ZDNet tarafından ortaya atılan, inanılması güç ama bir o kadar da ürkütücü iddiaya göre hackerlar, Türkiye’den 455 bin kredi kartı bilgisini çaldı.
Evet, gündemi derinden sarsan ve birçok kredi kartı kullanıcısını endişelendiren haber ZDNet tarafından paylaşıldı. Buna göre hackerlar, Türkiye’den 455 bin kredi kartı bilgisini sızdırdı. Fakat mesele bununla sınırlı değil. Zira çalınan kart bilgileri internet üzerinden satışa çıkarılmış durumda.
Eğer iddia doğruysa yaşanan bu olay, dünya çapında 2019’un en büyük ikinci veri sızıntısı olarak tarihe geçecek. Ekim ayında da Hindistan’da buna benzer bir olay yaşanmış ve 1.3 milyon kart bilgisi çalınarak satışa çıkarılmıştı.
Türkiye’de 455 Bin Kredi Kartı Bilgisi Sızdırıldı
Dünyanın en popüler internet sitelerinden biri olan ZDNet, Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir rapor paylaştı. Bu rapor doğruysa; Türkiye’den 455 bin kredi kartı bilgisi çalınmış demektir. Ayrıca aynı iddiaya göre çalınan kart bilgileri çevrimiçi ortamda satışa çıkarılmış durumda. Biz her ne kadar bu haberi netlik kazanmadığı için iddia olarak yorumlasak da aslında bu haberin akabinde Sözcü‘ye konuşan üst düzey Türk bankacılık kaynakları, ZDNet’in iddiasını doğruladılar.
Sızdırılan Bilgiler İnternette Satışa Sunuldu
ZDNet’in haberine göre 455 bin kredi kartı kullanıcısına ait bilgi ve detaylar, Joker’s Stash adlı “en büyük kart mağazası”nda satışta. Güvenlik araştırmaları yapan Group-IB’den yetkililerinin ZDNet’e yaptıkları açıklamaya göre kredi kartı bilgileri, 28 Ekim ile 27 Kasım tarihleri arasında 30.000 + 30.000 + 190.000 + 205.000 şeklinde yani toplamda 4 farklı parti halinde çalındı.
Çalınan Bilgiler 500 Bin Dolar Kazandırdı
Yüz binlerce kredi kartı kullanıcısını kara kara düşündüren veri hırsızlığının boyutu gerçekten de inanılmaz seviyede! Bu sızıntının hackerlara kârı ise 500 bin dolar civarında oldu. Group-IB’nin siber suçlar araştırma bölümü başkanı Dmitry Şeştakov, yalnızca kredi kartlarının değil banka kartı bilgilerinin de çalındığını dile getirerek konuya dair açıklama yaptı:
“Kartların son kullanma tarihi, CVV/CVC, kullanıcı adı gibi bilgilerin yanı sıra isim, e-posta adresi ve telefon numaralar bulundu. Üç kaynaktan dolayı kartlar çalınmış olabilir. Bunlardan birincisi kullanıcının kredi kartı bilgilerini sahte sitelere vermesi, ikincisi browserlardan verileri çalan kötü amaçlı uygulamalar ve üçüncüsü ise JavaScript bazlı dolandırıcıların hacklenmiş sanal mağazaya verilerini girmesiyle olur. Çoğunlukla üçüncü durum yaşanıyor.”
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.