Yaşam Koçu literatürümüze yeni girmiş bir kavram olmasına rağmen bu günlerde sıkça duyduğumuz yeni bir meslek oldu. Peki Yaşam Koçu ne yapar, ne işe yarar? Yaşam koçu ile psikolog veya danışman arasında ne fark vardır? Avrupa’dan ithal ettiğimiz bu kavram ne kadar doğru şekilde uygulanmaktadır? Hepsinden öte yaşam koçu efsanesi yeni bir pazarlama yöntemi mi?

Bu soruların elbette mantıklı cevapları var. Bununla ilgili bir çok kurs, seminer ve sunum bulmak mümkün. Hatta İstanbul, Ankara ve İzmir’in dışında da artık Anadolu’nun birçok şehrinde “Yaşam Koçluğu” kursları açılmaya başlandı. İnsanlar artık “Yaşam Koçu Arıyorum!” ilanları veriyorlar. Mesleğin Nace Kodları bile tanımlandı. Ancak birçoğu ülkemiz şartlarına uymuyor. Üniversiteler, Kişisel Gelişim Akademileri, Sürekli Eğitim Merkezleri tek tekYaşam Koçu Yetiştirme Kursu” açar oldular.

“Yaşam Koçu ne kadar maaş alır?” diye merak edenlerimiz de hayli çoğunlukta. Fakat Batı’dan ithal ettiğimiz bu kavramı ve eğitim modülünü maalesef yeterince içselleştiremedik. Bu arada yaşam koçluğu kavramına gelene kadar, bu görevi danışmanlık hizmeti veren kişiler üstlenmekteydi. Ancak “Yaşam Koçları”na danışman demek doğru olmaz. Zira ikisi arasında birçok fark var.

Tarihsel Olarak Koçluk

Osmanlı İmparatorluğu’nda “Ahi Yaren Teşkilatları”, “Lonca Teşkilatları” ve buralardaki âkil insanlar halktan veya esnaftan biri sıkıntıya düştüğünde devreye girer ve maddi manevi rehberlik hizmeti verirlerdi. Yanlış davranışlar içinde olan esnafa ise gerekli çeki düzeni vermek üzere bazı yaptırımlarda bulunurlardı.

Avrupa bugün Koçluk müessesini çok iyi bir şekilde kullanıyor. Bir meslek olarak yetkinliği olan Koç, hizmet verdiği kişiye büyük değerler katabiliyor. Kişilerin ve şirketlerin bireysel ve kurumsal gelişmelerine pozitif anlamda etki ediyor.

Peki kimler Yaşam Koçu olabilir? Bir kişinin yaşam koçu olabilmesi için hangi eğitimleri almış olması lazım? Yaşam koçu efsanesi yeni bir pazarlama yöntemi mi?

Sorular böyle uzayıp gidiyor elbet. Bu arada yaşam koçluğu kursu açanlara bakarsanız herkes Yaşam Koçu olabilir. Bunda sizce de bir gariplik yok mu?

Yaşam Koçu Ne Yapar?

En yalın haliyle yaşam koçu; doğru soruların sorulmasını sağlayan kişidir diyebiliriz. Cevaplar yine patronda yani hizmet alan kişide, diğer bir ifadeyle danışanda oluyor. Ama soru sorma işi Yaşam Koçu’nun sorumluluğundadır. Eğer soru doğru olursa, verilen cevaplar da tatmin edici oluyor.

Ralp Waldo Emerson’un  tanımıyla, “Bir yaşam koçu, bize yapabileceklerimizi yaptıran kişidir.” Ve yaşam koçu asla geçmişle ilgilenmez.

Yaşam Koçu geçmişle ilgilenmez, geleceğe yön verir.

Yaşam koçunun nihai sorumluluğu içinde bulunulan ana ve geleceğe  yön vermektir. Kısacası yaşam Koçu, danışanına doğru ve akıllı sorular sorarak, danışanın farkındalığını ortaya çıkarır. Kişinin; doğruları ve yanlışları görmesini sağlar. Öte yandan kişinin rutinleşmiş hayatına dur der ve danışanın geleceğe, aynaya bakar gibi bakmasını sağlar.

Yaşam Koçu İle Çalışmak

Mesleğinden memnun olmayanlar, yaptığı işten memnun olmayanlar, enerjisi düşük insanlar, bir işi zoraki yapanlar etraflarına hep negatif enerji verir. Kendileri için de bu hayat çekilmez, zorlu, zevksiz ve tatsızdır. Bir çürük elma bir sepet elmayı çürütebilir. Hem kendi kendimize zarar vermemek hem de içinde bulunduğumuz topluma zarar vermemek, yani bireysel ve toplumsal fayda için doğru kararlar alma adına bir Yaşam Koçu ile çalışmak en isabetli karar olur.

