2020’nin son günlerindeyiz. Bu aralar birçok firma, birçok uzman ve birçok mecra 2021 yılının trendlerini açıklamakla meşgul. Ben de bu yazıda sizlere 2021 yılı logo tasarım trendleri hakkında bilgi vereceğim.

Her şeyden önce 2021 yılında çarpıcı ve heyecan verici logo tasarım tekniklerinin hayatımızda daha fazla yer edineceğini düşünüyorum. Fakat 2021’e dair logo trendleri elbette ki bundan ibaret değil. Bu yazıda toplamda 10 farklı trendden bahsedeceğiz.

2021 Yılı Logo Tasarım Trendleri 

Evet, 2021 yılında logo tasarımda trend olacağı düşünülen olgular şöyle;

  • Basitlik (Simplicity)
  • Yaratıcı Tipografi (Inventive Typography)
  • Gradyanlar (Gradients)
  • Kaybolan Harfler(Disappearing Letters)
  • Örtüşen Geometri (Overlapping Geometry)
  • Olumsuz Boşluk (Negative Space)
  • İnce Çizgiler (Fine Lines)
  • Kaos (Chaos)
  • Denge (Balance)
  • Monogramlar (Monograms)

Şimdi bunlar tek tek ama kısaca açıklayalım.

1) Basitlik / Sadelik

Şu bir gerçek ki yıllar geçtikçe logolar daha basit bir hale geliyor. Bu durum yeni değil. Çok uzun bir süredir devam eden logolardaki “basitlik” veya “sadelik” trendi 2021’de de popüler olacak. Bilindiği üzere şirketler, müşterileriyle iletişim kurmak için dijitali giderek daha fazla kullanıyor. Bu yeni ortamda iletişimin sürdürülebilirliği yalnızca basit ve özgün grafiklerle sağlanabilmektedir. O yüzden de tasarımcılar artık karmaşık desenleri ve yazı tiplerini kullanmıyorlar. Tasarımcılar bunun yerine, çeşitli boyutlarda ve her projeye/ortama uyumlu minimalist tasarımlar hazırlamayı tercih ediyorlar. BMW, Intel, Trip Advisor, Nissan vs. kendini bu anlayışa göre güncelleyen ve logoda basitliği / sadeliği seçen firmalardan bazılarıdır.

2) Yaratıcı Tipografi Logo

Metin tabanlı bir logonuz varsa, şirketinizin kişiliğini vurgulamak için yaratıcı tipografi çözümlerini kullanmaktan çekinmeyin. Çünkü özel ve orijinal bir yazı tipi; en belirsiz logoyu bile tamamen etkileyici gösterme gücüne sahiptir. Hatta eski yazı tipinizi bu anlayışa göre yenilemek yerine, sıfırdan yeni bir yazı tipi oluşturmanızı tavsiye ederim. Bu sizin için daha kolay ve etkili olacaktır. Fakat öncelikle hangi tipografinin markanızın karakterini en kesin şekilde yansıtacağını analiz etmelisiniz. Öte yandan logonuzun okunaklı ve kolay algılanabilir olması gerektiğini de unutmayın.

3) Gradyan Logo

Temel olarak gradyan, aynı rengin farklı tonlarının yumuşak bir şekilde birbirine geçişini ifade eden bir tasarım kavramıdır. Dinamikleri ve enerjisiyle öne çıkan diğer bir ifadeyle nefes alan bir 3D görüntüyü ancak bu şekilde oluşturabilirsiniz. Bu arada tasarımda böyle bir tercihiniz olacaksa logonuzdaki tüm renk gölgelerinin baskıda iyi göründüğünden emin olun. Gradyana Facebook Messenger, Microsoft Edge ve Google Play logoları örnek olarak gösterilebilir.

4) Kaybolan Harfler

Hedef kitlenizin dikkatini çekmenin en kolay yolu onlara bir soru yöneltmektir. Bu bilgiden yola çıkarak mesela tasarımınıza; kelimenin bir bölümünü çıkararak, soluk renkler kullanarak ya da yarısı bitmiş bir satır bırakarak gizemli bir his verebilirsiniz. Fakat dikkat edin çünkü bu seçenek; görsel olarak çarpıcı olsa da karmaşık bir tekniktir. Yani eğer çok ileri giderseniz, tamamen okunaksız bir logoya sahip olursunuz. Kısacası her konuda olduğu gibi logo tasarımında da nerede ve ne zaman durmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bu konuda Scholar ve Sartorius‘un deneyimlerinden yararlanabilirsiniz.

5) Örtüşen Geometri

Logonuzu geometrik şekillerle zenginleştirebilirsiniz. Bunun için farklı seçenekleri deneyin. Örneğin, birkaç öğeyi kısmen üst üste bindirebilir veya birbiriyle birleştirebilirsiniz. GoDaddy ve Splitit logoları buna örnektir.

6) Olumsuz Boşluk

Negatif alan, bir grafik öğenin veya harfin içinde veya çevresindeki boş alandır. Ve bunu tasarım yaparken kendi yararınıza, üstelik heyecan verici anlamlar yükleyerek kullanabilirsiniz. Öte yandan negatif boşluk bilmecesi içeren bir logonun dikkat çekmemesi imkansızdır! Kullanıcılar, logoyu tamamlamaya çalışırken kelimenin tam anlamıyla hipnotize olur. World Snooker Tour logosu buna güzel bir örnektir.

7) İnce Çizgiler

Keskin bir kalemle çizilmiş bir tasarım hayal edin. Bu anlayışla yapılmış bir logo da ona etkileyici bir his veren ince ve gevrek çizgilerden oluşur. Bu güzel teknik, Sans Serif yazı tiplerine ve basit geometriye dayanır. Bu stilde büyük çizgiler veya ağır desenler yoktur. Eğer böyle bir anlayışla logo hazırlamak istiyorsanız farklı yüzeylerde mükemmel görünecek zarif, ölçeklemesi kolay bir sanat eseri elde edeceksiniz demektir.

8) Artistik “Kaos”

2021’de logo tasarım anlamında her şeyi yapmanıza izin veriliyor desek yeridir. Tasarımınızın her yerine geometrik şekiller ekleyebilir veya mesela harfleri ters çevirebilirsiniz. Çünkü burada kural yok! Evet, sanatsal kaos 2021 ile tekrar moda oldu! Bu trend, markanızın yaratıcı yönünü sergilemek için de harika bir fırsat…

9) Denge

Şirketinizin sağlam ve güvenilir yapısını vurgulamak için bir teknik arıyorsanız, başka yere bakmanıza gerek yok. İstenilen efekti elde etmek için Sans Serif yazı tiplerini ve simetrik düzenlemeyi kullanın.

10) Monogram Logo

Monogram, bir veya daha fazla harfin ya da başka yazı birimlerinin tek bir simge oluşturmak için üst üste veya yan yana birleştirildiği bir tasarım tarzıdır. Monogramlar genellikle bir şahsın ya da şirketin baş harflerini birleştirerek yapılır. Buradaki amaç ayırt edilebilir bir sembol ya da logo meydana getirmektir. Evet, 2021 ile birlikte monogramlar geri dönüyor diyebiliriz. Ancak bu kez tasarımcılar bu güçlü tekniği negatif alan, yığılmış öğeler ve cesur geometri ile harmanlayarak kullanma eğilimindeler. Gmail, Vecteezy veya Dolby logoları buna örneklerdir.

Evet 2021 yılı logo tasarım trendleri ile ilgili detayları aktardık. Listeye eklenebilecek alternatif trendler olduğunda bu makaleyi güncelleyeceğiz.


💡 Logo Nedir?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.