Globalleşen dünyada evrimin tabanını oluşturan insanoğlu, teknolojinin insan hayatına entegre edilişinde de önemli bir rol üstlenmektedir. Bu makalede ise 21. yüzyılda teknoloji ve insan konusuna değineceğiz.
Varoluşundan bu yana insan, tüm canlıları kendi yaşam alanından çıkarmak konusunda başarı sağlamasına rağmen, bilinçli bir şekilde teknolojinin yaşam alanını oluşturmaya buna karşın da bu sürecin dışında kalmaya devam ediyor. Ülkelerin gelişmişlik seviyesi edebiyat, sanat, mimari vs. değerlendirilmeyen günümüzde teknoloji, gelişmişlik konusunda belirleyici, bir unsur olmaya başladı.
21. Yüzyılda Teknoloji Ve İnsan
İnsanoğlunun yaşam portföyünün her alanında, teknolojinin bir yansımasını görmek mümkün. Duyguların dijitalleşmeye başladığı 21. yüzyılda maalesef ki bireysel sorgulamalar son bulmak üzere…
Kültürel seviyemizi bile teknolojinin hangi basamağında olduğumuza bakarak değerlendirir olduk. Edebiyatın, yazının dijital ortamda yayılması (bu içerik/makale buna örnektir), mimarı dehaların üç boyutlu yazıcılara sığması, popüler olma anlayışının sosyal medya (Twitter, Instagram, Youtube vs.) bazlı olması, sağlık sektörünün robotik sistemler üzerine ilerlemesi vs. tüm bunlar aslında bize gerçeğin ne kadar yakınımızda olduğunu gösteriyor.
Bu anlamda çerçeveyi genişletmek mümkün. Bu arada teknoloji için; insanoğlundan sonra evrimini en hızlı tamamlayan olgudur diyebiliriz. İklimlerin dahi yüzyıllar boyu süren evrimi teknolojideki gelişme sayesinde belki de artık o kadar sürmeyecek.
Sanayi devriminin zamane insanında teknoloji anlamda bir farkındalık yarattığı aşikar. Ancak onlar dahi insanın bir gün bu denli evrene nüfuz edeceğini düşünmediler.
Teknolojide Son Noktaya Geldik Mi?
“21. Yüzyılda teknolojinin son noktası bu!” şeklindeki bir sözü günümüzde kimse edemez. Yahut bunu inanarak söyleyebilene rastlamak pek mümkün değildir. Zira aklımızın almadığını düşündüğümüz keşiflerden kısa bir süre sonra yeni bir evrimle baş başa kalıyoruz.
∴
Hızına yetişebilmek için teknolojinin en azından bir alanında faaliyet göstermek ve elbette onun sıkı bir takipçisi olmak zorundayız. Bu arada teknolojinin artı ve eksileri, kullanım alanına göre değişkenlik gösterebilir. Bu süreçte insan gücünün bertaraf daha doğrusu gereksiz olmaya başladığını yıllar önce makineleşmeyle beraber görmüştük. Teorik bir fikir gibi gelse de teknolojinin teknolojiyi geliştirmeye başlaması muhtemeldir. Üstün insan zekasıyla üretilen bir program, neden bir üst neslinin geliştiricisi olmasın?
Teknoloji Tam Olarak Nedir?
Belki başta sormamız gereken soruyu makaleyi bitirmek üzere sorduk. Evet, nedir bu teknoloji diye merak edip baktığımızda kavramın sözlükte şöyle bir tanımının olduğunu görüyoruz;
“Bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisidir.”
Bu tanımın ne zaman ve hangi şartlarda yapıldığını bilmiyorum. Ama günümüzdeki durumunu baz alırsak şu bir gerçek ki “teknoloji”, kendi tanımının dışına taşmıştır. Gelişimi durmaksızın sürecek olan teknolojinin ne kadar gelişeceğini ise son insanın gördüğü kadar bileceğiz. Kim bilir belki de gezegenin yeni sahiplerini kendi ellerimizle yaratıyoruzdur. Korkmayın hızlı olsa da bu teori önümüzdeki birkaç yüz yıldaki nesli kapsamıyor. 🙂
∴
21 yüzyılda teknoloji ve insan konusunu bitirmeden önce son olarak şu gerçeği ifade etmek istiyorum; 21. yüzyılda savaşlara, barışlara, devrimlere şahit olan bizler her şeye rağmen teknoloji sayesinde daha az felaket yaşar olduk. Zira teknoloji aynı zamanda ülkeler için en güçlü savunma ve saldırı şeklidir. Başlarda da belirttiğim gibi; ülkelerin gücü artık politik, kültürel veya stratejik etkenlerle değil, teknolojiyle ölçülüyor. O nedenle; eğer kendi coğrafyanızın kapsama alanı dışına çıkmıyorsanız, yüzeyinde yaşamın imkânsız olduğu gezegenlerde seyahatlere çıkan beyinlere yenilirsiniz.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.