Yaşam Koçu Ne Yapar

Bu arada bir Yaşam Koçu, danışanını hiçbir şekilde yargılamaz. Ayrıca yaşam koçu, danışanını şunu yap, bunu yap diye zorlamaz. Ve en önemlisi de yaşam koçu akıl vermez. Yani kişi ne yapıyorsa kendisi yapar. Yaşam koçunun görevi danışanın içindeki kaynağı ortaya çıkarmasıdır. Bunun için de yaşam koçu danışanına ödevler verir. Sonra da gelişimini takip eder Ve her yeni duruma göre yaşam koçunun yeni soruları olur.

Olumsuzlukların da kritiğini yaptırmayı başarır. Yani yaşam koçu, olumsuzlukların yeni kapılar açmak için bir anahtar olabileceğini gösterir. Yazı boyunca vurguladığım gibi yaşam koçu danışanını yargılamaz. Bu nedenle sorduğu sorular suçlayıcı değildir.. Danışan, Yaşam Koçu sayesinde “Yaşamadığı olumlu-olumsuz tecrübeler konusunda, yaşamış kadar bilgi sahibi olur.” Zira tecrübe insan için en değerli öğrenme şeklidir.

Özlü Sözlerle Kişisel Gelişim Olur Mu?

Yaşam Koçu sözleri, Yaşam Koçu tavsiyeleri, Yaşam Koçundan altın öğütler gibi internette; Facebook‘ta, Twitter’da, Instagram‘da yüzlerce paylaşım var.. birbirleriyle örtüşen, birbirleriyle çelişen.. Bunlar için, insanlara yol göstermek yerine yoldan çıkaran mesajlar bile denilebilir.

Peki bunun standardı ne olmalı?

Üç beş kelimelik özlü sözlerle insanlar gelişir mi?

Sabah kalkınca felsefi bir söz paylaşmak insanı ne kadar geliştirebilir? Veya bir özlü söz okumak / paylaşmak insanda bir yaşam felsefesi oluşturabilir mi?

Sosyalleşelim derken yalnızlaştık.

Maalesef bu konuda da işin dozunu kaçırdık. Ticari kaygılar, sosyal medyada statü arayışları insanları anlaşılmaz bir hale getirdi.

Sosyalleşelim derken yalnızlaştık. Cuma mesajları, kandil mesajları, sevgili mesajları artık mide bulandıracak bir hal aldı. Babasının yoğun bakımdaki son nefesini paylaşmak, ameliyattan çıkan annesinin baygın görüntüsünü paylaşmak nasıl bir anlayıştır?

Yediği yemeği, yaptığı iyiliği, günde bilmem kaç kez profil resmi değişikliği aslında iyiye gitmediğimizin çok büyük bir işaret fişeği değil mi? Bu problemler ne kadar psikologların hatta psikiyatrların konusu gibi gözükse de yaşam koçlarının da bu konulara müdahil olması gerekir.

Bilinç Temizliği

İnsanlar ne yaparlarsa yapsınlar, bilinçaltlarının bilinçlerine etki etmesi sonucu yaparlar. Bugün düşündüğün aslında yarın olmak istediğindir. Hatta “bugün ne düşünürsen yarın o olacaksın” sözü artık bir gerçekliğimizdir. Ancak bilinçaltı olumlu düşünmeyi pek beceremez. Tüm yaşanmış olumsuzluklar, kaygılar, endişeler kişinin gerçekliği haline dönüşmüştür. Bu tortulardan kurtulmadıkça sağlıklı kararlar almak zordur. Bunu kişi tek başına yapamaz, yaptığını zannetse bile ummadığı anda karşısına çıkar ve tüm hayatını berbat eder.

Yaşam koçlarının bir vazifesi de danışanın ihtiyacı olan bilinçaltı temizliğini sağlamasıdır. Evet, bilinçaltı temizlensin ki geleceğe umutlu adımlarla yürünebilsin. Ayrıca bu sayede insan korkularından kurtulur ve kaygılarını terk eder.

Yaşam Koçu Efsanesi Bir Pazarlama Yöntemi Mi?

Yaşam koçu, muhakkak ki insanların ve kurumların duygularına dokunuyor. Yani her halükarda kişi ve kurumların talebi doğrultusunda bir tekamül gerçekleşiyor.. Bunu kişisel gelişim olarak gören de var, bir pazarlama yöntemi şeklinde yorumlayan da reklam aracı olarak kullanmak isteyen de… Etiklik tarafı çok su götürür olsa da her çaba mutlaka bir sonuç taşımaktadır.

Öte yandan yaşam koçu aslında hayatınızın detoksudur. Kırışıklarla dolu bir hayat istemiyorsanız mutlaka bir yaşam koçuyla çalışın. O sizi güldürsün, düşündürsün, size sorular sorsun, sizi umutlandırsın, size ayna olsun.

Kısacası; yaşam koçu bir efsane değil iyi uygulandığında büyük faydalara gebe bir “gerçek”tir.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.