Kısmi Kapanma, Tam Kapanma, Kademeli Normalleşme, Kısmi Açılma derken nihayet 1 Temmuz itibariyle büyük oranda normalleşmenin başladığı yeni bir döneme girdik. Peki neler değişti? İşte 10 maddede 1 Temmuz normalleşmesi!

2019 sonlarında Çin’in Wuhan bölgesinde başlayan, Mart 2020 itibariyle Türkiye’de de görülen yeni tip Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle tabiri caizse hayat ters yüz oldu.

Mesela eğitime ara verildi. Uzaktan çalışma mecburi hale geldi. Organizasyonlar ertelendi veya iptal oldu. Tüm sektörlerde işten çıkarma yasağı başladı. HES Kodu hayatımıza girdi. Sağlık çalışanlarının istifası yasaklandı. Sokağa çıkma yasağı uygulandı. Seyahat kısıtlaması getirildi. Yurt dışı seyahatlerde karantina uygulaması başladı. Kamuda çalışma saatlerine düzenleme getirildi.

Kısacası olmaz veya imkansız denilen birçok durumla karşı karşıya kaldık. Türkiye’de en son geçtiğimiz aylarda uygulanan “Tam Kapanma” ve akabinde uygulamaya konulan “Kademeli Normalleşme”nin sonrasında şimdi de “Tam Normalleşme” başladı.

Peki 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren normalleşme neleri kapsıyor? Bu yazıda 10 maddede 1 Temmuz normalleşmesine değindik. İşte detaylar!

10 Maddede 1 Temmuz Normalleşmesi

Geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşılan ve 1 Temmuz itibariyle başlayacağı söylenen “normalleşme” kapsamında değişen 10 durumu derledik. İşte detaylar!

1) Sokak Kısıtlamaları Kaldırıldı

Hafta içi akşam saat 22.00 ile sabah saat 05.00 arası uygulanan sokağa çıkma yasağı 1 Temmuz itibariyle kaldırıldı. Buna ek olarak hafta sonu Cumartesi 22.00 ile Pazartesi sabahı 05.00 arasında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları da kaldırıldı. Diğer bir ifadeyle artık Pazar günleri de dışarı çıkmak mümkün olacak.

2) Toplu Taşımada Yaş Sınırı Kaldırıldı

Bilindiği üzere kademelli normalleşme kapsamında 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamıyordu. 1 Temmuz itibariyle şehir içi toplu taşımada yaş sınırı kaldırıldı.

3) Şehirler Arası Seyahat Sınırlamaları Kaldırıldı

Kademeli normalleşme döneminde de uygulanan şehirler arası seyahat sınırlamaları 1 Temmuz ile başlayan normalleşme ile birlikte kaldırıldı.

4) Müzik Yayını 24:00’e Çekildi

Restoran, kafe ve eğlence yerlerinde müzik yayınına ilişkin sınırlama saat 24.00’e çekildi. Çok eleştirilen bu duruma dair Sağlık Bakanı Fahrettin Koca birkaç gün evvel bir açıklama yaptı. Ve müzik yasağında 24:00 sınırının kaldırılacağını ifade etti. Fakat bu konuda henüz resmi bir adım atılmış değil.

5) Kamuda Normal Mesaiye Geçildi

Kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulaması kaldırıldı. Böylece 1 Temmuz itibarıyla normal mesai düzenine geçildi.

6) HES Kodu Uygulaması Sürecek

Hayat Eve Sığar (HES) Kodu ile birlikte toplu alanlarda yapılan denetimlere devam edilecek. Hatta HES Kodu uygulamasının daha da yaygınlaşacağı söyleniyor.

7) İş Yerleri Ruhsatına Göre Faaliyetlerini Sürdürecek

1 Temmuz itibariyle başlayacak olan normalleşme kapsamında tüm iş yerleri, ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış­ ve kapanış saatleri çerçevesinde faaliyetlerini sürdürecek.

8) Kahvehaneler Açılıyor Ama Nargile Yasak

Kahvehaneler ve kıraathaneler 1 Temmuz itibariyle açılıyor. Buralarda taş ve kağıt oyunları oynanabilecek. Ancak masalar arası mesafe 1,5 metre olmak zorunda. Ayrıca müşterilerin maske takma şartı var. Öte yandan nargile salonları ve nargile kafeler kapalı olacak. Konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacak.

9) Konser, Festival, Kamp Ve Diğer Etkinliklerle İlgili Detaylar

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinlikler de 1 Temmuz itibariyle şartlı olarak gerçekleştirilecek. Şöyle ki, etkinlikler kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılarak düzenlenebilecek. Etkinliklere, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecek.

10) Nikah Ve Düğünler

Yaz sezonuyla birlikte artış gösteren düğünlere yönelik de düzenlemeler yapıldı. Buna göre nikah ve düğünlerde, kapalı yerlerde uygulanan kişi başına asgari 6 metrekare yer bulunması şartı devam edecek. Ancak katılımcı sayısında herhangi bir sınırlama yok. Yiyecek ve içecek ikramı yapılabilecek. Ancak müzik yayını saat 24:00’e kadar sürebilecek.

Kaynak

  • Anadolu Ajansı
  • Ensonhaber.com

💡 Kuraklık Haritası (2021)

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.