ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ve bir süredir tüm dünyanın gündeminde olan ChatGPT ile ilgili merak edilenleri yanıtlayacağımız bu makalede “ChatGPT Nedir?”, “ChatGPT Nasıl Kullanılır?”, “ChatGPT Tarihçesi”, “ChatGPT Özellikleri Nelerdir?” başta olmak üzere ChatGPT’ye dair detayları aktaracağız.
Yapay zeka şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, yakın zaman önce piyasaya sürülse de kısa sürede yüz milyonlarca kullanıcıya erişti. Herkesin merak içerisinde olduğu ChatGPT, ilgi çekici özellikleriyle dikkat çekmekle kalmadı. Adeta interneti kasıp kavurdu. Temelde bir sohbet botu olsa da çoklu dil desteği sayesinde Türkçe dahil olmak üzere birçok dilde kullanıcılarla iletişimde bulunabilen ve kullanııların yönelttiği soru ve talepleri karşılayan ChatGPT ile ilgili detayları Branding Türkiye okurları için derledik! Buna göre makale boyunca “ChatGPT Nedir?”, “ChatGPT Nasıl Kullanılır?”, “ChatGPT Tarihçesi”, “ChatGPT Özellikleri Nelerdir?” başta olmak üzere Chat GPT’ye dair detayları aktaracağız.
ChatGPT Tarihçesi
ChatGPT Nedir? sorusuna geçmeden önce uygulamanın tarihçesi hakkında bilgi aktaralım. İlk olarak 30 Kasım 2022 tarihinde prototip olarak piyasaya sürülen ChatGPT, yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilmiş bir sohbet robotudur. Temelde sanal asistan görevi gören ChatGPT, 3. Nesil GPT – 3.5’nin ilkeleriyle çalışıyor.
İnternet teknolojisinin geldiği boyutu gözler önüne seren bu yapay zeka uygulamasının başında CEO Sam Altman ve Peter Thiel gibi isimler var. Toplamda 1 milyar dolar düzeyinde bir yatırım taahhüdüyle beraber aslında 2015 senesinde kurulan ChatGPT, OpenAI, tarafından geliştirilmiştir. Bu arada OpenAI’nın merkezi, San Francisco’nun Mission District bölgesinde yer alan Pioneer Building‘dedir. Aralık 2015’te kurulan şirketin Sam Altman, Greg Brockman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Elon Musk, Amazon Web Services (AWS), Infosys ve YC Research tarafından duyurulması sürecinde en dikkat çeken konu “işbirliği” detayıydı. Çünkü OpenAI, “Patentlerini ve araştırmalarını halka açarak diğer kurumlar ve araştırmacılarla özgürce işbirliği” yapacağını belirtmişti. Bu arada OpenAI’ın en popüler ürünü ChatGPT olsa da aslında şirketin bunun dışında da bazı denemeleri olmuştur. DALL-E, GPT-3, OpenAI Five, OpenAI Codex, ChatGPT gibi ürünlere sahip olan şirketin en popüler ürünü ise şüphesiz ki ChatGPT’dir.
Chat GPT Nedir?
ChatGPT en yalın ifadeyle; yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilmiş bir sohbet robotudur. Sanal asistan görevi gören ChatGPT, 3. Nesil GPT – 3.5’nin ilkeleriyle çalışmaktadır. Birçok alanda ayrıntılı ve anlaşılır yanıtlarıyla kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bu uygulamanın en belirgin özelliği kendisine sorulan veya kendisinden talep edilen tüm yanıtlara gerçek zamanlı karşılık veriyor olmasıdır.
Diğer bir ifadeyle ChatGPT, Türkçe dahil olmak üzere birçok dilde, kullanıcının taleplerini anlıyor ve bunlara akıcı bir şekilde cevap verebiliyor. Prototip diyalog tabanlı bir yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT’yle; herhangi bir konuda sohbet edebilmek mümkün. Ayrıca bu sohbet robotu, benzerlerinden farklı olarak makale yazabiliyor, hikaye yazabiliyor, seo uyumlu metin hazırlayabiliyor, reklam metni hazırlayabiliyor ve hatta şiir bile yazabiliyor. Daha da ötesi ChatGPT’ye istediğiniz bir mobil uygulama veya dijital ürün için kod yazdırabilir, web site hazırlatabilir, seo uyumlu içerik başlıkları listesi hazırlatabilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde yeni versiyonu duyurulan ve ChatGPT – 4 olarak lanse edilen araç tüm bunların yanında ek bazı özelliklere sahip. 14 Mart 2023‘te kullanıma sunulan ChatGPT – 4 ayrıntılı bilgi için Branding Türkiye‘de yayınlanan ilgili makaleyi okuyabilirsiniz.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
Prototip diyalog tabanlı bir yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT’ye kaydolarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Birkaç adımdan oluşan üyelik prosedürünü şu şekilde özetlemek mümkün;
- İlk olarak chat.openai.com sitesine giriş yapın. Eğer bir OpenAI hesabınız yoksa öncelikle platforma kaydolmanız gerekiyor.
