Dijital teknolojideki gelişmelerle birlikte geleneksel medyanın yerini sosyal medya aldı. Bu bağlamda markaların geleneksel medyada reklam yüzü olarak birlikte çalıştığı ve Seda Sayan’ın başını çektiği celebrity’ler ise yerlerini, Murat Övüç gibi yeni nesil etkileyicilere yani influencer’lara bıraktı. Bu durum aynı zamanda marka iletişiminin dünden bugüne evrimini göstermesi açısından da büyük önem taşımaktadır.

Geride bıraktığımız yüzyılın sonlarında yaşanan dijital devrim tüm alanlarda ve sektörlerde olduğu gibi pazarlama alanında da büyük dönüşümlere yol açmıştır. Bu dönem; aynı zamanda rekabetin hızla arttığı ve markaların da bu yüzden yeni yöntem ve tekniklere gereksinim duymaya başladıkları dönemdir.

Bu bağlamda işletmeler bir taraftan geleneksel pazarlama anlayışıyla hareket ederken öte yandan dijital pazarlama alanında da yer almak zorunda kalmışlardır. Öte yandan geleneksel pazarlama süreçlerinde etkin bir şekilde kullanılan ağızdan ağza pazarlama tekniği ise dijital pazarlama ekseninde yeniden yorumlanmış ve viral pazarlama şeklinde kavramsallaşarak uygulamaya dahil edilmiştir.

Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya veya yeni medya adıyla anılan iletişim ve pazarlama şekli, ürün ve hizmetlerin reklam ve tanıtım süreçlerine hiç şüphesiz büyük katkı sağlamaktadır.

Öte yandan tavsiye pazarlaması bakış açısıyla ünlü kişiler kullanılarak ve TV, radyo veya gazeteler kanalıyla yapılan reklamlar da yerini sosyal medyaya ve influencer’lara bırakmıştır. Diğer bir ifadeyle markalar; geleneksel anlamda tanınmış kişilere ek olarak sosyal medya aracılığıyla ünlenmiş kişileri de değerlendirmeye başlamıştır. Bu da geleneksel pazarlamada; ünlü kişiler kullanılarak, kulaktan kulağa yani tavsiye pazarlaması şeklinde gerçekleşen uygulamaların dijital ortamda sosyal ağlar üzerinden, influencer’lar aracılığıyla gerçekleşmesini sağlamıştır.

Sonuç olarak; tüketicinin satın alma kararı sürecinde tanıdığı, güvendiği kişilerden ve çevresinden  etkilendiği varsayımıyla dijital pazarlamada influencer uygulamaları tercih edilmiştir. Bu da sosyal medyada yüksek takipçili kişilerin, ürünleri deneyimleyerek doğal bir şekilde sunmasına yani influencer pazarlama denilen sürecin gerçekleştirmesine zemin hazırlamıştır.

Influencer Pazarlamanın Avantajları

  • Güven verir. Şöyle ki; hedef kitle; sağlıktan güzelliğe, teknolojiden dekorasyona kadar değişkenlik gösteren ürün yelpazesini sevdiği ve beğenerek takip ettiği influencer’dan duymaya başlar. Bu da kullanıcının o ürüne olan güvenini arttırır.
  • Marka ile tüketici arasında iletişimin ve samimiyetin oluşmasını sağlar.
  • Etkileşimi arttırır .
  • Markaların dijital mecralarda vakit geçiren hedef kitleye ulaşmasını kolaylaştırır.
  • Dönüşüm elde etmeyi sağlar. Şöyle ki; hedef kitle; sosyal ağlardaki yukarı kaydır gibi özellikler sayesinde influencer tarafından tavsiye edilen o markaya, hizmete veya ürüne hızlıca erişebilir.
  • Markanın tüketicide farkındalık oluşturmasını kolaylaştırır.
  • Influencer pazarlama ile tüketicilerin satın alma kararı önemli ölçüde etkilenır.
  • Influencer pazarlama, markalar için ölçülebilir bir veri tabanı sunar.
  • Hızlı geri bildirim elde etmeyi sağlar.

Marka İletişiminin Dünden Bugüne Evrimi

Dijital devrimle yaşanan dönüşüm, dünya markalarının reklam ya da pazarlama tercihlerine ve marka iletişimi stratejilerine de yansımıştır.

Mesela Seda Bacı profiliyle her daim Celebrity Güven Endeksi listelerinde üst sıralarda yer alan ve bu başarısıyla geleneksel medyanın reklam pastasında her zaman büyük pay sahibi olan Seda Sayan gibi geleneksel ünlüler, yerini günümüzde insanların daha fazla zaman geçirdiği sosyal medya ağlarında büyük takipçi kitlelerine sahip Murat Övüç gibi influencer’lara bırakmıştır. Markalar da bu durumdan yararlanmak adına yeni nesil etkileyicilerle çalışmaya başlamışlardır.

“Seda Bacı”lı Pepsi’den “Murat Övüç”lü Nekşfliş’e 

Bir dönem ev hanımlarını hedefleyen Pepsi, sabah kuşağı programlarında ev hanımı kitlesinin yanında, onlardan biri olarak çizdiği Seda Bacı profili ile ünlenmiş olan Seda Sayan ile çalışmıştı. Ve bu kampanya Pepsi’nin satışlarının 3 kat artmasını sağlamıştı.

Kısa bir süre önce ise yaklaşık iki buçuk milyon takipçiye sahip Murat Övüç, yaptığı bir paylaşım sırasında Netflix’den bahsederken Nekşfliş diyerek gündeme oturmuştu. Bu durum hızlı bir aksiyonla Netflix yetkililerince değerlendirilmiş ve Netflix Türkiye, bu olaya atıf yaparcasına bio’suna ‘Netfliş’ yazmıştı. Sonrasında tüm sosyal ağlarda ve haber sitelerinde, bloglarda bu gelişme konuşulmuş kısacası mesele viralleşmişti.

Hatta o süreçte bu konuyu biz de Branding Türkiye’de yazmıştık. Murat Övüç Netflix’i Nekşfliş Yaptı başlıklı makaleyi okuyarak meselenin nasıl viralleştiğini tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.

Evet, marka iletişiminin dünden bugüne evrimi olarak adlandırdığımız bu süreci özetlemek gerekirse, sonuç olarak markaların müşterilere ulaşmak için kullandığı iletişim kanalları değişmekle kalmamış bununla beraber pazarlama teknikleri, reklam araçları ve reklam yüzleri de değişmiştir.


💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı‘na katılın!

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.