Kahramanmaraş’ta aynı gün içerisinde yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 sarsıcı depremin ardından enkaz çalışmaları sürerken bir yandan da vatandaşlar “deprem riski sorgulama nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Aslında buna yönelik sorgu e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Peki, “E–Devlet üzerinden deprem riski sorgulama nasıl yapılır?” Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık!

Türkiye’yi yasa boğan ve etkisi 11 ilde hissedilen Kahramanmaraş depremi, binlerce insanın hayatını etkilerken çok sayıda binanın ise enkaza dönüşmesine neden oldu. Artçı depremler hala devam ederken Türkiye’deki pek çok kişi de bir yandan yaşadıkları bölgelerde deprem riskinin olup olmadığını öğrenmek istiyor. Bunu öğrenebilmek ise oldukça basit!

Türkiye, tam bir deprem ülkesi ve hemen hemen bütün illerden fay hattı geçiyor. Son dönemler de ise ülkemizde artış gösteren depremlerin ardından AFAD, e-Devlet sistemi üzerinden “Deprem Riski Sorgulama” ekranını kullanıma sundu. Böylece konuyla ilgili tüm sorulara cevap verilmiş oldu. Peki, “Deprem riski sorgulama nasıl yapılır?” İşte herkesin merak ettiği “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusunun cevabı!

Deprem Riski Sorgulama

Türkiye’de Maden Tektit ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) aracılığıyla yapılan araştırmalarla riskli bölgeler analiz edilerek kamuoyuna sunulmuştur. Bu bölgelerin mahalle ve semt bazında değerlendirerek incelemekse artık çok kolay. Hatta online ortamda bu bilgiye erişmek mümkün. MTA ve AFAD güvencesiyle kullanıma sunulan “risk sorgulaması”nı ikametinize göre il, ilçe ve mahalle üzerinden araştırabilirsiniz. Bunun için e-Devlet kullanıyor olmanız yeterli. Evet, e-Devlet hesabınızdan deprem riski sorgulaması yaparak yaşadığınız yerden ay hattı geçiyor mu öğrenebilirsiniz.

E-Devlet İle Deprem Riski Sorgulama

Deprem riski sorgulaması için Maden Tektit ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) veya Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) sitelerini kullanabileceğiniz gibi e-Devlet sistemine giriş yaparak da konuyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu hizmet sayesinde, yaşadığınız bölgenin fay hatlarını görebilir ve bölgenin deprem tehlikesini değerlendirebilirsiniz.

Deprem riski sorgulaması yapmak için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekiyor:

  • Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr üzerinden sisteme e-Devlet bilgilerinizle giriş yapın.
  • Karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” çıkacak.
  • Sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama Linki”ne tıklayarak adres seçimi yapın.
  • İl, ilçe ve mahalle bilgilerinizi giriniz.
  • İl, ilçe ve mahalle bilgilerinizi seçtikten sonra harita mahallenize yaklaşacaktır.

Böylece deprem riski olup olmadığını görebilirsiniz.

Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu?

Bölgesel deprem riski değerlendirmesi kadar “evimin altından fay hattı geçiyor mu?” sorusu da herkesin gündeminde. Aslında bu sorunun cevabını da web üzerinden kolayca öğrenmek mümkün!

Sorunun yanıtı için buraya tıklayın. Açılan sayfadaki onay formunu işaretledikten sonra karşınıza çıkan harita üzerinden bulunduğunuz konuma ulaşabilirsiniz. Ekranın yan tarafında bulunan “Faylar” sekmesini ardından “Depremler” sekmesine tıklayarak Son 24 saat, Son 7 Gün ve Son 30 Gün şeklinde yer alan yönlendirmelerden herhangi birini seçerek evinizin altından fay hattının geçip geçmediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


Aktif Fay Hatları Listesi

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.