Daha önce birçok yazımda bahsettiğim “Dönüşüm Oranı Optimizasyonu” konusunda, çok önemli adımlardan bir tanesi de, e-ticaret siteleri için ödeme sayfasını temsil eden “Check Out” adımıdır. Bu kapsamda şimdi e-ticaret siteleri için ödeme sayfası optimizasyonu nasıl yapılır sorusunu yanıtlayacağız.

Check Out adı verilen aşama; ödemenin yapılacağı ve bizi; “Siparişiniz başarıyla tamamlandı” ya da “Teşekkürler, siparişiniz elimize ulaştı.” türünden bir sayfaya ya da mesaja ulaştıran son dönemeçtir. Standart bir e-ticaret sitesinde ziyaretçilerin davranış süreci şu şekilde işler:

Ana Sayfa > Kategori > Ürün Sayfası > Sepete Ekle veya Satın Al Butonuna Tıklama > Ödeme Sayfası (check out) > Sipariş Tamamlandı Ekranı

Dönüşüm oranı optimizasyonunu sağlıklı yapabilmek için her adımı ayrı ayrı incelemek lazım. Ancak bu adımların içinde ödeme sayfasının ayrı bir önemi vardır. Araştırmalara göre her 10 kullanıcıdan 7 tanesi, siteyi ödeme ekranında terk ediyor. Beklenmedik bir masraf, sürpriz bir kargo masrafı ya da güven kırıcı bir tasarım, bu oranı doğrudan etkileyebilir.

Peki, temel seviyede bir ödeme sayfası nasıl olmalı ve hangi özelliklere sahip olmalı? Şimdi bunları biraz inceleyelim.

Kullanıcılar Ödeme Sayfasını Neden Terk Eder?

Bu sorunun yanıtı; site tasarımına, ürüne ve sektöre bağlı olarak birçok şekilde yanıtlanabilir. Ancak en temel sebepleri düşünecek olursak karşımıza şunlar çıkar:

  • Karmaşık ve uzun bir ödeme süreci.
  • Güven kazanamama, kullanıcıların kredi kartı bilgilerini paylaşmaktan çekinmesi.
  • Yeterli çeşitlilikte ödeme yönteminin yer almaması.
  • Sık sık çöken, stabil çalışmayan sayfalar.
  • Birden fazla ürünün yer aldığı sepetlerde, sepet toplamının yazılmaması.
  • Vadedilen indirimlerin sepete yansımaması.
  • Beklenmeyen kargo v.b. ek masraflar.

Evet bu ve benzeri nedenlerden dolayı potansiyel müşterileri ödeme sayfasında kaybedebiliriz. Bu arada Salesforce tarafından hazırlanan bir rapora göre, müşterilerin %84’ü bir şirkette ürün ve hizmetler kadar markanın sunduğu deneyime de önem veriyor. Konumuz e-ticaret olduğuna göre, burada deneyimin bir parçası olarak sorunsuz ve kesintisiz bir ödeme deneyimi sağlamamız gerektiğini pekala söyleyebiliriz.

E-Ticaret Siteleri İçin Ödeme Sayfası Optimizasyonu

İdeal bir ödeme sayfası, ilk andan başlayıp siparişin tamamlanacağı son adıma kadar kusursuz ve kesintisiz bir işlem sunmalıdır. Yani bu süreç, kullanıcılar için bir angaryaya dönüşmemeli. Son adımda potansiyel müşterilerin bir aksilik sonucu hayal kırıklığı yaşamasını istemeyiz değil mi?

Birçok e-ticaret müşterisi, aslında dürtülerinin alıcısıdır. Yani, son adıma kadar geldikten sonra satın almaması için hiçbir sebebi yoktur ve stabil çalışacak bir ödeme ekranı sunduğumuzda, alışverişi tamamlamamaları için hiçbir sebep kalmayacaktır.

