Dünya nüfusunun yarısından fazlası sosyal medyayı kullanıyor. Dolayısıyla markalar da sosyal medyada. Fakat sosyal medya markalar için bazen mayın tarlasına dönüşebiliyor. Diğer bir ifadeyle markalar sosyal medyada itibar saldırılarına maruz kalabiliyorlar. Genellikle bunu yönetmekte başarısız olan markaların imdadına ise fenomenler yetişiyor. Peki fenomenlerin online itibar yönetimine katkısı nedir?

Sosyal medya günümüzde sektör farkı gözetmeksizin tüm işletmelerin rahatlıkla var olabildiği bir topluluk alanı halini aldı. Bugün 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olduğu bilinen Facebook, sosyal medyanın en çok üyeye sahip mecrasıdır. Bu mecradan yararlanmak isteyen tüm kişi ve kurumlar Facebook’ta hayran / şirket sayfası açıyor.

Peki ya sonra?

Markaların Sosyal Medyayla İmtihanı

Facebook’u, yine 2 milyara yaklaşan kullanıcısıyla Whatsapp, 1 milyarı aşan kullanıcısıyla Instagram ve 300 milyondan fazla kullanıcısıyla Twitter takip ediyor. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum fakat Facebook’tan sonra en çok kullanılan sosyal ağlar Whatsapp ve Instagram gibi yine Facebook’a bağlı olan mecralar.

Hal böyleyken firmalar da herhangi bir sosyal ağa vakit, strateji ve bütçe harcamaktansa kullanıcıların çoğunlukta olduğu mecralarda bulunmayı tercih ediyorlar. Mesela eskisi kadar önemli olmadığı içi midir bilmiyorum ancak markaların Twitter stratejilerinde bir başkalaşım yaşanıyor. Buna bağlı olarak da markalar Twitter bütçelerini kısmaya başladılar. Bunun sonucunda  Twitter’daki fenomenler de önemini yitirmeye başladı. Tabi Twitter’ın etkisini yitirmesi kullanıcılar için çok dert değil. Zira insanlar popüler olan bir başka sosyal ağa hemen adapte olabiliyorlar. Ama fenomenler ve markalar için durum pek öyle değil.

Evet, sosyal ağlara adaptasyon konusunda kişiler; markalara göre daha faal ve başarılı. Ancak herhangi bir sosyal ağda fenomen olan bir influencer, popülerleşen diğer bir sosyal ağda aynı etkiyi oluşturamayabiliyor. Hakeza aynı durum bir marka için de geçerli. Kısacası markaların sosyal medyayla imtihanı oldukça çetin…

Fenomen ile Influencer Arasındaki Fark

Sosyal ağlarda kitleleri etkilemek konusunda başarılı olan kişiler genel anlamda fenomen ya da influencer olarak anılmaktadır.

Fenomen Influencer Nedir

Aslında takipçi açısından belli bir skalayı aşmış kullanıcılar fenomen olarak anılırken, sahip olduğu kitleyi harekete geçirme potansiyeli barındıran kullanıcılar influencer olarak tanımlanmaktadır. Yani teknik olarak fenomen ile influencer arasında fark vardır. Ancak biz bu fark yokmuş gibi yazımızı sürdürelim. Zira zaten bu iki kavrama karşı bakış açısı böyle… Yani çoğu kişi fenomen eşittir influencer şeklinde bir algıya sahip.

Influencer Olmak Niye Önemli?

Facebook ve Twitter başta olmak üzere bugün artık Instagram, Tumblr, Pinterest, Snapchat,  Periscope, TikTok, Linkedin vs. dahil her sosyal ağın “fenomen” / “influencer” diye tabir ettiğimiz kullanıcıları var. Örneğin Türkiye’nin en büyük Pinterest topluluğuna sahip olan Branding Türkiye birçok sosyal ağda olduğu gibi Pinterest’te de fenomendir.

Evet, bu detaydan sonra şimdi yeniden konuya dönelim ve şu soruyla devam edelim; influencer olmak niye önemli?

Aslında bunun basit bir yanıtı var. Şöyle ki; fenomen / influencer diye tabir edilen bu kişiler, yüz binlerce takipçiye sahip oldukları için markalarla işbirlikleri ve sponsorluk anlaşmaları yapabiliyorlar. Yani bu kişiler fenomen olmanın deyim yerindeyse ekmeğini yiyorlar.

Bakıldığında sanat, siyaset, spor, magazin veya moda konusunda profesyonel anlamda herhangi bir kariyere sahip olmadıkları görülen birçok fenomen, günün 5-6 saatini içerik üretmeye ve takipçi arttırmaya yönelik stratejiler geliştirmeye harcayarak bir farkındalık oluşturmaya çalıştı ve bence başarılı da oldular.

Influencer Pazarlama Nasıl Yapılır

Stratejik Influencer Pazarlama

Başlarda sektör farkı olmaksızın tüm markalar fenomenlerle çalışmayı dijital PR’ın olmazsa olmazı kabul edip bütün reklam stratejilerinde fenomenlere yer verirken şimdilerde bu durum biraz değişti. Çünkü artık işin içine strateji ve rakamlar girdi.

Örneğin 2014’te Twitter’ın tüm kullanıcılara sunduğu “istatistik” uygulaması sayesinde hangi paylaşımın ne etkileşim aldığı ölçülebilir oldu. Akabinde 2016’da Instagram da istatistiksel verileri kullanıcılarıyla paylaşmaya başladı. Twitter’ın ve Instagram’ın getirdiği bu yenilik bazı fenomenlerin işine gelmedi. Her şeye rağmen kampanya yönetimi, marka farkındalığı gibi konularda “fenomen etkisi” elbette ki azımsanamaz. Ancak yine de paldır küldür olmak yerine “stratejik influencer pazarlama”nın daha yararlı olduğunu düşünüyorum.

