Geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuruyla gizlilik politikasıyla ilgili değişikliğe gideceğini duyuran WhatsApp hakkında Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlatıldı.

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, gizlilik politikasıyla ilgili birtakım değişikliklere gittiğini geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurmuş ve bu değişiklikleri bir sözleşme şeklinde kullanıcılarına sunmuştu. Değişikliklerin başında WhatsApp’ın kullanıcı verilerini bundan böyle Facebook ve Facebook’a bağlı diğer şirketlerle tamamen “yasal” bir şekilde paylaşacağı yer alıyordu. Yeni koşulları kabul etmeyen kullanıcılar ise 8 Şubat 2021 tarihi itibarıyla WhatsApp uygulamasını kullanamayacaklar. İşte, yaşanan bu sürecin akabinde Rekabet Kurulu devreye girdi ve Whatsapp hakkında soruşturma başlattı.

Bu arada konuya dair ayrıntılı analiz için Whatsapp’ın Gizlilik Politikasıyla İlgili Bilinmeyenler (Detaylı Analiz) başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz.

Herkesi Endişelendiren Karar

WhatsApp’ın kullanıcılardan toplayacağı verilerin içerisinde mesajlar, konum bilgileri, ödeme bilgileri gibi verilerin yer alması ve yeni politikanın Avrupa Bölgesi ülkelerinin tamamını kapsamamasına rağmen Türkiye’de zorunlu olması Türkiye’deki kullanıcıları epey endişelendirdi. Hatta çoğu kullanıcı Twitter’da #WhatsAppSiliyoruz gündemine destek vererek, uygulamayı sildiğini ve WhatsApp’ın alternatifi olarak kullanılabilen (Telegram, Signal, Turkcell BİP vb.) uygulamalara geçtiğini belirtti.

WhatsApp Hakkında Soruşturma Başlatıldı

Evet, WhatsApp’ın yeni gizlilik politikasını duyurduktan sonra gündemden düşmemesi Rekabet Kurulu’nu da harekete geçirdi. Bu bağlamda Rekabet Kurulu şu açıklamayı yaparak Whatsapp hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu;

“Rekabet Kurulu’nun 11.01.2021 tarihli ve 21-02/25-M sayılı kararıyla, WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğu hakkında Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsAppInc.veWhatsApp LLC (hepsi birlikte “Facebook” olarak anılacaktır) hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açılmıştır.”

Bu soruşturmanın amacı Türkiye’deki kullanıcıları mağdur etmemek ve zorunluluğun getireceği mağduriyeti ortadan kaldırarak kullanıcıya seçme hakkı sunmaktır.

Ayrıca 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi kapsamında bir de tedbir alındı. Bu kapsamda, soruşturma sonuçlanana kadar ciddi ve telafisi olmayan zararlar doğmaması için Facebook’un Türkiye’de aldığı kararları geçici bir süreliğine durdurması gerekiyor.

Bu arada uygulamayı (Whatsapp) kullanmaya devam edebilmek için sözleşmeyi kabul eden kullanıcıların verileri de alınan bu tedbir kararı sayesinde korunacak. Yani sözleşmeyi onayladıysanız bile endişelenmenize hiç gerek yok.


Branding Türkiye Telegram’da

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.