E-Ticarette Check Out Sayfası

Yazının devamında da, ödeme sayfası optimizasyonu için önemli bazı ipuçlarını paylaşıyor olacağım. Sitenizde eksik olduğunu düşündüğünüz noktalar varsa direkt olarak uygulayabilirsiniz. Böylece sepet terk oranlarınızın azaldığını göreceksiniz.

E-Ticaret Sitenizde Üye Olma Zorunluluğunu Kaldırın

Site ziyaretçilerinin tümünden dönüşüm elde etmek mümkün değildir. Diğer bir ifadeyle %100 dönüşüm oranı ne yazık ki gerçeklikten uzak. 🙂 Ama bunu artırmak adına test edebileceğiniz güzel bir seçenek var: “Üye olmadan devam etmek ister misiniz?” diye sorarak ikinci bir opsiyon sunmak.

Kullanıcılardan e-posta almamızın amacı, sepette bırakılan ürünleri hatırlatmak, genel olarak iletişim kurmak, e-bülten göndermek ve çeşitli teklifler sunmak. Araştırmalara göre sepet terk oturumları için kurgulanan e-posta serileri, kullanıcıların %15’ini tekrar siteye getiriyor ve satın almaya karar vermelerine yardımcı oluyor. Tabii ülkemizde KVKK gereğince, üye olmadan havuza eklenen e-postaların da “izinli” olması gerekmektedir.

Single Page Ödeme Ekranı Kullanın

E-ticaret sitenizde sepeti incelemek, adres bilgilerini girmek, ödeme yöntemini seçmek, kart bilgilerini girmek gibi adımlar için ayrı ayrı sayfalar kullanıyorsanız, bir an evvel süreci kısaltmaya bakın. En fazla 2 ayrı sayfada tüm adımların tamamlanabileceği, kullanıcının işini mümkün olduğunca kolaylaştıran bir süreç kurgulamanız gerek.

Header Ve Footer Kısımlarını Minimize Edin

Header, footer kısımlarını minimize etmek, dikkat dağıtıcı öğelere ve menülere ödeme ekranında yer vermemek çok önemli. Böylece kullanıcılar sadece ödemeye odaklanabilir kolayca. Bu esnada sayfa başlığında “Güvenli Ödeme Adımı” gibi bir argümana da yer verebilirsiniz.

Süreci Hızlı Ve Basit Tasarlayın

“Ödeme sayfası”nı mümkün olduğunca basit tasarlayın. Kullanıcılar sepetteki ürünleri ve fiyatlarını, varsa kargo ücreti, indirim ve diğer önemli detaylarla beraber görüntüleyebilsin. Ayrıca adet, renk, beden gibi ürüne ait seçeneklerin değişimini de sepet içerisinde mümkün hale getirin. Böylece, bir değişiklik için kullanıcının sepetten ayrılması gerekmeyecektir. Müşterinizden alacağınız bilgileri minimumda tutun; gereksiz bilgileri talep eden formlar kullanmayın.

Çoklu Ödeme Seçenekleri Sunun

Kullanıcıların siparişlerini tamamlamasına yardımcı olmak için, mümkün olan tüm popüler ödeme yöntemlerine yer vermeye çalışın. Apple Pay gibi yeni teknoloji seçenekleri de ilave etmeyi unutmayın.

E-Ticaret Ödeme Yöntemleri

Bunlara ek olarak; kapıda ödeme, banka kartı ile ödeme, dijital cüzdanla ödeme gibi yöntemleri sunmak da büyük avantaj sağlayacaktır.

Görsel Güven Unsurları Kullanın

Evet, online alışverişin en hassas noktası, ödeme ekranıdır. Kart bilgilerini girme aşaması, kullanıcıların çekingen ve kaygılı olduğu anlardır. Bu noktada, kullanıcılara güven aşılamaya yardımcı olacak ikonlar, mühürler işinizi kolaylaştıracaktır. O yüzden; SSL, ödeme yöntemine ait logolar, secure (güvenli) mühürleri görünür bir yerde bulunursa bu durum müşteriye güven verecektir.

