Yakın bir tarihte CoMarketing tarafından yapılan araştırmaya göre araştırmaya katılan kişilerin %52’si, web sitede dolaşırken “Hakkımızda” sayfasını da görmek istemiş. Bu da hakkımızda sayfası optimizasyonunun önemini gösteriyor.
Hakkımızda sayfasını optimize ederek dönüşüm oranını artırmak konusuna gelmeden önce temel bazı kavramlara değinmek gerekiyor diye düşünüyorum.
Dönüşüm Oranı Nedir?
Dönüşüm oranı, web site ziyaretçilerinin sitede gerçekleştirmesini istediğiniz aksiyonların geneline verilen addır. Bir site için ziyaretçilerin üyelik formunu doldurması, başka bir site için kişilerin üye olarak bir ürünün “deneme sürümünü” kullanmaya başlaması, bir e-ticaret sitesinde alışverişin tamamlanması dönüşüm olarak kabul edilebilir.
E-Ticaret Sitelerinde Dönüşüm
E-ticaret sitelerinden bahsedecek olursak, şüphesiz dönüşüm oranının düzenli olarak takip edilmesi hayati önem taşıyor. Bu, sadece elde edilen kazancı anlamlandırmak için değil; verilen emeğin, harcanan zamanın anlamlandırılması için de bir o kadar kıymetli bir süreç.
E-Ticaret Ziyaretçilerinin Sitedeki Davranışı;
Standart bir e-ticaret sitesinde müşteri adaylarının sitedeki davranışı ya da yolculuğu bellidir. En baştan son adıma kadar inceleyecek olursak;
Ana sayfa > Kategori > Ürün Sayfası > Sepete Ekleme > Sepet Sayfası > Ödeme Yöntemi > Ödeme Onayı > Sipariş Onayı / Teşekkür Sayfası
Farklı siteler için spesifik değişiklikler olabilir ama genel itibariyle bir e-ticaret sitesinin ziyaretçi davranışı / yolculuğu bu şekildedir. Farklılık gösterebilecek ara adımlar ise üye olmak, ürün sayfasındaki kullanıcı yorumlarını incelemek gibi yine satın alma sürecinin içerisindedir.
Hakkımızda Sayfası Niye Önemli?
Burada ilginç bir noktaya değinmek istiyorum. CoMarketing’in yakın bir tarihte yaptığı araştırmaya göre araştırmaya katılan kişilerin %52’si, web sitede dolaşırken “Hakkımızda” sayfasını da görmek istemiş.
Peki, bu kadar çok kişinin “Hakkımızda” sayfasını görme isteğinin altında yatan mantık ne? Rohit Bhargava’nın “Likeonomics: Beklenmedik Gerçek” adlı kitabında insanların kime inanacağına, kimi dinleyeceğine ve kimin neyi alacağına karar verirken basit bir kimlik güvenilirliğine dayandıklarını iddia ediyor. Hatta, bu faktörün doğrudan ROI’yi etkilediğini belirtiyor.
Aslında işin mantığı çok basit, günlük hayatımızdan bile bu sonucu çıkartabiliriz ancak iş web sitesi, online pazarlama gibi konular olunca çoğu e-ticaret pazarlama yöneticisi insan faktörünü unutuveriyor.
Mesela gün içerisinde yeni bir insanla tanıştık diyelim. Sohbet ederken ilk yapacağımız şey, ortak noktaları bulmaktır. İlgi alanı, sevilen diziler, sevilen yemekler, şehirler v.s örnekler artırılabilir. Bunun sebebi, iletişim kurduğumuz kişi ile kuracağımız bağlantıyı bulmak. Bizim gibi biri mi, güvenilir mi, daimi görüşmek mümkün mü? 7,5 milyar insanın yaşadığı dünyada yalnız kalmamak için birileriyle sürekli tanışırız ve bu birilerinin de bizimle ortak noktaları olsun isteriz. Ortak nokta yoksa, uzun soluklu iletişim kurabileceğimiz biri olmadığına kanaat getirir, ortak nokta varsa o iletişime daha fazla yatırım yapmaya karar veririz değil mi?
İşte “Hakkımızda” sayfasını da bu mantık üzerine oturtmak gerekli. Yapmış olmak için yapmak, sıkıcı vizyon / misyon yazıları ile 3 paragraf yazı yazmak insanların sizin hakkınızda fikir edinmesine pek de yardımcı olmaz aslında. Hoş, güvenilir, bağ kurulabilir, “onlar gibi” birisi olduğunuzu göstermek için “Hakkımızda” sayfasından daha doğru bir adres var mı?
