Web sitenizin mevcut durumunu detaylı olarak analiz etmenizi sağlayan Google Lighthouse ile ilgili detaylara değindiğimiz bu makalede Google Lighthouse Nedir? Google Lighthouse Nasıl Kullanılır? Google Lighthouse Niye Önemlidir? gibi sorulara yanıt verdik.

Bir web sitesi; başta potansiyel müşterilere ulaşmak için olmak üzere firmalar için hedef kitleyle olan en önemli bağlantı noktasıdır. Web siteleri aynı zamanda bütünleşik pazarlamanın ve dijital markalaşmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla bir web sitesinin sadece tasarımsal olarak güzel veya iyi görünmesi kesinlikle yeterli değildir. Bu yüzden bir web sitesinin tüm tarayıcılarda ve cihazlarda doğru bir görüntüye sahip olması ve hızlı bir şekilde yanıt veriyor olması gerekir.

Tabi ki durum sadece bunlarla sınırlı değil. Çünkü web sitelerinde performansı etkileyen pek çok etken faktör mevcuttur. Peki tüm bunları geliştirirken web sitenizin mevcut durumunu nasıl tespit edeceğinizi hiç düşündünüz mü? Ya da şöyle soralım; tüm bu etkenlere dair detayları ve web sitenizin performansını doğrudan Google’ın ücretsiz olarak sunduğu bir araç ile öğrenmek ve analiz etmek güzel olmaz mıydı?

O halde sizi Google Lighthouse ile tanıştıralım.

Bu makalemizde temel olarak aşağıdaki konulara değineceğiz. Böylece hem kendi web sitenizi, hem de rakiplerinizin web sitelerini kolayca analiz edebileceksiniz. İşte bu makalede değineceğimiz başlıklar;

  • Google Lighthouse Nedir?
  • Google Lighthouse Nasıl Kullanılır?
  • Google Lighthouse Hangi Metrikleri İnceler?
  • Google Lighthouse Puanının Önemi
  • Google Lighthouse İle Rakip Analizi

Bu faydalı ve kullanışlı web geliştirici aracıyla henüz hiç tanışmadıysanız endişe etmeyin. Makalenin sonunda web siteniz hakkında çok verimli metrikler elde edebilecek, web sitenizin arama motoru sıralamasını yükseltebilecek ve web sitenize gelen organik ziyaretçi sayısını arttırabileceksiniz.

O halde hemen başlayalım.

Google Lighthouse Nedir?

Google Lighthouse, web geliştiriciler için tasarlanmış, web sitelerinin performans analizini yapmayı sağlayan ve bu doğrultuda web sitelerinin kalitesini arttırmayı hedefleyen bir araçtır. Bu araç ile web sitenizin SEO’suna birinci dereceden katkı sağlayan faktörleri inceleyebiliyorsunuz. Bunlar sayfaların yüklenme hızları, erişilebilirliği ve sitenizin arama motoru optimizasyon (SEO) ayarlarıdır.

Google tarafından ücretsiz olarak sunulan Google Lighthouse adlı bu araç web sitenizin yavaş bir cihazda zayıf bir veri bağlantısında, paket kaybı ve ağ azaltma gibi durumlarda ne kadar iyi yüklendiğini test eden simülasyonlar içermektedir.

💡 Google Lighthouse’u diğer SEO analiz araçlarından ayıran en önemli özelliği kendine has optimizasyon ve analizlerdir.

Böylece web sitenizin normalde karşılaşabileceği olumsuz durumlarda nasıl bir performans sergilediğini test eden bu araç; en zor şartlarda bile web sitesinin en iyi şekilde performans sergileyebilmesi için siteyi optimize etmenize katkı sağlamaktadır.

Google Lighthouse Nasıl Kullanılır?

“Google Lighthouse Nedir?” konusundan sonra şimdi de bu web analiz aracını nasıl kullanacağınıza dair detayları aktaracağız. Google Lighthouse kullanabilmenizin 2 yolu mevcut.

  1. Birinci Yöntem: Web sitenizi Google Chrome tarayıcısında açarak üzerinde sağ tıklama yaptıktan sonra İncele seçeneğini seçerek yukarıda çıkan seçeneklerden Lighthouse’u seçmektir. ( Bu yöntem zaman zaman doğru bir çalışma sergilemediğinizden ikinci seçeneği kullanmanızı tavsiye ederim.)

