Cumhurbaşkanlığı’ndan Momo uyarısı geldi. “Dijital İstismar Girişimi Bilgilendirme Ve Önlemler” başlığıyla bir liste yayınlayan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Momo hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kamuoyunu Momo konusunda uyardı. “Dijital İstismar Girişimi Bilgilendirme Ve Önlemler” başlığıyla bir liste yayınlayan Cumhurbaşkanlığı, Momo adı verilen ve çocuklar kadar yetişkinleri de endişelendiren karakterle ilgili uyarılarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan Momo Uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından paylaşılan listede yer alan ifadeler şöyle:

“Sosyal medya üzerinde “Momo Oyunu” ile alakalı çıkan bazı bilgiler olağan dışı bir yayılım göstermiştir. İnsanların ve özellikle çocukların korku duygularından faydalanarak toplumu manipüle etmeye çalışan ve bu haberler ile yayılan siber zorbalıklara karşı aşağıdaki başlıklara dikkat ediniz.”

Dijital İstismar Girişimi Bilgilendirme Ve Önlemler

Bu uyarı metniyle birlikte Momo konusunda dikkat edilmesi gerekenler Dijital İstismar Girişimi Bilgilendirme Ve Önlemler listesinde yayınlandı. Biz de bu listeyi sizler için derledik.

İşte o listede yer alan uyarılar;

  • Oyun Davetlerini Görmezden Gelin
  • Paylaşım Yapmayın
  • Güvenilir Kaynaklar Kullanın
  • Çocuklarınızı Yalnız Bırakmayın
  • Ebeveyn Koruması Kullanın
  • Sosyal Medyaya Dikkat
  • Mesajlara Dikkat
  • Filtreleri Etkinleştirin

Şimdi bu uyarılara dair detayları açıklamalarıyla birlikte aktaralım

Filtreleri Etkinleştirin 

Çocuklarınızın sosyal medyadaki faaliyetlerini kontrol edin. Özellikle video içerikli sitelerde bulunan hassas içerik filtrelerini aktif edin. Çocuklarınıza teslim ettiğiniz cihazların tümünde bu filtrelerin açık olmasına dikkat edin.

Mesajlara Dikkat

Tanımadığınız kişilerden ve özellikle; Japonya (+81), Kolombiya (+52) ve Meksika (+57) ülkelerinden gelen mesaj isteklerini kabul etmeyin. Çocuklarınızı bu mesajlar hakkında bilgilendirin ve kontrol edin.

Sosyal Medyaya Dikkat 

Çocuklarınızın sosyal medyadaki faaliyetlerini kontrol edin. Sık kullanılan sosyal medya platformlarında tanımadıkları kişiler ve anonim hesaplar ile iletişimde olmasını engelleyin.

Ebeveyn Koruması Kullanın

Çocuklarınızın kullandığı internet erişimi olan tüm cihazlarda ebeveyn koruması kullanın ve gezinme geçmişini saklayarak periyodik olarak kontrol edin.

Çocuklarınızı Yalnız Bırakmayın

Çocuklarınız internette yaptığı aramalar sonucunda birçok zararlı içerik ile karşılaşabilirler. Daima kontrollü bir internet gezintisi hedefleyin.

Güvenilir Kaynaklar Kullanın

Daima lisanslı ve güvenilir kaynaklardan internet erişimi sağlayın. Sosyal medyada karşılaştığınız reklam bağlantılarına tıklarken dikkat edin.

Oyun Davetlerini Görmezden Gelin

Sosyal medya üzerinden gelen oyun davetlerini geri çevirin. Çocuklarınızın internet ortamında oynadığı oyunlardaki arkadaşlık edinimlerini kontrol edin.

Paylaşım Yapmayın

Özellikle bu şekilde ortaya çıkan siber zorbalıklarda insan faktörü çok önemlidir. Asılsız haberler ile insanları suistimal etmeyin. Kaynağını bilmediğiniz haberleri paylaşarak meşrulaşmasına destek olmayın.


Dipnot: Konunun hassasiyet içermesi nedeniyle Branding Türkiye olarak Cumhurbaşkanlığı’ndan Momo Uyarısı başlıklı bu içerikte adı geçen Momo karakterine dair herhangi bir görüntü kullanmamayı tercih ettik.


💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı‘na katılın!

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.