Sosyal Ağlar temalı yazı dizisinin bu bölümünde son zamanlarda popülaritesini artıran Zoom uygulaması var. Rehber niteliğindeki bu makalede “Zoom Tarihçesi”, “Zoom Nedir?”, “Zoom Nasıl Kullanılır?”, “Zoom Ne İşe Yarar?”, “Zoom Ayarları Nasıl Yapılır?” olmak üzere Zoom’a dair tüm detayları aktaracağız.

Çin’in Wuhan şehrinde başlayan yeni tip Koronavirüs ile birlikte önem kazanan bir video konferans, web seminerleri ve web üstünden çok katılımlı görüntülü toplantı uygulaması Zoom ile ilgili tüm detayları aktaracağız. Zoom ile ilgili A’dan Z’ye bir rehber niteliği taşıyan bu makalede “Zoom Tarihçesi”nden “Zoom nedir?”e, “Zoom Nasıl Kullanılır?”dan “Zoom Ayarları”na kadar Zoom hakkında bilinmesi  gereken bütün detayları yazdık.

Zoom Tarihçesi

Zoom, 2011 yılında Cisco Systems ve WebEx ortaklığıyla kuruldu. Kurucuları arasında şirketin Ceo’su konumunda olan Çin Kökenli Amerikan iş insanı Eric Yuan da yer almaktadır. Şimdilerde yeni tip Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada kullanılan popüler uygulama, ancak kurulduktan 2 yıl sonra, 2013 yılında, gerçek anlamda hizmet vermeye başlamıştır. Aynı yılın Mayıs ayında ise kullanıcı sayısının 1 milyon çıkarmıştır.

Zoom Nedir

2015 yılında ise Zoom’un kullanıcı sayısı 40 milyona ulaşmıştır.  Şirket ilk zamanlar B2B alanında ortak çalışma konusunda yazılım sağlayıcı kuruluşlarla ortaklıklar kurmuştur. Mesela şirket o dönemde Teambox olarak bilinen Redbooth ile kurduğu ortaklık sonucu Redbooth’un video özelliği kazanmasını sağlamıştır.

Bu ortaklıktan kısa bir süre sonra Zoom; Logitech, Vaddio, ve InFocus gibi birden fazla donanım ve yazılım satıcısı ile ortaklık kurmuş ve akabinde “Zoom ile Uyumlu” adı altında bir program başlatmıştır. Şirket, altyapısını 2019 yılında işverenlere uzaktan video görüşme sağlayan Interview Stream ile uyumlu hale getirmeyi başarmıştır. Böylece Interview Stream, Zoom’un video hizmetlerini kullanarak video görüşme konusunda sunduğu imkanları genişletme imkanı bulmuştur. Fakat Zoom’u asıl popüler hale getiren; Çin’de başlayan yeni tip Koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılması olmuştur. Hatta Kovid-19’un tüm dünyayı sarmasıyla Zoom’un piyasa değeri arasında doğru bir orantı vardır demek yanlış olmaz.

Bu konuyu dair ayrıntıları ilgili başlıkta daha detaylı değerlendireceğimiz için şimdilik Zoom’un piyasa değeri ile ilgili konuya burada nokta koyuyoruz.

Zoom Nedir?

Zoom; mobil cihazlar (akıllı telefon, tablet vs.), masaüstü cihazlar (laptop, pc vs.), telefonlar ve oda sistemleri arasında video ve sesli konferans, telefon sistemi, sohbet ve web seminerleri hizmeti sunan bir iletişim uygulamasıdır.

Zoom’un sağladığı imkanlar daha doğrusu Zoom’un başlıca ürünleri / özellikleri şunlardır;

  • Meeting (Toplantı)
  • Video Webinar
  • Conference Rooms (Konferans Odası)
  • Phone System (Telefon İletişimi)
  • Chat Mesajlaşma)

Şimdi sırasıyla bu başlıkları kısa kısa aktaralım. Böylece her bir özelliğin / ürünün tam olarak ne işe yaradığını anlamış oluruz.

