Şu anda 270 milyar Yuan kişisel servetiyle Çin’in en zengin insanı unvanını elinde bulunduran Alibaba’nın Kurucusu Jack Ma, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ateşlenen ticaret savaşı sonucunda başkanlığının sona erebileceğini söyleyerek bir uyarıda bulundu: Çin ile ABD’nin ticaret savaşı 20 yıl sürecek!
Alibaba’nın Kurucusu Ve Yönetim Kurulu Başkanı Jack Ma, Çin ile ABD’nin arasında devam eden ticaret savaşının 20 yıla yakın süreceğini belirtti. Jack Ma ayrıca bu durumun başta Avrupa olmak üzere dünya ticareti üzerinde çok büyük etkiler yaratacağını söyledi. Ünlü iş adamı bu açıklamalarına ek olarak; bu süreçte Washington’ın herhangi bir şekilde Çin ürünlerine ek tarifeler uygulaması durumunda Çin’in buna mislisiyle karşılık vereceğini de sözlerine ekledi.
Olayın karşılıklı misillemeye dönüşmesi, Başkan Trump’ın geçtiğimiz ayda attığı bir tweette: “Çin uzun yıllardır ABD ticaretinden yararlanıyor. Ayrıca bunu nasıl durduracağını bilen biri olduğumu da biliyorlar. Çiftçileri ve sanayi işçileri hedef alındığında, Çin’e karşı büyük ve hızlı bir şekilde ekonomik misilleme olacak!” şeklinde bir açıklama yapmasıyla başlamıştı.
Ma, Geçen hafta yaptığı açıklamada emekliliğe ayrılmasının ardından yönetim kurulu başkanlığını şirketin şu anki İcra Kurulu Başkanı Daniel Zhang‘e devredeceğini açıklamıştı. Alibaba Group şirketinden yapılan açıklamada ise, bu geçiş sürecinde şirketin herhangi bir sekteye uğramaması adına Ma’nın yardımlarıyla bir yıl daha şirketin yönetim kurulunda yer alacağını, Zhang’in ise resmi olarak 10 Eylül 2019‘da göreve getirileceği belirtildi.
Alibaba’nın Kurucusu Jack Ma Uyardı!
Kısa süre içerisinde, Çin ile ABD arasında yaşanan ekonomik sorunlar, edinilen raporlar sonucunda Avrupa’da da büyük etkiler yaratacağı izlenimi vermektedir. Stratejik ve politik açıdan ileri vadeli bir uzlaşma sağlanamadığı taktirde bu sorunun uzun bir süre devam edebileceği ön görüler arasında.
Hangzhou’daki yatırımcı günü konferansında konuşan Jack Ma, “kısa vadeli bir çözüm nasıl olabilir?” sorusuna ise “çözüm yok” diyerek cevap verdi. Konuşmasının devamında Jack Ma, Çin’in artık Güneydoğu Asya ve Afrika gibi dünyanın diğer bölgeleriyle daha yakın ticari bağlar kurması gerektiğini söyledi. ”Mücadeleyi kazanabilirsin, ama savaşı kaybedersin. Orta vadede pek çok Çin işleri diğer ülkelere taşınacak” diyen ünlü iş adamı; Çin’in ekonomik ve iş politikalarının nasıl devam edebileceğine dair işaretler verdi.
Dünya Ticaret Örgütü’nün Önemi
Ma, Dünya Ticaret Örgütü‘nün önemini dile getirerek yeniliklere ihtiyaç olduğunu da belirtti. Bu konuya değinirken yaptığı açıklamada Jack Ma: ”Donald Trump bugün emekli bile olsa, yeni bir başkan gelecek ve bu sorun aynı şekilde devam edecek … Artık yeni bir ticaret kurallarına ihtiyacımız var, DTÖ’yü yükseltmemiz gerekiyor” dedi.
Geçtiğimiz hafta aynı sorunu gündeme getiren Lenovo CEO’su Yuanqing Yang, ticaretteki savaşın hem ekonomi hem de tüketiciler için kötü bir durum olduğunu belirterek, “İki hükümetin de bir araya gelerek anlaşmaya varmasını görmeliyiz” diyerek açıklamada bulundu.
Bu arada Jack Ma, ABD Başkanı Donald Trump ile geçen yıl büyük bir toplantıda bir araya gelerek, Alibaba platformlarında ürün satan küçük tüccarlarla bağlantılı olarak 1 milyon Amerikalıya iş kurma sözü vermişti.
∴
Herkesin ortak paydada buluştuğu bir konu var. O da; Çin ile ABD tarifelerindeki artış, ticari ilişkilerde ve ticaret hacminde ciddi bir şekilde bozulmaya sebep oluyor.
Yakın bir zamanda yapılan NBC anketine göre, seçmenlerin dörtte biri, tarifeleri / vergileri yükseltmenin, Amerika’daki işleri ve ABD ekonomisini korumak amacıyla iyi bir yöntem olduğuunu düşünüyor. Ancak seçmenlerin yaklaşık yarısı, bu strateji sonucunda mal maliyetlerinin artıracağına veya ekonominin zarara uğrayacağını düşünüyor.
∴
Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında yaşanan, vergilerin artırılması odağındaki ekonomik restleşmenin; Amerika, Asya ve Avrupa piyasaları ile Türkiye ekonomisine ne gibi etkileri olacak bunu yakın gelecekte daha iyi göreceğiz. Şimdiden bu restleşmenin doğurduğu ekonomik sorunlar; dünya siyasetinin ve ekonomistlerin gündeminde olsa da ticaretteki bu savaş asıl yankıyı, son kullanıcıyı direkt etkilemeye başladığında oluşturacak.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.