Tesla, SpaceX gibi sınırları zorlayan girişimlerin sahibi Elon Musk, geçen yıl lansmanını yaptığı Neuralink şirketinin ürünü olan Neuralink çipini tanıttı.

Çılgın projeleriyle tanınan Elon Musk, 2017 yılında merkezi San Fransisco’da olan Neuralink adında bir şirket kurmuştu. Şirketin amacı insan beynini bilgisayara/telefona bağlamaktı. Böylece “süper insan”a giden süreçte ilk dönemeç aşılmış olacaktı. Çığır açan girişimlerin sahibi Elon Musk, Neuralink adlı bu  şirketin çalışmalarını ve misyonunu ise geçen yıl düzenlediği bir lansmanla anlatmıştı.

Şimdiyse bu şirket tarafından geliştirilen Neuralink çipini tanıtan Musk, yine tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Bu arada geçen yıl Branding Türkiye’de yayınlamış olduğumuzNeuralink Projesi Nedir? İşte Elon Musk’ın Çılgın Projesi başlıklı makaleyi okuyarak Neuralink Projesi ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz

Beyin – Bilgisayar Arayüzü Teknolojisi

Elektrikli araçlarıyla ulaşımda devrim yapan Elon Musk, Mars misyonunu hayata geçirmek içinse SpaceX’i kurmuştu. Yeniden kullanılabilir uzay araçlarıyla kelimenin tam anlamıyla devrim yapan Musk şimdi de Neuralink ile insanlık tarihini baştan yazmaya hazırlanıyor desek yeridir.

Neuralink Projesi Nedir

İnsan beynini bilgisayara bağlama amacı taşıyan projenin hayata geçirilmesiyle “süper insan” için önemli bir aşama daha atlatılmış oldu. Elbette daha evvel birçok bilim insanı ve şirket insan beynini bilgisayara bağlama hedefiyle çeşitli çalışmalar yaptı. Fakat Neuralink, tüm bu bilgileri somutlaştırarak meseleyi kurumsal bir zemine taşıdı diyebiliriz. Diğer bir ifadeyle beyin – bilgisayar arayüzleri, Neuralink sayesinde yaygın bir teknoloji halini alacak. Bu da beyin – bilgisayar arayüzlerinin kısa sürede tıpkı akıllı telefonlar gibi herkesin ulaşabileceği ve kullanabileceği bir teknoloji olacağı anlamına geliyor.

Elon Musk Neuralink Çipini Tanıttı

Teknoloji girişimcisi Elon Musk, geçen yıl lansmanını yaptığı şirketin geliştirdiği bir ürün olan Neuralink Çipini canlı yayında tanıttı. Ancak bu tanıtım sıradan bir ürün / proje lansmanı gibi değildi. Musk, canlı yayında; beynine ufak bir bilgisayar yerleştirildiğini söylediği domuz Gertrude üzerinden Neuralink Çipini tanıttı. Musk, bu esnada yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Burada sağlıklı ve mutlu bir domuz görüyoruz. İlk başta biraz utangaç davranıyor ancak enerjisi yüksek ve hayattan keyif alıyor. Bu domuza iki aydır implant takılı”

Musk’ın tanıttığı ve kulağın arkasına implant edilen Link adlı bu çip, yaklaşık olarak bir madeni para büyüklüğünde. Lansman sırasında bu çipin bir akıllı saatten beklenen tüm özelliklere sahip olduğunu ifade eden Elon Musk, çipin; sıcaklık, basınç gibi birçok veriyi ölçebildiğini de belirtti.

Bu çipin Tesla otomobillerin otomatik pilotunu kontrol etmek için kullanılabileceğini söyleyen Musk, bu teknolojinin ileride oyun oynamak için de kullanılabileceğini hatta bu ihtimalin %100 olduğunu belirtti.

Bu arada çip, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden “çığır açan cihaz” unvanını aldı. Ancak bu teknoloji henüz daha insan üzerinde denenmedi. Zira Musk, çipin ayakta tedavi prosedürü ile bağlanabileceğini fakat bunun için harika bir robota gerek olduğunu söyledi. Çünkü elektrotların, beynin içindeki kan damarlarına çarpmayacak kadar hassas bir şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. O yüzden çipin insan üzerinde denenmesi için biraz daha zamana ihtiyaç var.

Neuralink Çipinin Özellikleri

Evet Neuralink çipini genel hatlarıyla anlattık. Peki bu çipin özellikleri neler? İşte Elon Musk’ın en ilgi çeken projelerinden biri olan ve beyin-bilgisayar arayüzü odağında bir cihaz olma özelliği taşıyan Neuralink çipinin özellikleri;

  • Bu çip, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleriyle kontrol edilmesini sağlıyor.
  • Bluetooth ile çalışıyor,
  • 23 mm çapında
  • 8 mm kalınlığında
  • Batarya süresi 24 saat
  • Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebiliyor,
  • Elektrotların beyne ulaşan kabloları saç telinden daha ince
  • Her bir cihazda 1024 elektrot var
  • Cihaz takılırken anestezi ile uyutmaya gerek
  • Çipin takılması için gereken süre birkaç dakika ve bu işlem sırasında anezteziye gerek duyulmayacak
  • Enfeksiyon riski yok

Neuralink ile ilgili giriş mahiyetindeki bu makalenin akabinde zaman içerisinde projeye dair detayları yine aktarıyor olacağız. Bitirmeden evvel; bazılarına korkunç gelen bu projenin engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için geliştirildiğini hatırlatalım. Ayrıca proje; hukuki ve insanı birçok süzgeçten geçirilerek insanlar üzerinden uygulanacaktır. Diğer yandan Türkiye’nin de artık bu tip teknolojilere dair girişim faaliyetlerinde bulunması gerektiğini düşünüyorum. Bunun içinse öncelikle bir literatür geliştirmemiz lazım. Akabinde bu bilimsel çalışmalar zaman içerisinde ticari bir misyon kazanarak daha da geliştirilecektir. Böylece hem maddi hem de manevi bir katma değer elde etmiş oluruz.

Kısacası Elon Musk’a yetişmek için Elon Musk’tan daha çok çalışmalıyız ve daha fazla inanmalıyız. 🙂


💡 Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.