- Açılan sitede Kaydol kısmına tıklayın.
- Bu aşamada sizden bazı bilgiler talep edilecek. Her üyelik aşamasında olduğu gibi Ad, Soyad, Telefon No, E-Posta adresi gibi bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekecek. Ve tabi öncelikle platforma giriş için bir Şifre belirlemeniz gerekiyor.
- Cep telefonunuza veya mail adresinize gelen doğrulama kodu / linki gelecek. Bununla ilgili süreci tamamladıktan sonra kayıt işleminizi tamamlamış olacaksınız.
Sisteme giriş yaptığınızda karşınıza direkt olarak chat ekranı çıkacaktır. Bu arada sistem yoğunluk nedeniyle bazen ağ hatası verebiliyor. Ancak bu sorunun kısa süreli olduğunu belirtelim.
ChatGPT Özellikleri Nelerdir?
ChatGPT Tarihçesi Nedir?, ChatGPT Nedir? sorularını yanıtladıktan sonra artık uygulamanın özelliklerine gelebiliriz. ChatGPT, yapay zeka temelli bir sohbet robotu olarak bilinse de aslında uygulama birçok özelliğe sahip. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin özellikleri şöyle;
Soru – Cevap: ChatGPT’nin en bilinen özelliği olan “soru – cevap”tır. Buna göre ChatGPT’ye dilediğiniz kadar soru sorabilir ve karşılığında net cevap alabilirsiniz.
Matematiksel Denklem Çözümü: ChatGPT zorlu denklemleri saniyeler içerisinde çözme yeteneğine sahiptir. Hatta denklemlerin çözüm yöntemlerini de en anlaşılır şekilde anlatabilir.
Hata Ayıklama: Kod yazma ve geliştirme konusunda oldukça başarılı olan ChatGPT’yle bir kod bloğunda yer alan hataları öğrenebilir ve bu hataları kolayca düzenleyebilirsiniz.
Metin Yazma: ChatGPT sayesinde akademik makaleler, edebi metinler, film senaryosu başta olmak üzere vb. tüm metin tabanlı içerikleri rahatlıkla oluşturabilirsiniz.
Diller Arası Çeviri: Tüm diller arası çeviri yapan uygulama, aynı zamanda en basit seviyeden en zorlu seviyeye kadar sizlerle sohbet ederek yabancı dil gelişiminize katkı sağlar.
Metin Özetleme ve Metindeki Anahtar Kelimeleri Tespit Etme: Uzun makale okumak istemediğinizde uygulama sizin yerinize metinleri kısaltıyor ve konuyla ilgili özet çıkarıyor.
Sınıflandırma: Herhangi bir konudaki bilgiyi ChatGPT sayesinde daha hızlı bir şekilde kategorize edip sınıflandırabilirsiniz.
Tavsiyede Bulunma: Bir konu veya etkinlik hakkında sorular sorduğunuzda size bununla ilgili tavsiyelerde bulunabilir.
ChatGPT’nin Avantajları
Her teknolojide olduğu gibi ChatGPT’de de hem avantajlar hem de dezavantajlar var. Bu başlıkta ChatGPT’nin avantajlarına değineceğiz.
- ChatGPT, müşteriler ve diğer paydaşlarla doğal sohbetler gerçekleştirmek için sohbet robotları gibi sohbete dayalı yapay zeka uygulamaları oluşturabilir. Bu teknoloji, metinler ve konuşma dili gibi çeşitli yazılı metin türlerini analiz edebilir ve sık sorulan sorulara doğru yanıtlar verebilir.
- ChatGPT’nin son derece ölçeklenebilir ve verimli olması, onu her büyüklükteki şirket için uygun maliyetli bir seçenek haline getiriyor. Aynı zamanda, düşük yanlış pozitif ve negatif oranına sahiptir. Ek olarak; Chat GPT, yazılı ve sözlü dili analiz edebilmesi nedeniyle diğer teknolojilerden daha kapsamlı bir görüşme imkanı sunar.
- ChatGPT, zaten mevcut olan önceden eğitilmiş veri kümelerini kullanır. Yani modelinizi geliştirmek için zaman ve kaynak ayırmanıza gerek kalmaz. Bu aynı zamanda ChatGPT’yi dağıtmanıza ve bundan hızlı bir şekilde yararlanmanıza olanak tanır. ChatGPT minimum denetim gerektirir ve kendi kendine öğrenebilir. Yani performansını sürekli olarak geliştirebilir.
- ChatGPT, doğal dili işlemek ve anlamak için eğitilmiş doğal dil işlemeyi kullanır. Bu da onu aynı dili konuşmayan veya farklı iletişim tarzlarına sahip kişilerle iletişim kurmak için etkili bir araç haline getirmektedir.
- Sık sorulan sorulara tutarlı bir şekilde yanıt vererek tüm kullanıcıların aynı bilgileri almasını sağlar.
Chat GPT’nin Dezvantajları
Her teknolojide olduğu gibi ChatGPT’de de hem avantajlar hem de dezavantajlar var. Bu başlıkta ChatGPT’nin dezavantajlarına değineceğiz.
