Bir SEO yolculuğuna başlamak istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Bu kavramın web sitenize organik trafik çekmeye ve sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olabileceğini duymuşsunuzdur. Fakat bu optimizasyon sürecinin nasıl çalıştığından emin olamayabilirsiniz. Bu konu hakkında bilinmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz. İşte seo ile dijital dönüşümünüzü güçlendirmenin yolları!

Kısaca SEO Nedir?

SEO nedir tam olarak? Seo; arama motorlarında ücretsiz ve organik arama hedefi ile Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Web sitenizin arama motorları sonuç sayfalarındaki konumunu iyileştirmeyi amaçlar. İyi bir SEO hizmeti birçok farklı aktiviteyi içerir. Bu hizmeti ise bir SEO danışmanı ya da bir SEO ajansı sağlayabilir.

İyi arama trafiği potansiyeline sahip alakalı anahtar kelimeleri belirlemek gereklidir. Yüksek kaliteli, kullanışlı içerik oluşturmalıdır. Bu içerik, arama motorları ve kullanıcılar için optimize edilmelidir. Ayrıca kaliteli sitelerden alakalı bağlantılar dahil etmek de bu sürece büyük bir artı sağlar. Bir diğer önemli gereklilik ise elde edilen sonuçlar ile iyi bir SEO analizi yapabilmektir.

Seo, günümüzde önemli bir pazarlama faaliyeti olarak kabul edilmektedir.

Ücretli Ve Organik Arama Arasındaki Farklar ve Benzerlikler

İlk olarak, SEO ile eşanlamlı organik, doğal arama ile ücretli arama arasındaki farkları anlamak önemlidir. İlk fark, ücretli arama sonuçlarının arama motoru sonuç sayfalarının en üstünde, organik sonuçların ise altlarında görünmesidir. Ücretli ve organik arama arasındaki bir diğer önemli fark da zamandır. Ücretli arama ile neredeyse anında sonuçlara ulaşılır; organik arama ile ise sonuçlara ulaşmak daha fazla zaman alır.

Ücretli arama trafiği çerçevesinde, bir kullanıcı reklamınızı her tıkladığında bir ücret öder. Bu nedenle, web sitesine gelen organik trafiğe güvenmek yerine, Google’a ödeme yapılarak sayfa için trafik satın alınır. Organik arama için ise trafik ücretsizdir. Ancak hem kaynak hem de zaman yatırımı gerektirir. Aslında bu yüzden de bir SEO uzmanından danışmanlık almak önemlidir.

Trafik payı söz konusu olduğunda, arama yapanların ortalama %20 ila %30’u ücretli sonuçlara ve %70 ila %80’i ise organik sonuçlara tıklar.

Ücretli ve organik arama arasında da benzerlikler de vardır. Her ikisi de kullanıcının bir anahtar kelime girmesini gerektirir. Yani organik arama ve ücretli arama için anahtar kelime araştırması yapmak gereklidir. Bir diğeri ise, trafik oluşturmaktır. Trafik oluşturmak hem ücretli hem de organik aramanın ana hedefidir.

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Bir dijital pazarlamacı olarak, arama yapanlar tarafından markanızı, web sitenizi veya şirketinizi nasıl bulacağınızı bilmek temel bir beceridir. SEO ne demektir ve nasıl yapılır anlamak sizi oyunun zirvesinde tutacaktır. Buna aşina olmak için ise bilinmesi gereken üç temel bileşen vardır:

Teknik Optimizasyon: Sitenizdeki organik aramayı optime etmeye yönelik tasarlanmış bir geliştirmedir. Tamamen tekniktir, içerik ile ilgisi yoktur.

Sayfa İçi Optimizasyon: Sitedeki içeriğin alakalı olmasını sağlama sürecidir ve harika bir kullanıcı deneyimi sağlar. İçerikte doğru anahtar kelimeleri hedeflemeyi içerir. Bu işlem, bir içerik yönetim sistemi aracılığıyla yapılabilir. İçerik yönetim sistemlerinin yaygın örnekleri arasında Drupal, WordPress, Magento, Wix, Expression Engine, Joomla ve Shopify bulunur.

Sayfa Dışı Optimizasyon: Sitenin dışındaki etkinliklerdir. Sitenizin arama motoru sıralamalarını iyileştirme süreci de denilebilir. Bu, büyük ölçüde sitenin itibarını oluşturmaya yardımcı olan geri bağlantılar tarafından yönlendirilir.

Arama Motorları Aslında Nasıl Çalışır?

Arama motoru algoritmaları, arama yapanlara tam olarak aradıkları sonuçları vermek için ipuçları arayan bilgisayar programlarıdır. Web sayfalarını bulmak ve anahtar kelimeler arasında hangilerinin sıralanacağına karar vermek adına algoritmalardan faydalanır. Arama motorlarının işleyişine ilişkin adımlar vardır:

  1. Adım: Tarama

İlk adım taramadır. Arama motorları, yeni sayfalar bulmak ve onlar hakkında bilgi kaydetmek için web tarayıcıları gönderir. Amaçları, var olan yeni web sayfalarını keşfetmektir. Arama motorları, daha önce keşfettikleri bağlantıları izleyerek web sayfalarını tarar.

  1. Adım: Dizine Ekleme

İkinci adım indekslemedir. Arama motoru içerikleri tarar ve hangi içeriği kullanıp kullanmayacağına karar verir. Taranan bir web sayfası bir arama motoru tarafından uygun bulunursa, dizinine eklenir. Bu indeks son sıralama aşamasında kullanılır.

Bazı noktalarda web sayfası dizinde yer almayabilir çünkü;

  • İçeriği kopya olarak kabul edilir.
  • İçeriği düşük değerli veya spam olarak kabul edilir.
  • Taranamaz
  • Sayfa veya alan, gelen bağlantılardan yoksundur.
  1. Adım: Sıralama

Üçüncü adım en önemli adımdır. Sıralama adımı, tarama ve indeksleme adımları tamamlandıktan sonra yapılabilir. Arama motorları içeriği sıralamak 200’den fazla sıralama sinyali kullanır.

Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Web sayfasının yüklenme hızı
  • Web sitesi itibarı
  • Başlık etiketinde anahtar kelimenin varlığı

SEO’nun Önemi Nedir?

Hedefler belirlemek ve bunları genel işletme hedeflerine uyumlu hale getirmek önemlidir. Hedef belirlemek zahmetli bir iş gibi görünse de, bunları ölçmek uzun vadede ilerleme kaydetmeye yardımcı olacaktır. Ölçülmesi gerekenler ise aşağıdaki şekildedir:

  • Anahtar kelimeler
  • Trafik
  • Pazar payı
  • Marka bilinirliği
  • Kurşun üretimi
  • İtibar
  • e-ticaret

Son olarak, SEO ile uzun bir oyun oynamak ve sonuçları görmek için beklemek gereklidir. Sağlam bir SEO temeli ve biraz sabırla, SEO stratejisinin faydaları görünür hale gelir. Bu görünürlük ise müşteriler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve işletme için ise daha fazla dönüşüm anlamına gelmektedir. İşletmenizin daha iyi bir konumda bulunması için bu çalışmalarda profesyonel SEO ajanslarını değerlendirebilirsiniz. Bu noktada uzman ekibi ile yıllardır sektörde kendini ispatlayan Sempeak ile iletişime geçebilirsiniz.


WordPress 5.9 Yayınlandı

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.