı web siteleridir. Web sitesi bir nevi sizin kaleniz olacaktır. En sağlam yerlerden biri burası olmalıdır. Çünkü kullanıcıların sürekli kullanacağı bir alan oluşturuyorsunuz. Diğer oyuncuları da kaleciye göre konumlandırmanız gerekecektir.
Site İçi SEO (Stoper)
Evet ilk savunma oyuncumuz tabii ki site içi SEO olmalıdır. Çünkü web sitenizi destekleyecek ve gol yemenizi önleyecek en önemli etken site içi SEO’dur. Arama motoru optimizasyonu yani seo, sitenizin Google gibi arama motorlarındaki sıralamalarda yükselmesini sağlar. Ama bunun yanında yapacağınız düzenlemeler ile kullanıcılara da kolaylık sağlar. Yani seo ile defans bölgesinde daha rahat hareket etme imkanınız olur.
Site Dışı SEO (Stoper)
Bir diğer savunma oyuncumuz site dışı SEO’dur. Site dışı SEO anahtar kelime, backlink ve tanıtım yazısı gibi çalışmaların bütünüdür. Bu çalışmalar sayesinde sitenizin arama motorlarında yükselmesini sağlayabilirsiniz. Oyundaki yeri ise, size defanstan atak ve kontratak sağlayabilen oyuncu olmasıdır.
Ölçümleme (Sağ Bek)
Yapacağınız tüm çalışmaların geri dönüşlerini ve etkilerini belirli aralıklarda ölçümlemeniz gerekmektedir. Bu durum atağınızın yönünü belirlemenize yardımcı olacaktır. Diğer bir ifadeyle neyi ne oranda yaptığınızı bilmek gole giden oyuncuyu görmenizi sağlayacaktır.
Raporlama (Sol Bek)
Raporlama da ölçümleme gibi atağın nereden başlayacağını ve topa yön veren oyuncu niteliğindedir. Çalışmalarınızı raporlamak; eldeki verileri değerlendirmek ve daha ileriye gitmek için iyi bir oyuncudur. Haftalık, aylık ve yıllık raporlar sayesinde nerede olduğunuzu ve ne yönde ilerlemeniz gerektiğinizi görebilirsiniz.
Sosyal Medya (Orta Saha)
Bu alandaki kişi; topla en çok buluşan, pas yapan oyunu hareketlendiren oyuncudur. Sosyal medya da bu yüzden tam anlamıyla bir orta saha oyuncusudur. Paylaşımlar, gönderiler, etkileşimler, siteye yönlendirilen trafikler sürekli bir akış sağlar ve bilinirliğinizi artırır. Üstelik gole doğrudan etkisi vardır. Hem forvet oyuncusunu besler hem de kendi başına gol atabilir. Sosyal medya ile aynı zamanda istediğiniz oyunu kurabilirsiniz.
Blog ( Orta Saha)
Bir diğer orta saha oyuncumuz olan blog ise içeriklerdir. Blog yazıları günümüzde web sitelerinin en büyük trafik kaynağıdır. Kullanıcıya en iyi bilgiyi aktaran, arama motorlarının en çok önem verdiği, satışlara doğrudan ve dolaylı yoldan etkisi bulunan bir oyuncudur. Bloglama sayesinde yine sosyal medya gibi sitenize trafik çekebilir ve müşterilerinizle doğrudan etkileşime girebilirsiniz.
Google Reklamları (Sol Kanat)
Reklamlar oyunu hızlandıran yapısı ile satışın hızlı olmasını sağlar. Doğru reklam stratejileri ile Google Reklamları size devamlı bir gelir kapısı sağlayacaktır. Ceza sahasına yapacağı ortalar forvetinizin (ürün/hizmet) iyi olması durumunda gol olacaktır. Yani reklamlar sizi müşteriye doğrudan ulaştıran bir araçtır ve eğer ürününüz/hizmetiniz kendini ortaya koyuyorsa satışın gerçekleşmemesi için hiçbir sebep yoktur.
Sosyal Medya Reklamları (Sağ Kanat)
Sosyal medya reklamları da yine Google reklamlarındaki gibi sizi kullanıcıyla hızlı ve doğrudan buluşturan bir yapıya sahiptir. Fakat sosyal medya üzerinde sadece satış için değil marka bilinirliğinizi artırmak için de reklam çalışmaları yapmanız, oyuna renk katacaktır. Her şey para demek değildir. Markanızın nasıl göründüğü, insanların sizin hakkınızda ne düşündüğü de önemlidir. Bunun için sosyal medya reklamlarını bilinirliğinizi artırmak için de kullanmalısınız. Yani bu oyundaki sambacımız (Brezilyalı futbolcumuz da diyebiliriz -oyun stilleri gereği-) sosyal medya reklamları olmalıdır.
İçerik Pazarlaması ( Ofansif Orta Saha)
İşte benim en sevdiğim oyuncu. Bu yazıyı sadece bu kısım için yazmak istedim aslında. Çünkü her şeyin merkezi, oyuna hakim olan, sırtı kaleye dönük oynayabilen, pas yapan, oyunu hareketlendiren ve daha bir sürü etken ekleyebilirim… Kısacası takımın beyni olan oyuncumuz “İçerik Pazarlaması.” Çünkü her şey içerik ile başlar, bunu unutmayın… Forvetiniz (ürününüz/hizmetiniz) ne kadar iyi olursa olsun, defansınız (SEO) ne kadar sağlam olursa olsun tüm bunları insanlara etkili bir içerikle buluşturamadıktan sonra gol atmanız hayal olacaktır. Artık günümüzde herkes bilinçli ya da bilinçsiz olarak içeriğin önemini bilmekte ve gerekli çalışmaları, stratejilerini belirlemektedir.