Hakkımızda Sayfası Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her şeyden önce, “Biz şöyle iyiyiz, böyle köklüyüz” kısmına gelmeden, “Biz aslında sizden biriyiz ve sizi tanıyoruz” mesajı vermeli. Aynı zamanda da aslında “Hakkınızda” konseptine sahip olmalı. Yani müşterilerinize ayrılmış bir sayfa gibi, müşterilerinizin hangi sorununa çözüm olduğunuzu, sizi kimlerin tercih ettiğini göstermelisiniz. Nasıl bir holding olduğunuzla ya da sermayenizle değil, onların ihtiyacını ne oranda karşılayacağınızı bilmek isteyeceklerdir.
BBMG’nin araştırmasına göre insanların %73’ü, satın alma sürecinde sadece ürünle değil, şirketin kendisiyle de ilgileniyor. Özellikle karşılarında gerçek, kanlı-canlı birilerinin olduğunu görmek ve yine kendileri gibi birilerinden satın almak istiyorlar.
-
Monolog Olmayın, Sohbet Edin ve Dinleyin
Arkadaşlarınızla, aile bireyleriyle yaptığınız sohbetleri düşünün. Dikkatini çekmeye ya da etkilemeye çalıştığınız insanları değil, yakın arkadaş çevrenizi kastediyorum. Onlarla gelişen sohbetiniz nasılsa, müşterilerinizle de öyle samimi olmalı.
Bir mekanda birisiyle tanışmak için yanına gittiğinizde “Selam, ürünlerim şu an %25 indirimde” demezsiniz değil mi? Önce sohbet eder, ortak noktalar bulur, karşınızdakini de dinlersiniz. İşte bu diyaloğu web sitesinde de bir nebze olsun yakalamak için iyi bir yöntem: Konuştuğun gibi yaz.
Hakkımızda sayfasına gelen bir ziyaretçi, muhtemelen şirket yöneticilerini ve aralarındaki hiyerarşiyi görmek için can atmıyordur. O kasıntı jargonlar, sıkıcı profesyonel kimlik tanımlamaları müşterinin umurunda bile değil. Samimiyet, insanları yakalamanın önemli kilit noktalarından bir tanesi.
-
Bir Hikaye Anlatın
Uzun yıllar önce insanlar bir ateşin etrafına toplanıp sohbet etmeye başladığında, belli başlı verilere değil (mesela 1 kuş, 3 koyun), orada gerçekleşen olayın hikayesini anlatıp dinlerdi. Gün içinde olaylar nasıl gelişti, kiminle karşılaştı, ne hakkında konuştu, 1 kuş ve 3 koyunu nasıl avladı gibi işin hikaye kısmıydı insanların ilgisini çeken. Olayları unutulmaz kılan da zaten bu detaylardır.
Nitekim, TedTalks’ı bu kadar başarılı yapan da, aslında hikaye anlatımıdır. Oradaki konu ne olursa olsun, konuşmacı anlatmaktan, dinleyiciler de hikaye dinlemekten keyif alıyor ve bu da her yerde rastlanamayan bir deneyim sunmuş oluyor.
-
Anlatmak Yetmez, Gösterin
Evet, güvenilir, erişilebilir ve müşteri odaklı bir “Hakkımızda” sayfasının bir kilit noktası da görselleştirmedir. “Şöyle bir ekibiz, bu kadar kişiyiz, biz de sizden biriyiz” gibi mesajları iletmek elbette önemli ancak bunu görselleştirerek yapmak, “Hakkımızda” sayfası için can alıcı nokta diyebiliriz. Yukarıda, CoMarketing’in araştırmasında belirttiğimiz gibi, site ziyaretçileri ekibiniz ve onların ayrı ayrı özellikleriyle tanışmak istiyor.
Cialdini’nin etki teorisine göre, insanlar sevdikleri kişiler tarafından daha kolay ikna ediliyorlar. Bu da, sevdikleri kişilerin onları alışverişe ikna etme olasılığını da artırıyor. Haliyle, bizim için “Hakkımızda” sayfasında ekip üyelerine yer vermek ve onlar hakkında sevilebilir, benimsenebilir bilgiler sunmak önemli bir avantaj oluyor. Öyle ki, site ziyaretçileri ekip üyelerinizle ortak noktalar keşfetmesi işten bile değil.
Birçok yeni nesil şirketin “Hakkımızda” sayfasında ekip üyelerinden bahsederken, sadece isim soy isim ve görevini değil, hobilerini, sevdiği veya sevmediği şeyleri belirttiklerini de gözlemleyebilirsiniz.
∴
Bunlara ek olarak, ekibin gün içerisinde iş dışında neler yaptığına, molaları nasıl geçirdiğine yer vererek de bu “gerçek kişi görselleştirmesi” çalışmanızı destekleyebilirsiniz.
Şimdi…
Siz de yeni bir “Hakkımızda” sayfası oluşturup bir süre sonra gözlemlerinizi bizimle paylaşmaya ne dersiniz?
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.