- Müşteri hizmetleri için ChatGPT kullanmanın başlıca dezavantajlarından biri, chatbot’un yanlış veya yanlış bilgilendirilmiş yanıtlar verme potansiyelidir. GPT’ler deneme yanılma yoluyla eğitildiğinden yalnızca dayandıkları veriler ve algoritmalar kadar doğrudurlar. Sonuç olarak, bazı chatbot konuşmaları, yardım almaya çalışan müşteriler için hayal kırıklığına ve kafa karışıklığına neden olabilir.
- Birçok GPT, yalnızca sık sorulan soruları yanıtlamak veya temel ürün bilgilerini sunmak gibi temel konuşmalar yapmak üzere eğitilir. Sonuç olarak, müşteriler yalnızca karmaşık soruları varsa derinlemesine yardım alabilirler.
- Programın yanıt vermesi için geçen süre nedeniyle, ChatGPT’nin zamanında yanıt vermek için genellikle daha fazla zamana ihtiyacı vardır. GPT’lerin bir yanıtı işlemek ve oluşturmak için zaman ayırması gerekir. Bu da müşterilerin bir insan müşteri hizmetleri temsilcisinden daha uzun süre beklemeleri gerekebileceği anlamına gelir.
- Empati eksikliği vardır. Evet, ChatGPT, kullanıcılarla empati kuramaz veya kullanıcıların duygularını anlayamaz. Bu da belirli durumlarda destek sağlamayı zorlaştırır.
- ChatGPT’de tartışıbilecek konu yelpazesi sınırlıdır. GPT’ler belirli veri kümeleri üzerinde eğitildiğinden, yalnızca kendi alanlarındaki sorunlar hakkında tavsiye ve bilgi sunabilirler. Bu nedenle, müşteriler yalnızca her zamanki anlayış kapsamları dahilindeki konularda yardım bekleyebilirler.
Evet, ChatGPT ile ilgili hemen hemen tüm detaylara değindik. Bu arada Chat GPT’yle ilgili en çok sorulan sorulardan biri de uygulamanın ücretli olup olmadığı. Aslında platformda hem ücretli plan hem de ücretsiz plan mevcut. Tabi uygulamanın ücretli versiyonu birçok avantaj barındırıyor. Örneğin; ücretli versiyonda sorulara daha hazlı yanıt veriliyor. Öte yandan ücretli hesap sahipleri, en yoğun olduğu zamanlarda bile ChatGPT’ye erişebiliyor.
ChatGPT’nin Kullanım Alanları
ChatGPT’nin birçok konuda çözüm sunduğunu makale boyunca anlattık. Ancak bunları kategorize etmek iyi olacak. İşte ChatGPT’nin kullanım alanları;
- E-posta metinleri çözümlemek ve oluşturmak.
- İş başvurusu için metin hazırlamak.
- Hikaye, şiir, şarkı sözü, deneme, makale veya roman yazmak
- Fıkra anlatmak.
- Blog yazısı taslakları oluşturmak.
- Blog fikirleri üretmek.
- İş fikirleri üretmek.
- Günlük iş veya rutinlerle ilgili tavsiye istemek.
- Herhangi bir konuda fikir sormak.
- Ödev yapmak.
- Kod ve uygulamalar yazmak.
- Bir kod metninde hata ayıklamak.
- Kodun anlaşılmasına yardımcı olmak.
- Herhangi bir konuda bilgi almak.
Bunlara Dikkat Edin
ChatGPT’yi kullanırken aklınızda bulundurmanız gereken 2 önemli detay var. Bunlar İntihal ve Hassas Bilgi Paylaşımı. Açıklamak gerekirse;
İntihal: Yapay zeka benzersiz ve iyi düşünülmüş içerik üretir, ancak bazen %100 orijinal olmayabilir. Yazınızın orijinal ve benzersiz olduğundan emin olmak için intihal kontrol araçlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Hassas Bilgi Paylaşımı: ChatGPT’ye gönderdiğiniz her şeyin araç için eğitim verisi olarak kullanılabileceğini unutmayın. Öte yandan OpenAI‘nin geliştiricileri pratikte ChatGPT’ye gönderdiğiniz her şeyi okuyabilir. Bu yüzden ChatGPT’yle kişisel olabilecek veya hassas bilgi içeren herhangi bir paylaşımda bulunmayın.
Evet, çıktığı günden beri dikkatleri üzerine çekmeyi başaran, Python ile yazılan ve OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’yle ilgili merak edilenleri yazdık. Buna göre makale boyunca “ChatGPT Nedir?”, “ChatGPT Nasıl Kullanılır?”, “ChatGPT Tarihçesi”, “Chat GPT Özellikleri Nelerdir?”, “ChatGPT’nin Avantajları”, “ChatGPT’nin Dezavantajları”, “ChatGPT’nin Kullanım Alanları”, “ChatGPT‘de Dikkat Edilmesi Gerekenler” olmak üzere her detaya değindik.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.