Zoom Özellikleri / Ürünleri

Zoom Meetings

Birden fazla katılımcıyla gerçek zamanlı sesli ve görüntülü iletişim gerçekleştirmek, içerik paylaşımı yapmak, kurumsal video konferans gerçekleştirmek, eğitim vermek, ders anlatmak, sunum yapmak vs. için Zoom Meetings adlı özellik / ürün kullanılmaktadır. Zoom’un, Meetings özelliği sayesinde toplantı sırasında katılımcılarla ekranınızı paylaşabilirsiniz. Hatta beyaz tahta üzerinde ders anlatabilir veya sunum yapabilirsiniz.

Zoom Video Webinar

Video Webinar özelliği sayesinde canlı sanal etkinlikler ve orta seviye bir kalabalığa yayın gerçekleştirmek mümkün. Zoom’un bu özelliğini kullanarak çok farklı lokasyonlardaki birden fazla katılımcıya online seminer verebilirsiniz.

Zoom Conference Rooms

Zoom Conference Rooms, en iyi görüntülü konferans odası deneyimini sunar. Bu özellik sayesinde bir tık ile görüntülü toplantılara katılabilir veya konferans salonlarına dâhil olabilirsiniz. Aynı zamanda birden fazla masaüstünü aynı odada kolayca açmanıza olanak tanır. Kısacası Konferans Odası özelliği konuklarınız ve/veya ağınızdaki kişiler için çeşitli basit ve kablosuz paylaşım seçenekleri sunar.

Zoom Phone System

Telefonunuzla yapacağınız; sohbeti, toplantıları ve videolu görüşmeleri bu platform sayesinde gerçekleştirebilirsiniz. Zira Zoom, yeni nesil ve çoklu seçenek sunan bir telefon sistemi deneyimi sunar.

Zoom Chat

İster kişisel ister kurumsal fark etmez, Zoom Chat sayesinde genel veya özel kanallar oluşturup ekibinizle iletişim kurabilirsiniz. Bu özellik aynı zamanda ekibinizle dosya, emoji, ekran görüntüsü gibi bilgi paylaşımını gerçek zamanlı yapmanızı sağlar.

Zoom Nasıl İndirilir?

Zoom Tarihçesi ve Zoom Nedir? konusunu oldukça detaylı bir şekilde açıkladıktan sonra şimdi Zoom nasıl kullanılır? sorusunu yanıtlama sırası! Bunun için öncelikle Zoom’a nasıl kayıt olunacağını anlatmalıyız.

Zoom kullanıcısı olmak için App Store veya Google Play Store gibi uygulama marketlerden Zoom uygulamasını mobil cihazınıza indirmeniz gerekmektedir. Eğer Zoom’u masaüstünde kullanmayı tercih ediyorsanız Zoom’un web sitesini ziyaret etmelisiniz.

Açılan sayfada sağ üst köşede Sign Up It’s Free butonuna tıklayarak üyelik için ilk adımı atmanız gerekiyor. Zoom öncelikle sizden doğum tarihinizi doğrulamanızı istiyor.

Zoom Kayıt Ol

Sonrasında mail adresinizi yazmanız veya Google / Facebook hesabınız aracılığıyla uygulamaya giriş yapmanız gerekiyor.

Zoom'a Nasıl Kayıt Olunur

Eğer e-posta adresinizi verdiyseniz bir doğrulama maili alacaksınız. Gelen e-postaya tıklayıp hesabınızı doğruladıktan sonra ise artık uygulamayı kullanmak için hazırsınız!

Bu arada mail adresinizi doğrulamanız akabinde “download & run zoom” ifadesiyle karşılaşacaksınız. Bu ifade Zoom’u masaüstü cihazınıza (PC, Laptop vs.) indirmeniz anlamına geliyor. Eğer hali hazırda Zoom üyeliğiniz varsa ama uygulama cihazınızda yüklü değilse buraya tıklayarak Download Center sayfasına direkt ulaşabilirsiniz.

