Sosyal Ağlar temalı yazı dizisinin bu bölümünde son zamanlarda popülaritesini artıran Clubhouse uygulaması var. Rehber niteliğindeki bu makalede “Clubhouse Tarihçesi”, “Clubhouse Nedir?”, “Clubhouse Nasıl Kullanılır?”, “Clubhouse Ne İşe Yarar?”, “Clubhouse Davetiyesi Nasıl Alınır?” olmak üzere Clubhouse’a dair tüm detayları aktaracağız.

Özellikle son 1 yıldır çeşitli vesilelerle birçok uzman, dijital stratejis ve dijital mecraların üst düzey yetkilileri “sesli içerik” konusunda önemli açıklamalar yapıyor. Markaların; dijital iletişim, içerik üretimi, arama motoru optimizasyonu ve sosyal medya pazarlaması başta olmak üzere dijital markalaşma çalışmalarında sesli içerik konusuna özellikle eğilmeleri gerektiğini belirtilirken bu anlamda platformlarda yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı.

Sesli içerik odaklı bir sosyal ağ olan ClubHouse hızlı bir şekilde büyüyerek tüm dikkatleri üzerine çekti. “Sosyal Ağlar” temalı yazı dizisinin devamı niteliğindeki bu makalede Clubhouse konusuna değineceğiz. Bu bağlamda “Clubhouse Tarihçesi”, “Clubhouse Nedir?”, “Clubhouse Nasıl Kullanılır?”, “Clubhouse Ne İşe Yarar?”, “Clubhouse Davetiyesi Nasıl Alınır?” olmak üzere Clubhouse’a dair tüm detayları aktaracağız.

Clubhouse Tarihçesi

Her ne kadar 2021 itibariyle popülerleşse de aslında Clubhouse, 2020 yılında kullanıma sunuldu. 2019’un sonlarında Çin’de başlayıp kısa sürede tüm dünyaya yayılarak küresel bir salgına dönüşen Koronavirüs pandemisinin zirve yaptığı süreçte, Nisan 2020 tarihinde faaliyete başlayan Clubhouse daha kurulduktan itibaren yatırımcıların ve risk sermayedarlarının ilgisini çekmeyi başarmıştır.

Bu bağlamda uygulama, Koronavirüs salgınının ilk aylarında, özellikle de risk şirketi Andreessen Horowitz‘in 12 milyon dolarlık A Serisi yatırımından (10 milyon dolarlık birincil sermaye ve 2 milyon dolarlık mevcut hisselerin satın alınması) sonra iyiden iyiye popülerlik kazanmıştır. Bununla birlikte büyümesini sürdüren Clubhouse, kurulduktan yaklaşık 8 ay sonra yani Aralık 2020’de 600.00 kayıtlı kullanıcıya ulaşmıştır.

Clubhouse Nedir?

Clubhouse, 2020 yılında yazılım geliştiricileri Alpha Exploration Co. tarafından başlatılan, yalnızca davetiyeyle kullanılabilen, sesli sohbet içeren bir sosyal ağ uygulamasıdır. Diğer bir ifadeyle Clubhouse, sadece sesle ve canlı olarak iletişim kurabileceğiniz bir platform. Bu arada Aralık 2020 itibarıyla 600 bin kullanıcısı olan uygulama o tarihte yaklaşık 100 milyon ABD doları değerine ulaşmayı başarmıştır. Uygulamanın güncel kullanıcı sayısının ise (Şubat 2020) 2 milyondan fazla olduğu ifade ediliyor.

Platformun resmi web sitesinde Clubhouse ile ilgili bilgi verilirken şu ifadeler kullanılıyor;

“Clubhouse, insanların eğlenebileceği, öğrenebileceği, anlamlı bağlantılar kurabileceği ve dünyanın her yerinden başkalarıyla zengin deneyimler paylaşabileceği özgün bir konuşma ve ifade alanı olacak şekilde tasarlandı.”