Google Lighthouse Nasıl Kullanılır

  1. İkinci Yöntem: Bu yöntemi uygulamak için öncelikle Google Chrome Web Mağazası‘na girerek Lighthouse eklentisini indirmeniz gerekmektedir. Eklentiyi tarayıcınıza indirdikten sonra tarayıcınızın sağ üst çubuğunda turuncu bir deniz feneri ikonunun yer aldığını göreceksiniz. Bu ikona tıkladıktan sonra Generate Report düğmesine tıklayarak web sitenizin analize ulaşabilirsiniz.

Google Lighthouse Eklenti

Google Lighthouse Hangi Metrikleri İnceler?

Makalemizin bu kısmına kadar Google Lighthouse’un kullanım amacından ve nasıl kullanılacağından bahsettik. Şimdi ise bu aracın hangi metrikleri incelediğinden bahsedeceğiz.

Google Lighthouse Kullanım Amacı

  1. Performans

Web sitenizin performansı sitenizin yüklenme hızıyla ve aldığınız kullanıcı etkileşimleri ile orantılıdır.

Bu etkenler sitenizin SEO sıralamasına doğrudan etki ettiğinden dolayı oldukça önemlidir.

Yavaş açılan, görselleri yüklenmeyen bir web sitesi, ziyaretçilerin o siteyi hiç incelemeden çıkmasına sebep olur. Ayrıca hızlı bir şekilde yüklenen web siteleri Google tarafından sıralama sonuçlarında daha yavaş yüklenen web sitelerinin üstünde sıralanarak ödüllendirilirler.

  1. Erişilebilirlik

Google Lighthouse, erişilebilirlik testini yaparken, web sayfalarının başlığını (header) kontrol eder. Bunun yanı sıra bu araç, içeriğin okunabilirliğini tespit edebilmek için sitedeki renkleri, yazı stillerini ve boyutlarını inceler. Öte yandan Google Lighthouse; içeriğinizin engelli ziyaretçiler için ölçeklenip ölçeklenmediğini de kontrol eder.

Bilindiği üzere erişilebilirlik SEO performansına katkısının yanı sıra ziyaretçilerinizin web sitenizle etkileşime girme potansiyelini de arttırmaktadır. Kimse sıkışık stillerde, küçük puntolarda yazılmış, başlıkları belli olmayan bir içerik okumak için zamanını harcamayacaktır. Bu yüzden içeriklerinizi ziyaretçilerinizin tek bir bakışla net olarak anlayabileceği şekilde hazırlamaya özen göstermelisiniz.

  1. En İyi Uygulamalar

Google Lighthouse, bu test ile web sitenizde güvenlik açıkları üzerine yoğunlaşır. Diğer bir ifadeyle bu araç aynı zamanda web sitenizdeki kod hatalarını, eksik veya hatalı dizinleri, kırık linkleri ve güvensiz bağlantıları tarayarak var olan hataları tespit eder. Şu bir gerçek ki; güvenlik problemleri web sitenizin hem SEO sıralamasını ve hem de kullanıcı performansınızı etkilemektedir. Bundan dolayı web sitenizdeki güvenlik açıklarını kapattığınızdan mutlaka emin olmalısınız.

  1. SEO

Search Engine Optimization (SEO) yani Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin arama motorları tarafında bulunabilirliği anlamına gelmektedir.

Arama motorları tarafından daha kolay bulunmayı sağlayan faktörler çok geniş kapsamlı bir konudur ancak Google Lighthouse bu kontrolü sağlarken temel olarak sayfadaki H1 başlıklarını ve içerikle bağlantılı olarak meta etiketlerini kontrol eder. Bunun yanı sıra Lighthouse, size kontrol etmeniz gereken öğelerin de bir listesini vermektedir.

