Mobil teknolojinin gelişmesi ve tasarımdaki ilerleme ile UI & UX olarak adlandırılan kavramlar önem kazanmıştır. Bu makalede ise 2019 UI & UX tasarım trendlerini değerlendireceğiz.

Başta akıllı telefonlar olmak üzere mobil cihazlardaki gelişmeler ile tasarımdaki ilerlemelerin birleşmesiyle UI & UX Tasarım yani “Kullanıcı Dostu Tasarım” ve “Kullanıcı Dostu Arayüz” kavramları önem kazanmıştır.

2019 UI & UX Tasarım Trendleri

Bugüne kadar özellikle akıllı telefonlar ve tabletler için kullanılan UI ve UX kavramlarının 2019’da bugüne kadarki sınırlarını aşarak mobil cihazların ötesine geçeceği düşünülüyor. Diğer bir ifadeyle bu kavramların artık sadece ürünleri pazarlamak için değil, hayatı kolaylaştırıcı amaçlar için de kullanılacağını göreceğiz. Bu noktada, insanlığı daha iyi bir hayata taşımanın yolunun tasarımdan geçtiğini unutmamalıyız.

Dilerseniz konudan çok fazla uzaklaşmadan şimdi 2019 UI & UX tasarım trendleri ile ilgili detaylara geçelim.

Güçlü Tarayıcılar

Daha Güçlü Tarayıcılar

Kullandığınız tarayıcı sizi internetle buluşturmakla kalmaz aynı zamanda internetin atmosferini hissetmenize yardımcı olur. Öngörülere göre 2019’da tarayıcılar daha hızlı ve daha güçlü olacaklar.

Tarayıcı karşılaştırmaları ve testler, çoğu popüler tarayıcı için önemli bir performans göstergesidir. Bu arada tüm modern tarayıcılar; yeni 3B doku ve nesne oluşturma, parça derinliği ve köşe dizisi nesnelerine izin veren bir web kütüphanesi olan WebGL 2‘yi (web graphic library) destekler.  Ancak tarayıcınız her ne kadar mükemmel olsa da; ağır çalışan, tasarım yönünden kötü ve optimize edilmemiş bir web sitesine girerseniz, bunlar tarayıcınızın ön belleğini ve sizin internet deneyiminizi kirletecektir. Öte yandan çoğu web sitesi tarayıcılarınızı önemsiz bir program gibi gösterir. O yüzden tarayıcıların gerçek performansını ortaya çıkarmak için tasarım seçimlerimizi maksimum ölçüde iyi yapmak zorundayız.

Amaçlı Animasyonlar

Amaçlı Animasyonlar

Yukarıda bahsettiğimiz yeni ve güçlü kapasiteye sahip tarayıcılar, bizlere animasyonları web üzerinde kullanma konusunda yeni kapılar açtı.

“Animasyon” yani “Hareket Tasarımı” olarak bilinen disiplin, tasarımın birçok yönünü içermekle birlikte biyoloji ve psikoloji disiplinleriyle de yolları kesişen bir tasarım disiplinidir. Örneğin; kullanıcıların video üzerinde kayan bir yazıyı kaç saniyede algıladığını ya da hareketi hareket olarak algılaması için kaç kare gerektiğini hesaplayacak bilgi ve donanıma sahip değilseniz, animasyonla vermek istediğiniz mesajlar buharlaşıp havaya uçabilir. İşte, 2019’da bu disiplinlerin kesişimlerinin etkilerini daha iyi inceleme imkanı bulacağız.

Eskiden video teknolojileri sıradan insanlar için bir toprak sahibi olmak kadar uzaktı. Şimdi ise herkesin yaptığı, işin arka bahçesi gibi duruyor.

Bu arada amaçlı animasyonlar tasarlamak, izleyiciyi görüp geçeceği bir görselden çok daha fazla etkiler. Ayrıca onlarla daha derinden etkileşim kurmamıza ve geri dönüşleri daha sağlıklı ölçmemize yardımcı olur.

Kısacası animasyonlar, artık sadece boş vakitlerinizde izlediğiniz ya da zaman geçirmek için sunumlarınıza eklediğiniz şeyler değil. Onlar aynı zamanda markalaşma konusunda değeri giderek artan enstrümanlarınızdan biri. Yani animasyonların size bu yolda rehberlik etmeleri için izin verin.

Animasyonlar hayal gücü ve deneyimlerimizin ürünleridir.

Şu bir gerçek ki animasyon videoları ya da hareketli görseller, bir tasarımdaki hikayeyi; şekillerden, aydınlatmalardan ve kelimelerden daha iyi anlatırlar. Bu hikayeyi başlatmak ya da devam ettirmek ise size kalıyor.