Kullanıcılar günlük ihtiyaçlarını belirlerken bile markaların onlara sunduğu içerikler sayesinde karar verip satın alıyor. Yemek yiyeceği yeri, ayakkabısını, eğlenmek için gideceği mekanı, hangi alışveriş merkezinde gezeceğini markaların insanlarla paylaştığı içerikler sayesinde seçebiliyor. Hatta belediyeler bile yaptığı çalışmaları doğru içerikler ile sadece kendi belediyesinde yaşayan insanlara değil herkese hitap edecek bir dille ya da mizahla paylaşıyor. Bu yüzden içerik pazarlaması her anlamda kendi farkını ortaya koyabilen, ayağında top tutabilen, duran toplarda etkili, oyunu açabilen, pas trafiğini artıran, kriz yönetiminde etkili, satışların artmasına katkıda bulunan bir oyuncudur diyebiliriz. Yapacağı ara paslar ile forveti (ürünü/hizmeti) kaleciyle karşı karşıya bırakabilir ve takımın gol atması için büyük katılar sağlayabilir.
Ürün / Hizmet (Forvet)
Forvetimize düşen en büyük iş bitiriciliğinin iyi olmasıdır. Zaten takımı çok güzel kurduk. Ataklar, paslar derken top kaleye kadar geliyor. Yani bu durumda sunduğunuz ürün/hizmet kaliteli olmalı ki insanların almaması için ortada bir sebep kalmasın. Golünüzü atmanız için ortaya koyduğunuz ürün / hizmet her anlamda kendini göstermelidir. Sadece gol atmak için değil tabii ki… Ürün, zaman zaman takım oyununa da ortak olsun. Yani kalitesiyle, fiyatıyla, kullanımıyla insanların gerçekten işine yarar bir oyuncu olduğunu göstersin.
Dijital Markalaşmanın Yedek Kadrosu
Dijital Markalaşmanın ilk 11’i tamam… Fakat birkaç şey daha eklemek istiyorum. Her takımda olduğu gibi bu takıma da biraz yedek oyuncu ekleyelim. İşler her zaman beklediğimiz gibi gitmeyebilir. Ya da farklı bir strateji ile sahaya çıkmak isteyebiliriz.
Mobil Pazarlama (Yedek Oyuncu 1)
Kullanıcılara yönelik yapılan çalışmalarda eğer hedef kitlenizin çoğunluğu mobilde ise ya da bir mobil uygulama sunuyorsanız mobil pazarlama teknikleri ile oyuna farklı bir bakış açısı getirebilirsiniz. Kullanıcı deneyimi açısından da önemli bir yeri olan mobil pazarlama ile sitelerinizin mobil kullanım deneyimini iyileştirebilirsiniz.
E-Mail Pazarlama (Yedek Oyuncu 2)
E-Mail pazarlamaya ben kurt oyuncu diyorum. Çünkü günümüzde eskisi kadar kullanılmadığı düşünülse de hala satışlara büyük oranda etkisi bulunmaktadır. Elinizdeki müşteri datasını kullanarak mevcut müşterilerinizi kampanyalardan ve indirimlerden haberdar edebilirsiniz.
∴
Oyuncuları ve görevleri tanıdığımıza göre tüm bunlara etkisi bulunan teknik direktörümüze gelelim. Yani “Dijital Markalaşma” kavramına…
Dijital Markalaşma (Teknik Direktör)
Bu oyunda stratejilerin belirlenmesi, takıma yön vermek, oyunu belirlemek ve oyuncu değişikliklerinden sorumlu kişi ise “Dijital Markalaşma”dır. Dijital markalaşma tüm oyuncular üzerindeki etkisini göstermektedir. Diğer bir deyişle; dijital pazarlama oyununu yöneten ve akışı sağlayan kavram dijital markalaşmadır.
“Dijital Markalaşma”yı kavramsallaştıran, benimseyen, destekleyen, sahiplenen; dijital markalaşma kavramına yönelik akademik / sektörel makaleler ve etkinlikler hazırlayan ve “Dijital Markalaşma Eğitimi“ adı verilen konsept eğitimi hazırlayan Mürsel Ferhat SAĞLAM’ın Dijital Markalaşma ile ilgili yazısını okuyarak kavramın “nedir”ine dair detaylı bilgi alabilirsiniz: Dijital Markalaşma Nedir? Niye Önemsenmiyor?
∴
Dijital Markalaşmanın İlk 11‘i başlıklı bu makalede asıl anlatmak istediğim; herkesin bildiği bir dilden konuşarak “dijital markalaşma”yı, “dijital pazarlama”yı ve oyuncuların önemlerini, konumlarını açıklamak. Bu alanda bilgi ve tecrübe sahibi olmayabilirsiniz. Fakat bu oyunda yer almanız gerekebilir. Çünkü dünya dijitale dönüşürken siz sadece seyirci olamazsınız. En azından bu kavramların ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilirseniz, kendi işinizi dijitale adapte ederken neden bir profesyonel ile çalışmanız gerektiğini de anlayabilirsiniz.
Bu arada oyunun “marka yönetimi – iletişimi” liginde oynandığını da belirteyim. Lig, oyun, kadro, teknik ekip, yedekler ve her birinin önemine dair bilgi aktarımında bulunduğum bu makale ile ilgili sorularınız olursa yorum kısmından sorabilirsiniz ya da sosyal medya üzerinden bana ulaşabilirsiniz. 😊
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.