Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Geniş bir bölgede hissedilen ve yıkıcı etki bırakan deprem sadece Türkiye’de değil çevre ülkelerde de etkili oldu. An be an bilgi akışının olduğu Kahramanmaraş depremi ile ilgili detayları Branding Türkiye’de paylaşıyor olacağız.
Türkiye 6 Şubat sabahına Cumhuriyet tarihinin en büyük, en yıkıcı doğal afetlerinden birini yaşayarak uyandı. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17‘de, 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, Malatya ve Hatay başta olmak üzere çevre illerde yoğun olarak hissedildi. Ancak deprem sadece Türkiye’de hissedilmedi. Aynı zamanda çevre ülkelerde de hissedilen deprem; Suriye, Mısır, Lübnan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Irak’ta da hissedildi.
Kahramanmaraş Depremi
6 Şubat 2023 tarihinde saat gece yarısı 4:17’yi gösterdiğinde Türkiye, tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Evet, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem 7 kilometre derinlikte ve saat 4.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti. Başlangıçta 7,4 büyüklüğünde olduğu ifade edilen depremle ilgili sonradan bir güncelleme paylaşan AFAD, Kahramanmaraş Pazarcık’ta meydana gelen depremin büyüklüğünü yapılan ayrıntılı sismolojik çalışmalar sonrası 7.7 olarak revize etti. Bu arada Kandilli Rasathanesi de Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem için revize yaparken, depremin merkez üssünü Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi ve büyüklüğünün de 7,7 olduğunu duyurdu.
Aynı Gün 2 Büyük Deprem
Türkiye’yi yasa boğan 7,7 büyüklüğündeki depremden saatler sonra aynı gün içerisinde ikinci büyük deprem meydana geldi. 7,7‘lik bu depremin ardından saat 13.24’te yani yaklaşık 9 saat sonra bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan bu depremin büyüklüğü ise 7,6 olarak kaydedildi.
Depremin boyutunu ve büyüklüğünü anlamak adına İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir,’in sözünü dikkate almak gerekir. Buna göre Prof. Dr. Sözbilir depreme ilişkin yaptığı açıklamada “Son 100 yıldaki en büyük 2. deprem” ifadesini kullandı.
Binlerce binanın yıkıldığı Kahraman depremi ile ilgili en doğru ve güncel bilgiyi AFAD belirli periyotlarda paylaşıyor. Konuya ilişkin AFAD’ın paylaşımlarını da içeren güncellemeleri Branding Türkiye’de ve Branding Türkiye’nin sosyal medya hesaplarında paylaşıyor olacağız.
Depremle İlgili Tüm Detaylar
Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin tüm detayları belirli periyotlarda bu yazıda paylaşıyor olacağız. Yazının sonunda güncelleme tarihi ve saatini de eklediğimiz için en net bilgiyi edinme şansına sahip olacaksınız. AFAD başta olmak üzere güvenilir ve teyit edilmiş kaynaklardan derlediğimiz bilgileri güncel olarak öğrenmek için sayfayı yenilemeniz yeterli.
- Hayatını Kaybeden Kişi Sayısı: 31 bin 974 kişi
- Yaralanan Kişi Sayısı: 80 bin 278 kişi .
- Afet Bölgelerinden Tahliye Edilen Kişi Sayısı: 195 bin 962 kişi
- Sahadaki Personel Sayısı: 249 bin 89 personel görevde.
- Diğer Ülkelerden Gelen Personel: 9 bin 456
- Yıkılan Bina Sayısı: 6 bin 444 bina
- Yıkıldı İhbarı Gelen Teyitsiz Bina Sayısı: 11 bin 302
- Deprem yaşanan 10 ili kapsayan ve 3 ay sürecek olan OHAL ilan edildi.
- 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle millî yas ilan edildi. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir.
- Deprem sonrasında 100 Milyar TL tutarında kaynak ilgili kurumlara aktarıldı.
- 10 ilde 77 sahra hastanesi kuruldu.
- Türkiye’de eğitime 20 Şubat’a kadar ara verildi.
- Depremlerin ardından 1117 artçı deprem meydana geldi.
- YÖK, 10 ili etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye genelinde üniversitelerin açılışını süresiz olarak erteledi.
- Deprem bölgesinde çalışmalara destek olmak için 9 bin 782 madenci bulunuyor.
- Üniversitelerin bahar döneminde uzaktan eğitimle devam etmesine karar verildi.
- Afet bölgelerinde 40’ın üzerinde vali, 158 mülki idare amiri, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 il müdürü görev yapıyor.
- Uluslararası yardımların koordinasyonu için 13 büyükelçi ve 17 Dışişleri Bakanlığı personeli bölgede görevlendirildi.
- Kahramanmaraş Depremi sonrası; 170 helikopter ve 76 uçakla toplam 4 bin 214 sorti yapıldı.
- Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye için Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 24, Sahil Güvenlik Komutanlığınca 2 olmak üzere toplam 26 gemi görevlendirildi.
- Deprem yardımlarından oluşan kurumsal sosyal sorumluluk projeleri “Kırmızı Pelerinli Markalar” şeklinde kavramsallaştırıldı.
- Depremzedelere yardım yapan markalar Branding Türkiye’nin hazırladığı Kırmızı Pelerinli Markalar Listesi’nde indeksleniyor.
(Yayın Tarihi: 06:02.2023 – Güncelleme Tarihi: 14.02.2023 – Saat: 18:00)
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.