Zoom Uygulaması İndir

Evet, Zoom’a üye olduğunuza ve Zoom’u masaüstü/mobil cihazınıza indirdiğinize göre artık Zoom kullanmak için hazırsınız!

Zoom Nasıl Kullanılır?

Evet nihayet “Zoom Nedir?”den sonraki bir diğer önemli başlık olan “Zoom Nasıl Kullanılır?”a geldik. Buna göre; cihazımıza indirdiğimiz Zoom uygulamasını kullanmak için birkaç seçeneğimiz var. Eğer yeni bir toplantı veya eğitim/ders anlatımı başlatmak istiyorsak “New Meeting” ikonuna tıklamalıyız.

Zoom Nasıl Kullanılır

Burada Zoom tarafından Meeting ID ve Meeting Password bilgileri yer alıyor. Toplantıya katılmasını istediğiniz kişilere bu bilgileri vermeniz gerekiyor. Yahut Zoom tarafından o toplantı özelinde tanımlanan linki (Copy URL) kopyalayıp toplantıya katılacak kişilere gönderebilirsiniz.

Toplantı Daveti

Bu arada toplantıya katılacak olan kişiler; verdiğiniz ID ile Zoom uygulaması üzerinden direkt olarak toplantıya dahil olabilir. Yani tüm katılımcıların Zoom üyesi olması gerekmiyor.

Önemli bir detay olarak paylaşalım; açılan ekranın sol alt köşesindeki kamera ve mikrofon ikonlarına tıklayarak kamerayı ve sesi kapatabilir ya da eğer kapalıysa aktif edebilirsiniz. Ayrıca yine aynı hizada yer alan diğer tuşları kullanarak ekran paylaşımı yapabilir, tahtayı aktif edebilir ya da toplantıyı kaydedebilirsiniz.

Toplantı Ayarları

Zoom Toplantı Ayarları

Daha verimli bir Zoom Meetings deneyimi için bilmeniz gereken bazı kavramlar ve yapmanız gereken bazı ayarlar var. İşte Zoom uygulaması ile ilgili yapılması gereken bazı ayarlar;

Ses Ayarları: Sesinizi açıp kapatabileceğiniz butondur. Masaüstü kullanımda ekranın sol altında yer alır.

Video Konferansı Başlatma: Buna tıklayarak online görüşmeyi / toplantıyı başlatabilirsiniz.

Davet Et: Görüşme sağlamak istediğiniz kişileri, toplantı yapacağınız ekibi, ders yapmak istediğiniz öğrencileri toplantıya davet edebilirsiniz. İster e-posta adresine davet linkinizi gönderebilirsiniz, isterseniz uygulamanız size verdiği linki kopyalayıp görüşme sağlamak istediğiniz kişilere iletebilirsiniz. Veya toplantı ID ve şifresini toplantıya katılacak kişilere yollayabilirsiniz. Bu arada güvenlik amacıyla getirilen son güncellemeyle birlikte artık toplantıya katılan herkesi toplantı sahibinin onaylaması gerekiyor.

Katılımcıları Görmek: Bu kısımdan katılımcılarınızı görebilir, direkt olarak kişinin görüntüsünün üstüne tıklayıp ona odaklanabilirsiniz.

Ekran Paylaşımı Yapmak: Bu kısımdan ekranınızı karşı taraflarla paylaşabilirsiniz. Mesela bir sunum üzerinden veya bir belge üzerinden ders yapıyorsanız bu sunumu veya belgeyi ekran paylaşımı yapıp öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz.

Chat: Katılımlarınıza notlarınızı paylaşmak için chat kısmından hangi katılımcıyla konuşmak istiyorsanız üstüne tıklayıp özel olarak konuşabilirsiniz. Veya tüm katılımcıların göreceği şekilde genele yazabilirsiniz.

