Dünyanın en çok kullanıcıya sahip en popüler sosyal ağı Facebook’tan üniversitelilere özel Facebook Campus uygulaması geldi.

Sosyal ağ kavramını literatüre kazandıran Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi’nde okuyan Mark Zuckerberg isimli bir öğrenci tarafından “The Facebook” adıyla kuruldu.

Facebook ilk zamanlar Harvard Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin kendi aralarındaki iletişim sağlaması ve birbirleriyle bağlantı kurması amacıyla kurgulanmış ücretsiz bir web sitesiydi. Fakat çok kısa bir zaman içerisinde The Facebook, kullanıcıların beğenisini toplamayı başardı. Bu da siteyi, Harvard Üniversitesi dışında da popüler hale getirdi. Bu arada üniversite arkadaşlarını bulmaya yönelik bir site olarak yayına başlayan The Facebook’un zamanla sadece “Facebook” olmasına karar verildi. Ve önceleri üyeler yalnızca bağlı oldukları okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) Facebook’a üye olabiliyorken daha sonra siteye liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. Akabinde yani 11 Eylül 2006 tarihinde Facebook tüm e-posta adreslerine açıldı. (Kaynak: Branding Türkiye)

Facebook’tan Üniversitelilere Özel Uygulama

Kısa zamanda Amerika ve Kanada’da yaygınlaşan Facebook sonradan tüm dünyada popüler hale geldi. Bugünse 2,7 milyardan fazla kullanıcısıyla Facebook dünyanın en büyük ve en popüler sosyal ağı konumunda. Ancak daha önce Stratejik Marka Yönetimi kitabımda da belirttiğim gibi Facebook sadece dünyanın en popüler sosyal ağı değil. Facebook aynı zamanda dünyanın en çok okunan gazetesi, dergisi, blogu. Buna ek olarak Facebook dünyanın en çok izlenen televizyonu, en çok dinlenen radyosu, en çok içerik üreten haber kuruluşu.

Kısacası Facebook hayatımızın tam merkezinde. Ve Facebook yıllar sonra başladığı noktaya dönme kararı aldı. Diğer bir ifadeyle Facebook Campus uygulamasını geliştiren Facebook’tan üniversitelilere özel bir ağ geldi

Facebook Campus Nedir?

Sadece öğrencilere özel geliştirilen Facebook Campus ile 16 yıl sonra köklerine dönen Facebook, bu uygulamaya giriş yapmak isteyenlerden öğrenci olduklarını gösteren bir mail adresi talep ediyor. Sanıyorum Facebook bu hamleyle kaybettiği genç kullanıcı kitlesini yeniden kazanmaya çalışıyor. Zira bu uygulamaya sıradan Facebook kullanıcıları erişemeyecek. Çünkü uygulamaya sadece üniversite e-posta adresiyle giriş yapılabilecek.

Koronavirüs Detayı

Facebook Campus Ürün Müdürü Charmaine Hung konuya dair bir açıklama yaptı.

İşte Hung tarafından yapılan o açıklama;

“Facebook Campus için bundan daha uygun bir zaman olamayacağını düşündük. Koronavirüs nedeniyle çoğu öğrenci bu dönem kampüslerden uzak kalacak. Dersler online ortama taşınıyor. Ve öğrenciler, kıymet verdikleri kulüp ve organizasyonların, bir arada olmadıkları bu dönemde de var olmayı sürdürmesini sağlayacak bu yeni normale ayak uydurmaya çalışıyor”

Bakalım Facebook gerçekten de kaybettiği o genç kitleyi Facebook Campus uygulamasıyla yeniden yakalayabilecek mi? Yoksa popüler sosyal ağın bunun için yeni çözümler mi araması gerekecek.


💡 A’dan Z’ye Facebook

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.