Hazine ve Maliye Bakanlığı, yayınladığı raporla Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremin maddi zararı hakkında açıklama yaptı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10’dan fazla şehirde yıkıcı etkiye sebep olan depremlerin akabinde gerek Hazine ve Maliye Bakanlığı, bir rapor yayınladı. Raporda depremin Türkiye’ye verdiği maddi zarar açıklandı. Bu rapor, Asrın Felaketi olarak betimlenen depremlerin boyutunu anlamak adına önemli bir veri olarak yorumlanabilir.
Depremin Maddi Zararı Açıklandı
“4. Seviye Alarm” olarak duyurulan ve “Asrın Felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler için birçok kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu yardım kampanyası başlattı ve konuyla ilgili deprem bağış hesapları duyuruldu. Buna ek olarak dünyanın çeşitli ülkelerinden yardım ekipleri Türkiye’ye gelerek enkaz çalışmalarına destekte bulundu. Türkiye’den de milyonlarca insan, bölgeye aynî ve nakdî destek göndererek depremzedelerin yanında olmaya çalıştı. Tüm bunlara dair detayları Branding Türkiye tarafından yayınlanan “Kırmızı Pelerinli Markalar Listesi“ aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Bu yazıda depremin maddi zararına ilişkin ayrıntıları paylaşacağız.
Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı, felaketin boyutunu ortaya koyan bir rapor yayınladı. Raporda depremin Türkiye’ye verdiği maddi zarar aktarıldı. Buna göre; depremin Türkiye’ye verdiği maddi zararının 2 trilyon TL
Evet, Bakanlık; Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ve artçı sarsıntıların, ekonomik açıdan da kayıplara neden olduğunu ifade ederek, felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün ne kadar olduğunu açıklayan bir rapor yayınladı. Rapora göre; depremin maliyeti 2 trilyon TL düzeyinde.
Konuyla ilgili raporda yer alan açıklamalar şöyle;
“Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükü içerisinde en önemli bileşenini yüzde 54,9 oranıyla konut hasarı oluşturmaktadır (1.073,9 milyar TL/56,9milyar dolar). İkinci ağırlıklı hasar kalemi ise kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkımdan oluşmaktadır (242,5 milyar TL/12,9 milyar dolar). Konut hariç özel kesim hasarı ise (222,4 milyar TL 11,8 milyar dolar) bir diğer önemli hasar kalemidir. Bu kalem içerisinde imalat sanayii, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri, küçük esnaf ile ibadethanelere ilişkin hasar yer almaktadır. Ayrıca, sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıpları ile makroekonomik etkiler dikkate alındığında, depremin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon TL (103,6 milyar dolar) düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu büyüklüğün 2023 yılı milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una ulaşabileceği öngörülmektedir.”
Raporu detaylı incelemek için buraya tıklayın.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.