Değişmeyen Alan Adı (Domain)

Bazı sitelerde kart bilgisi girildikten sonra, ödeme işlemi üçüncü tarafta, farklı bir alan adı altında tamamlanır. Ancak alan adının değişmesi, kullanıcılar için güven kırıcı olabilir. Eğer mümkünse, tüm sürecin kendi alan adınız altında tamamlanmasını sağlayın. Tabii 3D Secure ödeme söz konusu olunca, ilgili bankanın alan adı altında süreci ilerletmek kaçınılmaz olabiliyor.

Ödeme Sayfasının Yüklenme Hızını Optimize Edin

Araştırmalara göre bir kullanıcının tüm formları doldurduktan sonra bilginin gönderilmesi için 2 saniyeden daha fazla beklemesi gerekmiyor. Bu sayfanın hızıyla alakalı sorun yaşayan kullanıcıların %79’u, ödemeyi tamamlamak için yeniden siteye geri dönmediklerini söylüyor. Üstelik bu orana, sepet terk ve satın alma işlemini hiç başlatmayan kullanıcılar dahil değil; hepsini düşünürsek hiç azımsanmayacak bir oran söz konusu. Bu nedenle, “ödeme sayfası”nın hızını optimize etmek, doğrudan e-ticaret gelirini artırmaya yardımcı olacaktır.

Mobil Kullanıcı Deneyimini Geliştirin

Dünya genelinde e-ticaretin yaklaşık %50’si akıllı telefonlar aracılığı ile yapılıyor. Haliyle, mobil ekranlara uyumlu, responsive bir tasarıma sahip ödeme sayfası kullanmanız gerektiğini söylemeye gerek yoktur. 😉 Alışverişi tamamlamayan kullanıcıların ne kadarı mobil kullanıcı, ne kadarı masa üstü, ne kadarı tablet kullanıcısı tüm bunları Google Analytics içerisinde görmeniz mümkün. Tabii e-ticaret dönüşüm ayarlarınızı yapılandırmış olmanız gerek.

Mobil Ödeme Seçeneği

Ücretsiz Veya Ucuz Kargo Seçeneğini Varsayılan Olarak Getirin

Birçok kullanıcı, kargo ücreti sebebiyle alışveriş yapmaktan vazgeçiyor. Ödeme ekranında, kargo seçenekleri ekrana basıldığında, ücretsiz ya da en ucuz kargo seçeneğinin varsayılan olarak olarak gelmesi, tamamlanan alışveriş sayısının düşmesini önleyici bir unsur olacaktır.

Ödeme Tamamlamayı Kolaylaştıracak Butonlar

“Siparişi tamamla” ya da “Siparişi Onayla” butonlarının görünür, bulunması kolay yerlerde olduğundan emin olun. “Ödeme sayfası”nda yer alan bu butonların kafa karıştıracak renk ve biçimlerde olmaması önemlidir.

Bonus: Kullanıcı Davranışlarını İzleyin

Özellikle “ödeme sayfası”nda kullanıcıların davranışlarını video kaydı, ısı haritaları, scroll haritaları ile takip ederek bu sayfadaki deneyimi iyileştirecek kararlar alabilirsiniz. Yandex Metrica ve Hotjar gibi araçlar size fazlasıyla yardımcı olacaktır.

E-ticaret siteleri için hayati önem taşıyan ödeme sayfası (check out) ile ilgili dönüşüm oranını artıracak tavsiyeleri aktardık. Hepsini doğru bir biçimde uyguladığınızda ödeme sayfanızın dönüşüm oranının artacağına şahit olacaksınız. Bu arada sorularınızı yorumda belirtebilir veya bana Linkedin’den (/in/srcnylmz) ulaşabilirsiniz.


    Kaynakça 

  • SalesForce – https://www.salesforce.com/company/news-press/stories/2019/06/061219-g/https://hotjar.com

💡 Landing Page (Açılış Sayfası) Optimizasyonu

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.