Günümüzde önemi daha da artan dijital medya satın alma faaliyetlerindeki alternatif eğitimleri bu makalede değerlendireceğiz.

Pazarlama çalışmalarında sürekli olarak göz önünde tutulan ve sık sık tekrar edilen nokta, tüketiciye (hedef kitleye) “doğru mesajın”, “doğru zamanda”, “doğru yerde” aktarılması olgusudur. Bu aktarımın da kendi içerisinde kırılımları olmasına karşın bunlar arasında en etkili faktör hiç şüphesiz tüketicidir. Örneğin; Adwords eğitimlerinde anlatılan, zamana yönelik bilgiyi hatırlayalım. Zaman, “an” olarak ntelendirilir. Ve kullanıcının, “bulmak istiyorum”, “yapmak istiyorum” ve “gitmek istiyorum” şeklinde arama yaparak “an”a dair talepte bulunduğuna dikkat çekilir.

Tüketici Davranışındaki Değişim

Tüketici davranışları sürekli olarak değişkenlik gösteriyor. İnternet teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle davranış biçimlerindeki değişim daha da hızlanmıştır. Örneğin; günümüzde televizyon neredeyse her evde var. Buna karşın tüketicinin televizyon izleme alışkanlığı, online mecralara kaymış durumda. Hele ki Youtube‘da geçirilen vakit baz alındığında bu gerçek daha iyi anlaşılmaktadır. Zira Youtube izleme ortalaması 132 dakikadır. Bu durum Youtube’u televizyon ile yarışır hale getirmiştir. Ve artık “second screen” yapmayan kullanıcı yok gibi bir şey.

Tüm bunlar dijitalin, popülerliğini artırarak devam ettirdiğini gösteriyor. Dolayısıyla pazarlama uzmanları medya planlama çalışması gerçekleştirirken tüketicideki bu davranış değişikliğini hesaba katmak zorundadır.

Dijital Medya Satın Almanın Bugünü

Hali hazırda 10 seneden fazla bir süredir dijital mecralarda reklam ve medya satın alma faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Dijital denildiği zaman hepimizin aklına ilk gelen Google. Ve bu, yani dünyanın en büyük arama motoru, dijital medya reklamcılığında da bir numara! Youtube’u bünyesinde bulundurması da Google’ın elini güçlendiriyor diyebiliriz.

Öte yandan sosyal ağların amiral gemisi konumunda olan Facebook aynı zamanda en popüler sosyal reklam mecrasıdır. Facebook, bünyesinde Instagram ve Whatsapp’ı bulundurmasından dolayı dijital reklamlardaki payını artırabilmiştir.

Kabul edelim gerek Adwords‘da gerek Facebook Business Manager’da halen reklam veriliyor ve bundan sonra da reklamverenler bu alanları kullanmayı sürdürecektir. Ancak şöyle bir detay var; buralarda herkes reklam veriyor. Yani esasında buralar tam bir kırmızı okyanusa dönüştü. Bu kırmızı okyanusun içerisindeki savaştan çıkıp, kendini mavi ve serin sulara atmak isteyen markaların bir an önce alternatif reklam mecralarına yönelmesi gerekiyor.

Dijital Medya Satın Alma

Dijital Medya Satın Alma İçin Alternatifler

Yandex

Popüler arama motoru Yandex; özellikle Google Adwords kampanyalarında hem rakip hem de destekleyici alan haline gelebiliyor. Daha çok navigasyon tarafında sıklıkla tercih edilen Yandex bu alandaki reklam modelleriyle de reklamverenlere farklı seçenekler sunuyor.

E-Mail Reklamları

Pek çok konu hakkında e-mail pazarlama çalışması yapabilirsiniz. Yalnız üyelerinizi sıkmamaya dikkat etmekte fayda var.

Linkedin

İş ağının Facebook’u olarak adlandırabileceğimiz bu mecrada başta B2B olmak üzere çeşitli hedef kitle ve türlerde reklam verebilirsiniz.

Total Mecra Satın Alma

Çeşitlli haber siteleri, tematik siteler, bloglar vs. başta olmak üzere popüler ve belli bir tıklanma oranına sahip mecralarda da reklam veren sayısı oldukça fazladır.

Ekşi Sözlük

Birçok kişi medya satın alma öncesi araştırma konusunda sıklıkla Ekşi Sözlük’ başvurur. Şimdilerde Ekşi Sözlük kendine özgü reklam modelini de yayına aldı. İncelemekte fayda var.

Artırılmış Gerçeklik

Özellikle B2C’de çok çok fazla değer kazanacak olan bir alandır AR. Bu yüzden artırılmış gerçeklik reklamları; farklılaşma ve dikkat çekme açısından bir deneyim tasarımı aracı olarak uygulanabilir.

IoT

Nesnelerin interneti konusunda her an yeni çalışmalar yapıldığını unutmamak lazım. Yakın gelecekte kullandığımız neredeyse tüm cihazlar internete bağlı olacak. Bu durumunda IoT, başta fmbc markaları olmak üzere pek çok marka açısından önemli bir pazar haline dönüşecek.

Programatik Pazarlama

Detayları kendine özgü bir yazı dizisi oluşturacak kadar kapsamlı olsa da programatik pazarlamayı en temelde daha sağlıklı veri, daha iyi analiz ve anlık aksiyon şeklinde tanımlayabiliriz.

Gördüğünüz gibi artık IoT, Big Data, Veri Madenciliği vb. kavramları konuşur olduk. Haliyle bunların da pazarlamaya katkısı şüphesiz ki oluyor ve bundan sonra da olacaktır. Bu teknolojiler doğrultusunda gelinen noktada son durum bizleri; programatik pazarlama veya programatik satın alma teknolojisiyle tanıştırdı.

Gün geçtikçe ilerleyen teknoloji sayesinde pazarlamanın hangi noktaya ulaşacağına hep birlikte tanıklık edeceğiz.

Branding Türkiye’nin kendine özgü reklam ve sponsorluk modellerini incelemek ve detaylar hakkında ayrıntılı bilgi almak için Reklam Ve Sponsluk sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.