Beslenme alışkanlığı hayat standartlarımızı belirler. Kurumsal beslenme alışkanlığı ise çalışma performansında önemli bir etkiye sahiptir. Bu makale, iş hayatında çalışan verimliliği için yaşam kılavuzu niteliğinde. Ancak konuya tam anlamıyla hakim olmak için yazı dizisinin diğer bölümlerini de okumalısınız.
“Ne yersen osun.”
Evet, gerçekten de beslenme alışkanlıkları bireyin; başarını, psikolojisini, sosyal dünyasını ve iş hayatını direkt olarak etkiliyor. Temizliğin en güzeli kirletmemek olduğu gibi, sağlıklı olmanın en kolay yolu da aslında hiç hasta olmamaktır.
Peki hasta olmamak için ne yapmak gerekiyor?
Bu soruya yanıt olarak hem bireylerin hem de kurumların beslenme süreçlerinde dikkat etmesi gereken temel prensiplerle ilgili bilgi paylaşımında bulunacağım. Başlarken belirttiğimiz gibi bu makalede daha çok, çalışan verimliliğini artırmak için doğal yöntemlerden bahsedeceğiz. İş dünyası profesyonellerini ve şirketleri ilgilendiren bu yöntemleri ben 3’e indirgedim. Bunlar;
- Nefes
- Tuz – Su
- Beslenme
Tüm bunlar aynı zamanda önleyici tıbbın da özünü oluşturuyor.
Çalışan Verimliliği İçin Yaşam Kılavuzu
İnsanın hayatını sürdürebilmesi için üç temel şeye ihtiyacı vardır.
Birincisi nefes alıp vermektir.
İkincisi su içmektir.
Üçüncüsü beslenmedir.
İnsan bu üçünü doğru şekilde karşılarsa aslında kolay kolay hasta olmuyor. Modern tıp maalesef genellikle hastalıkları iyileştirmek için değil, baskılamak ve ötelemek üzerine kuruludur. Örneğin, şeker hastalığı tedavi edilmez, bu yüzden de ne yazık ki şeker hastaları ömür boyu ilaç kullanmak zorundadırlar. Tansiyon hastası olanlar için de aynı durum geçerlidir. Hatta bazen bir hastalığı tedavi edelim derken başka bir rahatsızlığa sebebiyet verildiği oluyor. En basitinden ağrı kesicinin yan etkileri listesine baksanız o ilacı kesinlikle ağzınıza almazsınız.
Özetlemek gerekirse sağlığa bütünsel bakmak gibi bir zorunluluğumuz bulunmaktadır. İnsanlar, her ne kadar bireysel olarak yediklerine içtiklerine dikkat etmeye çalışsalar da özellikle çalıştıkları kurumların beslenme düzenleri bu prensiplerden uzak oluyor maalesef.
Kurumsal Sağlıklı Beslenmenin Önemi
Kurumsal sağlıklı beslenme olarak kavramsallaştırabileceğimiz olgu çok maliyetli olmasa da göze görünür bir giderdir. Öte yandan kurumlar / şirketler genelde en ucuzu, en hesaplısı hangisiyse onu tercih eder. Oysa kurumsal sağlıksız beslenme sonucu hasta olan çalışanının işe gelmemesinden dolayı o şirketin uğradığı kayıp çok daha büyüktür.
Buna ek olarak; gün içerisinde şirket bünyesinde gerçekleştirdiği beslenme aksiyonundan dolayı hareket melekeleri zayıflayan, düşünce dimağı bulanıklaşan bir personelin kuruma verdiği zararı kimse düşünmemektedir. Kısacası beslenme konusunda hem bireylere hem de kurumlara / şirketlere birçok önemli ve ihmal edilmemesi gereken sorumluluklar düşüyor.
∴
4 bölümden oluşan yazı dizimizin birinci bölümüne bu şekilde giriş yapmış olduk. Başlarken belirttiğimiz 3 doğal yönteme dair detaylar yazı dizisinin diğer bölümlerinde mevcut. Takip etmenizi öneririz. Yazı dizisine dair tüm makaleleri okumak için aşağıdaki indeksten yararlanabilirsiniz.
1. Bölüm – 2. Bölüm – 3. Bölüm – 4. Bölüm
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.