“Pazarlama Ve Renkler” temalı yazı dizisi devam ediyor. Bu defa rengimiz turuncu. Bu makalede turuncunun anlamı, turuncu rengi kullanan markalar, tek renk kullanımında turuncu başta olmak üzere turuncu renge dair tüm detayları aktardık! İşte; pazarlama ve markalaşmada turuncu etkisi…

Evet, Branding Türkiye‘nin “Pazarlama Ve Renkler” konulu yazı dizisinin bu bölümünde turuncu etkisi var. O halde turuncu etkisi diyerek başlayalım.

Pazarlama Ve Renkler: Turuncu Etkisi

Kırmızı ve sarı renklerinin karışımından oluşan turuncu, her iki rengin de özelliklerini taşır. Diğer renklerden farklı olarak sadece sıcak versiyona sahiptir. Orta koyuluktaki tonda “gösterişli” algısı verirken, bu durum açık tonlara gidildikçe “önemli” çağrışımına yerini bırakır.

Turuncu renk, firmaların ikili ilişkilerini iyimser yaklaşımla dengeler. Hedef kitle turuncu ağırlıklı bir firmayı “önemli” görür ve dolayısıyla önemser. Buna ek olarak turuncu renk, enerjisi yüksek çalışma ortamı sunar. Özetle; turuncunun kullanıldığı ortamda personelin çalışma azmi artar.

Turuncu Rengin Anlamı

Turuncu renk ambalaj; ürünü gösterişli kılar. 90’lı yıllardan itibaren turuncu, yüksek moda dünyasının rengi olmuştur. Aynı zamanda turuncu, endüstriyel tasarımda kullanılan popüler bir renktir. Turuncu; tüketicilerin, müşterilerin ve/veya hedef kitlenin mutluluk hissini arttırarak ürüne olan ilginin artmasını sağlar. Diğer bir ifadeyle turuncu renk, kişileri kültürlü, mutlu ve açık sözlü olmaya iter. Bu arada turuncu rengin kullanıldığı ürünlerde tüketicinin satın alma kararı olumlu yönde etkilenir.

İnsanı etkileyen albenisi yüksek bir renktir. İşletmenin mekan dizaynı tercihinde turuncunun ağırlıklı kullanımı ortama canlılık katar. Öte yandan turuncu, kültürler arası farklılıkları ortadan kaldırarak işletme vizyonunu evrenselleştirir.

Tek Renk Kullanımında Turuncu Etkisi

Parlak Turuncu

Yumuşak dokunuş ve hoş koku hissi verir. Ürün ambalajlarında kullanıldığında kaliteyi ve zevki yansıtarak tüketicinin algısında adeta bir görsel şölen oluşturur. Özetle parlak turuncu; kullanıldığı ürünü / ambalajı ve ortamı  mükemmel kılar.

Şeftali Rengi

Ürün veya hizmette; uçuşan, havalanan bir izlenim bırakır. Yiyecek ambalajında kullanıldığında ürünün lezzetli olduğu algısı oluşturur. İnsan zihninde meyvemsi tadı anımsatır. İştah açıcı etkiye sahiptir. Restoran ve yemek odası mekan tasarımlarında genellikle turuncunun bu tonu tercih edilir. Pazarlama çalışmalarında, personelin daha davetkar davranmalarını sağlar. Şeftali rengi, samimiyeti arttırarak iletişimin kırılma noktalarını giderir. Hizmet sektöründe rahatlık ve konfor sunar. Eğitim sektöründe tercih edilen bir tondur; çünkü turuncunun bu tonu insanda öğrenme isteğini arttırıcı bir etkiye sahiptir.

Mercan

Bu tonun; yaşam gücünü arttıran ve iyileştirici bir etkisi vardır. Mercan tonu ayrıca çalışanların yaşam akımını güçlendirir ve markanın yönünü yeniliklere çevirir. Müşterinin tercih kriterlerini esneterek, müşterideki kararsızlığı azaltır. Yiyecek ambalajlarında keskin tat, parfüm ambalajların da ise sert koku algısı oluşturur.

Mandalina Rengi

İş ortamını ve pazarlama sürecini keyiflendirir. İkili ilişkiler mandalina rengi ile eğlenceli hal alır. Enerji kaynağıdır. Lunapark ve eğlence yerlerinde çocukların mutluluğunu arttır. Yetişkinleri ise çocukluğuna götürür. Müşterilere sıcak bir davet sunarken rakip firmalara karşı “kendinden emin marka” imajı verir. Takım çalışmasının aktif, arkadaşça ve hareketli geçmesini sağlar. Beyin fırtınasında kreatif fikirlerin ortaya çıkmasına zemin oluşturur. İletişimde karşı tarafı ikna etmeyi kolaylaştırır. Hedeflerin ve planların spontane biçimde dinamik kalmasını sağlar.

Kızıl Turuncu

Lezzet katan anlamı vardır. Yiyecek ambalajlarında kullanıldığında ürünün çeşnili / baharatlı olduğu vurgulanır. Diyet ürünlerinde pek tercih edilmeyen renktir. Keskin / egzotik kokulu parfümlerde de genelde bu ton kullanılır.

Kiremit Rengi

Yeryüzüne doğru ilerledikçe oluşan kiremit rengi toprağı anımsatır. Farklı kültür ve geleneklerin tercih ettiği sıcak renklerdendir. İşleyişteki prosedüre sürdürülebilir etki sağlar. Yeni fikirlerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. İşletme / marka için atılacak adımlara gerçeklik katar. Firmayı inovasyona yönelterek şirketin marka değerini arttırır. Müşteri hizmetini daha samimi kılar.  İletişimi sıcak tutarak reklam, tanıtım ve tutundurma çalışmalarında yüksek gelir grubu başta olmak üzere hedef kitlenin ilgisini çeker. Memleketi çağrıştırır ve şirkete ulusal marka imajı verir.

Çoklu Renk Kullanımında Turuncu Etkisi

Turuncu rengin tamamlayıcısı mavidir. Mavi ile kontrast oluşturacak şekilde kullanılması her iki rengin canlılığını arttırarak, gözü yormaksızın, özelliklerini ön plana çıkarır.

Çoklu renk birlikteliğinde yanlış renk tercihi ürün/hizmet hatta markayı önemsizleştirebilir. Sakin bir ortamın sükunetini bozarak gürültülü bir etki yaratır. Rahatsız edici yüksek ses algısı oluşturur.

Çoklu Renk Kullanımında Turuncu

Turuncu Renk Kullanan Markalar

Mutlu, enerjik, sosyal, arkadaş canlısı, uygun fiyatlı, hevesli gibi anlamları olan turuncu renk kullanımı özellikle gıda – içecek sektöründe kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni turuncunun iştah açıcı bir etkisinin olmasıdır. Ayrıca perakende satışta da yine turuncu rengin kullanımı yaygındır.

Turuncu Renkli Markalar

Kullanıcıya / hedef kitleye “Harekete geç!” mesajı veren turuncu rengi kullanan markalardan bazıları ise şu şekilde;

  • Hermes Paris
  • Bitly
  • GLAAD
  • Nickelodeon
  • Payless ShoeSource
  • ING BANK
  • Fanta
  • Mozilla Firefox
  • Blogger
  • SoundCloud
  • TNT TV
  • Harley Davidson
  • HTML 5
  • Yedigün

      Kaynakça

  • Oya Komar  | Renk Danışmanı ve Eğitmeni
  • C. MEB Grafik ve Fotoğraf- Renk (2007)
  • Leatrice Eiseman |  A Pantone Color Resource | Messages and Meanings
Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.