  1. Aşamalı Web Uygulaması

Bu kontrol, web sitenizin mobil cihazlara kolayca indirilme durumunu ve çevrimdışı erişilebilirliğini kontrol etmektedir. Bu özellik aynı zamanda internet bağlantısının kesik ve zayıf olduğu bölgelerde de web sitenizin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Google Lighthouse Puanı

Makalenin buraya kadar olan kısmında Google Lighthouse hakkında bilgi edindik ve önemine değindik. Ayrıca bu araç ile web sitemizde neleri analiz edebildiğimizi detaylıca anlattık. Şimdi ise aldığımız Google Lighthouse performans puanına ve bu performans puanının neden bu kadar önemli olduğuna değineceğiz. Bu başlık altında cevaplayacağımız başlıca sorular ise şunlar olacak;

  1. Puanlarımız yükseldikçe web sitemizde neler olur?
  2. Neden burada belirtilen performans sorunlarını gidermeliyiz?
  3. Performans sorunları tespit edip gidermezsek bizi bekleyen sonuçlar nelerdir?

Bu soruları cevaplayarak Google Lighthouse puanının web site geliştiricileri için ne kadar önemli olduğunun cevabını detaylıca vermiş olacağız.

Mobil cihazların kullanımının günden güne arttığı ve masaüstü cihazların kullanımının git gide azaldığı günümüzde web sitenizin performansını mobil cihazları göz önünde bulundurarak optimize etmek oldukça akıllıca olacaktır. Bundan dolayı Google Lighthouse ile analiz yaparken cihaz seçeneğini mobil seçerek yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Mobil performans puanınız arttıkça, masaüstü tarayıcı performansınız da doğal olarak artacaktır. Puanınız yükseldikçe sitenizin arama motorlarında bulunabilirliği artacak ve web sitenize organik sonuçlardan ulaşan ziyaretçi sayısında artış söz konusu olacaktır.

Burada belirtilen performans sorunları temel olarak kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen etkenlerdir. Bu performans sorunları giderdiğinizde web sitenizdeki kullanıcı deneyimi artacak, kullanıcı deneyiminiz arttıkça web siteniz sıralama sonuçlarında üst sıralarda yer almaya başlayacaktır.

Performans sorunlarını tespit ettiniz ancak bu sorunları düzeltmediniz. O zaman sizi bekleyen sonuçları merak ediyorsanız kısaca şöyle özetleyebiliriz;  web siteniz, performans sorunlarını gidererek puanını arttıran diğer web sitelerinin altında sıralanmaya başlar, dolayısıyla organik ziyaretçilerinizin sayısı azalır ve web siteniz hem değerini hem de önemini yitirir.

Özetleyecek olursak Google Lighthouse ile alacağınız performans puanını iyileştirmeniz web sitenizin sıralama sonuçlarına, organik ziyaretçi çekme oranınıza ve ziyaretçilerinizle etkileşim kurmanıza doğrudan fayda sağlayan ücretsiz bir araçtır.

Lighthouse İle Rakip Analizi

Hepimiz biliyoruz ki dijital markalaşmada en önemli faktörlerden biri rakiplerimizden sıyrılmaktır. Peki Google Lighthouse aracını bu konuda nasıl kullanabiliriz? Rakiplerimizin web sitelerinin puanlarını öğrenmek bize nasıl fayda sağlar? Şimdi de bu soruları cevaplayalım.

Google Lighthouse aracının en büyük avantajlarından biri herhangi bir domain doğrulama işlemine tabi olmaması. Böylece istediğimiz her sitenin puanını, performans sorunlarını görüntüleyebiliyoruz. Buna rakiplerimizin web siteleri de dahil.

Kısacası bu araç ile rakiplerimizin performans sorunlarını inceleyerek, kendi web sitemizin performans sonuçları ile karşılaştırabiliriz. Böylece web sitemizi geliştirirken rakiplerimizin performans sorunlarını göz önünde bulundururuz. Özetle; kendi sitemizde bu hatalardan kaçındığımızda arama motoru sıralama sonuçlarında ve web sitemizi kullanan ziyaretçilerin etkileşimlerinde doğal bir artış sağlarız.

Siz de web sitenizin performans analizini Google Lighthouse ile ücretsiz olarak yapabilir, bu raporlama ve analiz sonucunda karşınıza çıkan sorunları gidererek web sitenizin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Kaynak: Google Developers


💡 Çevrimiçi Metin Düzenleyiciler

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.