Çalışan Verimliliği İçin Yaşam Kılavuzu: Nefes Terapisi (2. Bölüm)

Yazı dizisinin ikinci bölümünü temsil eden “Çalışan Verimliliği İçin Yaşam Kılavuzu: Nefes Terapisi”nde iş hayatında çalışan verimliliğini artırmak için ilk doğal yöntem olan nefesten bahsedeceğiz.
Yazı dizisinin ilk bölümünde çalışan verimliliğini artırmak için bazı doğal yöntemler olduğundan bahsetmiştik. Kurumların sorumluluğunda olan bu yöntemleri 3’e indirgemiş ve bunları şu şekilde listelemiştik;
İlk yazıda genel bir değerlendirme yaptık. Şimdi ise birinci doğal yöntem olan “nefes”ten bahsedeceğiz. İşte, çalışan verimliğini artırmak için gerekli olan “nefes terapisi” faktörü!
Dünya Sağlık Örgütü tarafından aktarılan bilgiye göre; insanlar nefes alma kapasitesinin sadece %30’unu kullanıyor. Oysa hücrelerimizin en önemli yaşam kaynağı oksijendir. Bunun vücuda girmemesi diğer bir ifadeyle oksijenin yeterli bir şekilde alınmaması sonucu, kan dolaşımı; kapasitesinin altında çalışır. Bu da organlarda hastalanmaya neden oluyor.
Hatta yapılan bir bilimsel araştırmalara göre 50’ye yakın hastalık “oksijensizlik” olarak sınıflandırılıyor. Peki bunun çözümü nedir?
Nefes terapisi!
∴
Evet, nefes terapisi ile yaşam standardımızı yükseltmemiz mümkün. Ayrıca bu sayede ciğerlerimizin kapasitesini artırabiliriz. Böylece birçok rahatsızlık kendiliğinden düzelmiş olur. Ciğer kapasitemiz kadar, aldığımız havanın kalitesi de önemli elbette…
Bu arada dağ ve deniz havasının insana iyi geliyor denmesinin altında yatan sebep havanın içinde bulunan negatif iyonlardır. Şöyle ki; bulunduğumuz ortamda negatif iyon ne kadar fazlaysa havanın kalitesi de o kadar iyi demektir.
En çok negatif iyon ise; şelalelerde (1 santimetre küp havanın içinde 50.000 civarı), ormanlarda (20.000) ve deniz kenarlarında (10.000) bulunur. Bir alternatif daha var; Tuz mağaraları…
Evet tuz mağaralarındaki negatif iyon miktarı 1 cm3 havanın içinde 150.000 civarındadır. Bu bilgi bile tuz mağaralarının insan sağlığı ve nefes açısından ne kadar önemli olduğunu göstermek için yeterlidir. Nefes terapisi kendi kendine öğrenilecek bir konu olmamakla birlikte, sabahları 3 – 5 dakika güne derin nefes alarak başlamak size faklı bir dünya açacaktır. Şirketler periyodik olarak nefes terapileri yaptırarak ve iş/çalışma ortamlarının havasını temiz tuttuklarında çalışanlarının hem sağlığını hem de verimliliğini artıracağını unutmamalıdır.
∴
Yazı dizisinin ikinci bölümünü “nefes” odağında değerlendirmiş olduk. Yazı dizisine dair tüm makaleleri okumak için aşağıdaki indeksten yararlanabilirsiniz.
1. Bölüm – 2. Bölüm – 3. Bölüm – 4. Bölüm
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.