Facebook politikaları değişti. Bunun başlıca nedeni ise son zamanlarda tüm dünyada yaşanan ırkçılık söylemlerinin Facebook’ta gerçekleşiyor olması!
Facebook, daha önce bazı beyaz milletçi içerikleri “ırkçılık” kapsamında saymamış; beyaz etnik devlet kurma çağrısında bulunan kullanıcılara herhangi bir yaptırım uygulamamıştı. Bunun sonucunda ise Facebook büyük bir tepkiyle karşılaşarak eleştirilerin odağına yerleşmişti. Sonrasında Facebook bir açıklamada bulunarak, bazı grupları “kimliklerin bir parçası” olarak nitelendirmişti.
Facebook Politikaları Değişti
Facebook’un eleştirilmesine neden olan bu durum Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen silahlı saldırıyla tekrar gündem oldu. Saldırıyı düzenleyenler bu sırada, Facebook’ta canlı yayın yapmış ve Facebook yapay zekası bu yayını engellememişti. Olaya ilişkin çokça eleştirilen ve sorgulanan Facebook bu olay akabinde bir açıklamada bulundu.
Yeni Zelanda Saldırısı
Facebook yetkilileri; yayını canlı olarak 200’den az kullanıcının izlediğini, saldırıyı içeren videoları tüm platformlardan sildiklerini ve videonun platformdan silinmeden önce toplamda 4000 kez izlendiğini ifade etti.
Bu olay aynı zamanda Facebook‘un politikalarında büyük bir değişikliğe gitmesine de neden oldu. Şirket, politika değişikliğine dair Çarşamba günü sitesinde bir açıklama yayınladı ve kamuoyunu bilgilendirdi.
∴
Nefret söylemi ile mücadele için verdikleri bu kararın gelecek haftadan itibaren geçerli olduğunu ifade eden Facebook yönetimi, beyaz ırkın üstün olduğunu ve beyazların beyaz olmayanlardan ayrı yaşaması gerektiğini savunan içeriklerin Facebook’ta ve Facebook bünyesinde yer alan Instagram‘da bundan böyle yer alamayacağın belirtti. Facebook konuya ilişkin ise şu açıklamada bulundu;
“Bu kavramların nefret grupları ile derin bağlantılarının olduğu ortadadır ve hizmetlerimiz dâhilinde yeri yoktur.”
Tolerans Göstermeyeceğiz!
Facebook yönetimi, ırkçılık ve siyasi bağımsızlık gibi kavramların bugüne kadar hoşgörü ile karşılandığını; son aylarda ise, beyaz milliyetçiliğinin, örgütlü nefret grupları ile bağlantısının yadsınamaz olduğu sonucuna ulaştıklarını belirtti. Facebook bu doğrultuda şu açıklamayı yaptı;
“İleriye dönük olarak, insanların etnik miraslarını gururla ifade etmelerine izin vermeye devam etmekle beraber, beyaz milliyetçiliği veya ayrılıkçılığı gibi kavramları desteklemeyeceğiz ve bu kavramlara övgüye tolerans göstermeyeceğiz”
Life After Hate Detayı
Facebook yaptığı açıklamada, beyaz ırkın üstünlüğüne ilişkin arama yapan kullanıcılar Life After Hate (Nefretten Sonra Yaşam) gibi oluşumların sayfalarına ve içeriklerine yönlendirilecek.
Life After Hate, bir dönem ırkçı düşüncelere sahip olduktan sonra arkasını bu tip kişi ve gruplara dönen ve yeni bir başlangıç yapan insanlara destek olmayı hedefliyor. Bu arada Facebook bunun için ayrıca bir yapay zekâ ve otomatik öğrenme yazılımları geliştirdi. Bu yazılımlarla; nefret söylemi barındıran içeriğin tespit edilerek ortadan kaldırılması ama bir yandan da ifade özgürlüğüne müdahale edilmemesi hedefleniyor.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.