3 Boyutlu Arayüz

Arayüzlerde 3 Boyut Kullanımı

Gerçeğinden ayırmakta güçlük çektiğimiz 3 boyutlu ve arttırılmış gerçeklik görüntüleri bir süredir hayatımızda. Geçmişte tasarımcılar; hız, performans, erişirebilirlik ve karmaşıklığı engellemek adına UI & UX tasarım ile 3 boyutlu tasarımları birbirlerinden ayrı tuttular. Ancak yine bahsettiğimiz tarayıcılardaki gelişmeler sayesinde bugün 3 boyutlu bir film kalitesinde arayüz tasarımlarını kullanabilecek durumdayız. Öte yandan donanımsal ve yazılımsal olarak oldukça gelişen mobil cihazlar da 3 boyutlu tasarımları kullanmanın yanı sıra bu tasarımları akıllı telefonlarda bile yapabilmemizin önünü açıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz bütün bu durumlar, özellikle ürünleri 3 boyutlu tasarlanmaya uygun markaların işine yarıyor. Eğer böyle bir markaya sahipseniz ürünlerinizi 3 boyutlu ve belki de animasyonlu şekilde tasarlayarak daha çok tüketicinin dikkatini daha uzun süreli çekebilirsiniz.

Düz ekran (flat) UI & UX tasarım, son 5 yılı aşkın bir süredir trend olmuştur. Ve bu durum pek değişmemiştir. Bu arada son zamanlarda tasarımlar, ana fikirleri değiştirilmeden derinlik ve boyut kazandırılarak zenginleştirildi. Tabi ki tüm bunların başarısı kullanıcıların bu tasarımları benimsemesine bağlı.

Kullanıcıları etkilemek için çok fazla efekt kullanmak ya da farklı trendleri takip etmek mantıklı gibi görünse de günün sonunda kullanıcı tasarımınızı benimsemezse tüm çabalarınız boşa gidecektir.

Gradient 2.0

Gradient 2.0: Çoklu Degrade Kullanımı

Teknolojinin sunduğu imkanlar, ekranlardaki renk çeşitliliğini genişletmiştir. Bunun sonucunda da degrade renklerin kullanımında yeni bir seviyeye geçilmiştir. Bu bilgiler ışığında bu yıldan itibaren  2019’da da arayüz tasarımlarında çoklu degrade renklerin kullanımına devam edilecek diyebiliriz.

Çoklu degrade kullanımı oldukça basittir. Birbirine kontrast renklerden daha çok yumuşak ve geçişli renkler kullanılır. Ayrıca derinlik duygusu yaratmak için tasarımdaki şekil ya da fontlarla birlikte değişik şekillerde hizalanabilirler. Bu da bize boyut ve derinlik açısından estetik bir görsellik sunar.

Bunun iyi yanı ise çoklu degrade kullanımlarının koyu renkli arka planlar üzerinde daha iyi gözükmesidir. UI & UX tasarım için karanlık tema yaratmak isteyenler ya da karanlık ile canlı renkleri birleştirebilenler, 2019’da kullanıcıyı gerçek anlamda etkileyeceklerdir. Ancak bu çoklu degradeleri ve karanlık temaları kullanırken kullanıcının dikkatini neye çekmek istediğinizi unutmayın.

2019 UI & UX Tasarım Trendleri - Değişken Yazı Tipleri

Değişken Yazı Tipleri

Geleneksel olarak yazı tipleri, sınırlı bir dizi ayarlanabilir parametreye sahip statik öğeler olarak algılanırlar. O yüzden tasarımcılar; yükseklik, genişlik, harf ve satır aralığı gibi parametreleri kullanırken, yazı tipinin okunaklı olmasını göz önünde bulundurmalıdır. Aynı zamanda çalışmanın farklı ekranlarda herhangi bir aksaklığa uğramadan okunaklı bir şekilde görünmesi de önemli bir detaydır.

Bu arada tasarım birden fazla yazı tipi gerektirirse, tasarımcılar kullanılan yazı tipi stilleri için tüm dosyaları sağlamalıdır. Çünkü değişken yazı tiplerine ve parametrelere sahip bir çalışmayı bilgisayarınızda eksiksiz ve net olarak görmeniz için bütün dosyalara ihtiyacınız vardır.

2019 UI & UX Tasarım Trendleri - Sesli UI Tasarımları

Sesli UI Tasarımlar

Tasarımların her zaman görsel olması gerekmez. Birkaç yıl önce hayatımıza giren sesle kontrol sistemleri de tasarımlara dahil olmuş durumdadır. Kullanıcı dostu arayüzleri geliştirmek için insan sesiyle kontrol edilebilen nesneler 2019’da öne çıkacak.

Bir Meslek Olarak “Ürün Tasarımcılığı”

UI & UX tasarım, çok geniş kapsamlı bir konudur. Bu alan aynı zamanda Endüstriyel tasarım ile grafik tasarımın kesişme noktasıdır. Yani bu alan; basit uygulama arayüzü tasarımlarından büyük sistemleri yönetme ve makine öğrenmesine kadar geniş bir kapsama sahiptir.

Ürün tasarımcıları diğer her şeyi geri plana atarak sorumluluğunu aldıkları ürünlere odaklanırlar. Böylece ürün ve kullanıcılar hakkında daha derin bilgiye sahip olup tasarımlarını bu doğrultuda geliştirebilirler. Bununla birlikte çoğu şirket pazarlama üzerine çalışır ve ellerindeki ürünleri satıp kar sağlamak ister. Bu noktada ürün ile tasarım arasında bağ kurabilecek ürün tasarımcılarının şirketlerde görev almaları önemlidir.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.