Evet, fenomenlerin sahip olduğu kitle gücü oldukça önemlidir. Çünkü son zamanlarda online itibar yönetimi; sosyal medya ajanslarının ve dijital ajansların en önemli uğraşı haline geldi. Ancak online itibar yönetimi Türkiye’de henüz tam manasıyla algılanabilmiş değil. Zira online itibar yönetiminde verimli sonuç alabilmek için sosyal medya odaklı olmanın yeteceği zannediliyor.

Hâlbuki web, yalnızca sosyal medyadan ibaret değildir. Online haber siteleri, dijital dergiler, forumlar, sözlükler, fenomenler, bloglar, video siteleri ve bloggerlar online itibar yönetiminde etkili ve etkin çalışma gerçekleştirmek için sürdürülebilir biçimde kullanılması gereken araçlardır.

Online İtibar Yönetimi Nedir?

Terimlerle ve tanımlarla problemli bir coğrafyada yaşadığımız gerçeğini her fırsatta vurguluyorum. Gerçekten de toplum olarak genelde tartıştığımız, anlaşamadığımız konuları yeterince özümsemeden yani problemin ana fikrine odaklanmadan direkt sonuca gitmeye çalışıyoruz. Böyle olunca sepetteki umursanmayan çürük elma diğerlerini de etkiliyor ve o ufak bir problem, büyüyüp içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

İşte itibar yönetimi; o çürük elmayı tespit edip sepetteki diğer meyvelerin çürük olmadığını anlatmaktır.

Online itibar yönetimini kısaca tanımlarsak; kamu veya özel sektör fark etmeksizin ürün, marka, kişi, hizmet veya projelerin dijital ortamdaki -varsa- olumsuz algısını pozitife çevirmek ya da bu ürün, marka, kişi, hizmet veya projelerin itibar ve algılarını doğru biçimde yönetimini sağlamaktır diyebiliriz.

“Online İtibar Yönetimi”nizi Kimler Niçin Önemser?

Dijital mecra, kontrolü zor bir alan olarak karşımızda durmaktadır. Dolaylı yollardan hiç beklemediğiniz bir anda, ihtimal vermediğiniz kişiler tarafından bilinçli veya sehven mağdur edilebilirsiniz.

Influencer Pazarlama Önemi

Ve eğer “Kriz yönetimi” konusunda herhangi bir altyapınız yoksa yahut sürekli eğitimlerle personelinizi bu konuda dinç tutmuyorsanız meselenin boyutu 2 – 3 kat daha tehlikeli bir hal alabilir.

Burada en ufak detayın saniyeler içinde yüz binlerce kişiye ulaştığı, bilgi akışının çok süratli olduğu bir ortamdan bahsediyoruz. Üstüne bir de devreye size özellikle kin besleyen “taraflar” girince olayın vahameti artar.

Bu arada yeri gelmişken konuşmakta yarar var. Yani bilmem farkında mısınız ancak sosyal medyada / dijital medyada sizi;

  • Mevcut Müşterileriniz
  • Potansiyel Müşterileriniz
  • Ortaklar veya Hissedarlar
  • Gazeteciler
  • Çalışanlarınız
  • Potansiyel Çalışanlarınız
  • Rakipleriniz

her an takip ediyorlar…

Ve hatta sizinle ilgili olumlu ve olumsuz tüm verileri siz farkında olmasanız da sizden daha sıkı biçimde kayıt altında tutuyorlar. Bütün bunların kontrol altında tutulması ve bu tehditlere karşı savunma stratejisi geliştirmek ise ancak online itibar yönetimi ile mümkün olmaktadır.

Fenomenlerin Online İtibar Yönetimine Katkısı

Online itibar yönetiminde asıl olan kitlelere kısa sürede derdinizi anlatmaktır. O nedenle ben online itibar yönetmininde “fenomen etkisi”ni önemsiyorum. Diğer bir ifadeyle ben “fenomenlerin online itibar yönetimine katkısı var” diyenlerdenim.

Öyle ya; organik yöntemlerle kazanılmış yüz binlerce hatta milyonlarca gerçek kişiye (user) 1 dakika içinde ulaşmanız mümkünken bunu neden kullanmayasınız? Şu bir gerçek ki kitleleri ikna etmenin en kestirme yolu yeni nesil kanaat önderlerine yani influencerlara  kendinizi; “tavsiye edilebilir”, “savunulabilir”, “mağdur edilmiş taraf” olarak göstermektir.

Böylece siz bir yandan şirketinizin itibarını kurtarmak veya olağan itibar sürecini yönetmek üzere haber veya bülten hazırlarken, basın açıklaması yaparken, paydaşlarınıza derdinizi anlatırken öte yandan fenomenler yani sadık “condottiero”larınız sizi, harika bir “rol model” olarak lanse etmek üzere içerik hazırlar.

O halde diyebiliriz ki; tavsiye her ortamda ve her zaman hayat kurtarır. Bu nedenle de fenomenleri önemseyin ve markanız için sürekli çalışacak ve kitleleri yönetebilen bir hatta birden fazla marka elçisi edinin. Çünkü fenomenlerin online itibar yönetimine katkısı büyüktür. Ayrıca tavsiye pazarlaması git gide çağın en önemli pazarlama stratejisi halini alıyor. Bu gerçeği de asla göz ardı etmeyin.

      Dipnot
  • Condottiero: İtalyanca bir kelime olup Orta Çağ’da Rönesans dönemi boyunca sözleşme usulü çalışan paralı askerlerdir.

💡 Sosyal Medyada Online İtibar

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.