New Meeting: Yeni bir toplantı, görüşme, online ders oluşturacağınız alan kısımdır. New meeting kısmına tıklayıp Zoom uygulaması üzerinden derslerinizi veya toplantılarınızı yapabilirsiniz.

Join: Mevcut olan bir toplantıya ve derse katılabileceğiniz butondur. Bu kısma tıklayıp görüşmeyi oluşturan kişinin ID’sini ve şifresini girip sınıfa dahil olabilirsiniz.

Schedule: İleri tarihli bir meeting, online ders, sınıf ortamı oluşturabileceğiniz alandır. Derslerinizi şuan değilde 2 gün sonra planlamak istiyorsanız bu kısmı kullanabilirsiniz.

Share Screen: Ekran paylaşımı yapabileceğiniz alandır.

Zoom Ne İşe Yarar?

  • İnsanları mesafelerin önemi olmaksızın birbirine yakınlaştıran ve etkileşim kurmalarını sağlayan, kurumsal düzeyde kalite ve birçok özellik sunabilen bir iletişim platformudur.
  • Hem mobil hem masaüstü cihazdan kullanım olanağı sunar.
  • Evde, okulda hatta uçakta olsanız dahi tek tuşla istediğiniz toplantıyı başlatabilir veya var olan bir toplantıya dahil olabilirsiniz.
  • İster küçük ve orta büyüklükte bir odada olun, isterseniz büyük bir eğitim veya konferansta… Hiç fark etmez. Zoom ile her koşulda kusursuz bir iletişim ve toplantı deneyimi yaşarsınız.
  • Ofise bağlı kalmak yerine her an her yerden toplantı yapma imkanı sunar.
  • Yerinizden kımıldayacak vaktiniz yoksa Zoom ile hızlı bir şekilde oturduğunuz yerden istediğiniz kişiyle toplantı yapabilirsiniz.
  • Zoom, ekran paylaşma özelliği sunar.
  • Toplantı yapacağınız kişiler ile farklı saat dilimlerindeyseniz kaydı daha sonra açıp izlemenize olanak sunar.
  • Pratik toplantı deneyimiyle şirket içi zamanı verimli yönetmeyi sağlar.
  • Zoom ile dünyanın dört bir yanındaki öğretmenler ve öğrenciler buluşur.

Zoom’un Piyasa Değeri Nedir?

Son birkaç aydır tüm dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs (Covid-19) salgını sebebiyle uzaktan çalışma modeline geçildi. Hatta Branding Türkiye‘de Uzaktan Çalışan Firmalar Listesi adlı bir liste bile oluşturuldu. Eğer firmanız uzaktan çalışıyorsa buraya tıklayarak markanızı o listeye dahil edebilirsiniz.

Evet, şirketler artık mecburen de olsa home office sistemine dönünce toplantıların online ortamda gerçekleştirilmesi zorunluluğu doğdu. Bu da Zoom’a yaradı. Zira Zoom Video Communications şirketinin piyasa değeri 2019 sonundaki 15.9 milyar dolardan 42.3 milyar dolara yükseldi.

Şirketin sahip olduğu değeri anlamak adına aynı süreçte ABD’nin 4 büyük havayolu firmasının toplam piyasa değerine bakmakta yarar var. Zira ABD’li 4 büyük havayolu firmasının toplam değeri bu süreçte 102.3’ten 51.8 milyar dolara geriledi.

Evet, bir sosyal ağı daha tüm detaylarıyla inceledik. Bu bölümde Zoom uygulaması ile ilgili tüm yönleriyle değerlendirerek Zoom’u sizlere aktarmaya çalıştık. Buna göre Zoom Tarihçesi, Zoom Nedir?, Zoom Niye Önemlidir?, Zoom Nasıl Kullanılır? Zoom’un Piyasa Değeri gibi başlıklar çerçevesinde konuyu derinlemesine işlemiş olduk.

Bir sonraki bölümde “Sosyal Ağlar” yazı dizisine farklı bir sosyal ağ ile devam edeceğiz.


💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı’na katılın!

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.