Aynı açıklamanın devamında Clubhouse ile ilgili yol gösterici niteliğindeki birkaç ilkeden bahsediliyor. İşte o ilkeler;

  • Kendiniz Olun: Clubhouse’ın özgürlüğü insanlarla başlar.
  • Saygılı Olun: Bu her zaman her insan için geçerlidir.
  • Kapsayıcı Olun: Hoşgörülü olun. Farklı insanları ve bakış açılarını değerlendirin.
  • Empati Ve Anlayış Geliştirin: İyi niyetli tartışmalara katılın.
  • Anlamlı Ve Gerçek Bağlantılar Geliştirin: Clubhouse bunlarla ilgilidir.

Clubhouse Rolleri

“Clubhouse Nedir?”den sonra şimdi de diğer bir önemli detay olan “Roller”e geçiyoruz. Evet, sesli içerik odaklı bir mecra olan Clubhouse’da katılımcılar çeşitli rollerle tanımlanıyor. Uygulamanın resmi web sitesinde “Roller” başlığı altında verilen bilgi şu şekilde;

“Clubhouse’daki sohbetler odalarda gerçekleşir. Her odada bir moderatör, bir konuşmacı veya bir dinleyici olabilirsiniz. Aşağıda, her rol için en iyi uygulamalardan bazıları verilmiştir.”

İşte bu açıklamanın akabinde Clubhouse katılımcılarının sahip oldukları “Roller” ve açıklamaları;

Moderatör

Clubhouse’da oda açan kişi “Moderatör” olarak adlandırılıyor. Bu kişinin diğer katılımcıların mikrfonunu aktif etmek veya kullanıcıları sessize almak gibi yetkileri bulunuyor. Kısacası “moderatör” rolündeki kullanıcı, sohbeti yönlendirme, sohbet içeriğini ve tarzını belirleme yetkisine sahiptir.

Konuşmacı(lar)

Konuşmacı(lar), bir odadaki konuşma diğer bir ifadeyle sohbete katkı sağlama hakkına sahip kişilerdir. Varsayılan olarak, odayı başlatan kişi “moderatör” olduğu gibi aynı zamanda bir konuşmacıdır. Bu kişi istediği kullanıcıları konuşmacı tayin edebilmektedir. Odadaki diğer kişiler ise dinleyici konumundadır.

Dinleyici(ler)

Mevcut bir odadaki sohbetteki katılımcılar eğer konuşma hakkında sahip değiller ise dinleyici konumundadırlar. Ancak her bir dinleyici sohbete katılmak için ekranın sağ alt kısmında yer alan ikona tıklayarak el kaldırabilir. Moderatör bu kişiler arasından birine veya birkaçına “konuşmacı” rolü atayabilir. Anca bunu yapmama hakkı da vardır. Yani bir dinleyici kesinlikle konuşmacı olacak diye bir durum yoktur.

Clubhouse Kuralları

Her sosyal ağda olduğu gibi Clubhouse’da da bir takım topluluk kuralları mevcut. Bunlardan bazısı uygulamanın resmi web sitesinde şu şekilde açıklanmaktadır;

  • Gerçek ad-soyad ile giriş yapmalısınız.
  • Uygulamayı kullanmak için 18 yaşında olmalısınız.
  • Herhangi bir kişiye veya gruplara karşı ayrımcılık yapamaz, onlara yönelik nefret dolu davranışlarda bulunamaz veya şiddet ya da zarar verme tehdidinde bulunamazsınız.
  • Başkalarının özel bilgilerini önceden izinleri olmadan paylaşamaz, paylaşma tehdidinde bulunamaz veya paylaşımını teşvik edemezsiniz.
  • Önceden izin almadan Clubhouse’da elde edilen bilgileri kopyalayamaz, kaydedemez veya başka şekilde çoğaltamaz ve/veya paylaşamazsınız.
  • Herhangi bir fikri mülkiyeti veya diğer mülkiyet haklarını ihlal eden herhangi bir konuşmaya katılamaz ya da herhangi bir içerik yükleyemezsiniz.
  • Yanlış bilgi veya istenmeyen e-posta yayamaz ya da bilgileri yapay olarak genişletemez veya bastıramazsınız.
  • Hizmeti yetkisiz veya yasa dışı faaliyetler yürütmek amacıyla kullanamazsınız.
  • Herhangi bir kişiye veya gruplara zarar verme niyetinde olan veya zarar verme ihtimali olan bilgileri paylaşamaz ya da tanıtamazsınız.

