Türkiye’nin, sosyal medya kullanımı hep yüksek olmuştur. Ancak bu durum her sosyal ağ için geçerli değildir. Dünyada çok aktif ve etkin kullanılan bazı uygulamalar nedense Türkiye’de pek benimsenmedi. Bunlardan biri de Pinterest. Oysa çok değerli bir mecra. Hatta ben bu yüzden Pinterest’i betimlerken kıymetini bilemediğimiz mecra diyorum.

Sosyal ağlar ve bağımsız kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlara bakıldığında Türkiye’deki kullanıcıların sosyal medyayı oldukça aktif bir biçimde kullandığını görürüz. Lakin Türkiye’de benimsenmemiş olan birçok önemli mecra var. Bunlardan biri de Pinterest.

Pinterest Ve Önemi

Pinterest dünya çapında aktif ve etkin biçimde kullanılan bir mecra. İstatistiklere baktığımızda hem farkındalık hem de markalaşma sürecinde en etkili mecralardan biri olan Pinterest’i dünyanın en değerli, en büyük 100 markasından 93’ünün kullandığını görürüz.

Bu ve benzeri ilginç istatistiksel verilere değinmeden evvel Türk kullanıcıların ve yerli markaların neden Pinterest’i tercih etmediklerini sorgulamalıyız.

Bana göre;

Birinci sebep Pinterest’in markalar, uzmanlar ve ünlüler / tanınmış kişiler tarafından kullanılmıyor olmasıdır.

Pinterest'in Önemi

İkinci sebep; Pinterest’in sosyal medya ajansları ve dijital pazarlama uzmanları tarafından dışlanmış olmasıdır.

Üçüncü sebep ise Pinterest’in faydalarını yazan teknoloji bloglarının pek olmayışı.

Peki gerek markalar gerek uzmanlar gerekse tanınmış kişiler Pinterest’i neden benimsemedi? Bu konuya ilişkin de benim bir yorumum var. O da şu; bence uzmanlar, markalar ve ünlüler/influencerlar Pinterest’i anlamakta zorlandılar.

Öte yandan genelde bu mecraya dair genel geçer öylesine hazırlanmış içerikler görürsünüz. Yani Pinterest hakkında stratejik tavsiyelerde bulunan pek yoktur.

Evet, Türkiye’de Pinterest çok benimsenmedi. Hatta bir gün olur da Pinterest Türkiye’de erişime engellense sanıyorum ki bu durumu fark eden çok kimse olmaz. Çünkü Pinterest’in Türkiye’de dikkate değer bir kitlesi yok.

Kıymetini Bilemediğimiz Mecra

Böylesi yararlı bir mecranın gerek sosyal medya kullanıcıları tarafından gerekse kurumsal firmalar tarafından benimsenmemesi ise beni ziyadesiyle üzüyor. Ancak ben dijital markalaşma danışmanlığı yaptığım firmalara ve “Dijital Markalaşma Ve Sosyal Medya Eğitimi” verdiğim kişi ve gruplara Pinterest’i mutlaka öneriyor ve hatta Pinterest için ayrı bir sayfa açıyorum. Kısacası ben Pinterest’i kıymetini bilemediğimiz mecra statüsünden çıkarmak istiyorum.

Pinterest İstatistikleri

Makalenin başında Pinterest konusunda bir güzelleme yaptığımı fark etmişsinizdir. Evet, yalan değil. Pinterest’i övüyorum çünkü faydalı olduğunu düşünüyorum. Lakin biraz nesnel olmak gerek. Bu amaçla şimdi Pinterest ile ilgili birkaç istatistikten bahsedeceğim.

İşte şaşırtıcı Pinterest istatistikleri;

  • Web sitelerine en çok trafik yönlendiren 2. sosyal ağdır
  • Pinterest paylaşımları diğer mecralardaki paylaşımlara nazaran markaya daha çok gelir sağlıyor
  • E-Ticaret, moda ve yemek odaklı yayın yapan web siteleri Pinterest’i daha çok kullanıyor. Üstelik Pinterest kullanıcıları diğer mecralara oranla daha çok alışveriş yapıyor.
  • Pin’lerin viral olarak yayılma hızı, tweet’lerin yayılmasına oranla daha fazla
  • Pinterest kullanıcıları bir ünlüyü takip etmektense markaları takip etmeyi tercih ediyor
  • Kadın Pinterest kullanıcılarının oranı %80
  • Tek ziyarette Pinterest’te geçirilen süre yaklaşık 15 dakika
  • Pinterest’ten alışveriş yapan kullanıcıların alışverişe harcadığı ortalama miktar 10 – 180 dolar arası
  • Dünyanın en çok ziyaret edilen ilk 50 sitesi arasında
  • Pinterest’e yalnızca mobilden giriş yapan tekil ziyaretçi oranı %35
  • iPad üzerinde gerçekleştirilen tüm sosyal paylaşımların içinde Pinterest’in oranı yaklaşık olarak %49

Yakında Hak Ettiği Değeri Bulacak

Evet rakamlar Pinterest’in niteliğini ortaya koyuyor. Bu arada Pinterest görsel odaklı bir mecra… Buna karşın Türkiye’de görsel odaklı içerik üreten, yayınlayan markaların ve fenomenlerin Pinterest’e mesafeli olması tuhaf.

Hemen hemen tüm sosyal mecraları aktif olarak kullanan biri olarak 15 bin küsur takipçimin bulunduğu Pinterest’i uzun süredir deneyimliyorum. Hem aldığım trafik hem de kazandığım kitle açısından Pinterest beni oldukça mutlu etti diyebilirim.

Pinterest’te fenomenler henüz büyük çaplı marka işbirlikleri gerçekleştirme olanağı bulamasa da çok yakın bir süreçte bilhassa sosyal medyada büyük kitleye sahip yerli markaların Pinterest’e ayak basmasıyla bu mecranın kıymeti anlaşılacaktır.

Bu arada Pinterest bazı sınırlamalara ve ağır kurallara sahip olduğu için Twitter’da veya Instagram’da olduğu gibi birilerini takip ederek bir kitle kazanmak oldukça zor. Ayrıca bot takipçilerle algı oluşturmak da mümkün değil. Ancak kaliteli içerik ve iyi hashtag yönetimiyle Pinterest’te bir kitleye sahip olabilirsiniz. Buna ek olarak sosyal mecraların en büyük amacı olan etkileşim, Pinterest’te oldukça fazla.

“Kıymetini Bilemediğimiz Mecra: Pinterest Ve Önemi” başlıklı bu makaleyi bitirmeden evvel yerli markalara rakiplerinin önüne geçmeleri, farkındalık ve farklılık oluşturmaları adına Pinterest’e davet ediyorum.

Bizi Takip Edin

Türkiye’nin en büyük ve aktif Pinterest topluluğuna sahip olan Branding Türkiye‘yi Pinterest’te takip etmek için buraya tıklayın


💡 A’dan Z’ye Pinterest

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.