Clubhouse Nasıl Kullanılır?

Clubhouse alışılmışın dışında bir sosyal medya deneyimi sunuyor. Diğer bir deyişle Clubhouse’da durum güncellemesi, blog, fotoğraf, gif veya video paylaşımı yapmak mümkün değil. Başlarken de belirttiğimiz üzere Clubhouse sesli içerik odaklı bir sosyal ağ. Dolayısıyla Clubhouse’da “paylaşım” yapmanın temelinde “ses” var.

Bu arada sesli iletişime yönelik bir sosyal ağ olan Clubhose’ı şimdilik sadece IOS (Apple) kullanıcıları deneyimleyebiliyor. Yani uygulamaya Android marketlerde ulaşmak mümkün değil. Öte yandan uygulamayı yükleyen herkes Clubhouse’ı kullanamıyor. Çünkü uygulamada kullanıcı olabilmek için davetiyeye ihtiyacınız var. Ayrıca uygulamayı kullanmak için telefon numaranızı tanımlamanız gerektiğini de hatırlatalım. Ve her bir telefon numarası bir profile tanımlanabiliyor. Yani aynı telefonla birden fazla profil açmak pek mümkün değil. O yüzden bu konuya özellikle dikkat etmenizde yarar var.

2 satır şeklinde bio yazılabilen Clubhouse profiline dileyenler Twitter ve Instagram hesaplarını bağlayabiliyorlar. Bu arada uygulamaya kaydolurken ilgi alanlarınızı doğru bir şekilde belirtmeniz önemli. Bu sayede kendinize uygun odaları ve kullanıcıları daha kolay ve hızlı bir şekilde keşfedebilirsiniz.

Uygulamaya yakında bağış sisteminin geleceği konuşuluyor. Zaten uygulamanın resmi web sitesinde Clubhouse ile ilgili “Beta” vurgusu yapılmış. Bu da mecranın hala geliştirildiğini gösteriyor.

Clubhouse Davetiye Sistemi

Çok eski bir büyüme pazarlaması taktiği olan “davetiye sistemi” Clubhouse’ta da karşımıza çıkıyor. Mecra, her kullanıcıya başlangıçta 2 davetiye hakkı veriyor. Ancak uygulamayı kullanma durumunuza göre yeni davetiyelerin tanımlandığı da oluyor. Bu arada davet ettiğiniz kişilerin sayfasında referans olarak gözüktüğünüzü belirtelim. Dolayısıyla kimleri davet edeceğinizi iyi düşünmenizde yarar var. Son olarak birini davet edebilmek diğer bir deyişle birine Clubhouse davetiyesi verebilmek için o kişinin rehberinizde kayıtlı olması gerekiyor. Aksi halde bir kullanıcıya Clubhouse davetiyesi iletmeniz mümkün değil.

Evet, bir sosyal ağı daha tüm detaylarıyla inceledik. Bu bölümde ses tabanlı Clubhouse uygulaması ile ilgili tüm yönleriyle değerlendirerek uygulamayı sizlere aktarmaya çalıştık. Buna göre “Clubhouse Tarihçesi”, “Clubhouse Nedir?”, “Clubhouse Nasıl Kullanılır?”, “Clubhouse Ne İşe Yarar?”, “Clubhouse Davetiyesi Nasıl Alınır?”, “Clubhouse Rolleri Nelerdir?”, Cluhouse Topluluk Kuralları Nelerdir?” gibi başlıklar çerçevesinde konuyu derinlemesine işlemiş olduk. Bir sonraki bölümde “Sosyal Ağlar” yazı dizisine farklı bir sosyal ağ ile devam edeceğiz.

Bu arada çok yakında Branding Türkiye, konsept içerikleriyle Clubhouse’da olacak! Duyurular için Telegram kanalımıza üye olabilir veya buraya tıklayıp mail aboneliğinizi başlatabilirsiniz.

Kaynak

  • Wikipedia
  • Clubhose 
  • Webtekno
  • New York Times 
  • TechCrunch

💡 Dijital Markalaşma Kitabı Çıktı

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.