İyi Parti Google’da Real Time Marketing Kampanyası Gerçekleştirdi

Geçenlerde 24 Haziran seçimleriyle ilgili “son 16 yıldaki en şampiyonlar ligi seçimi yaşıyoruz” şeklinde şakayla karışık bir açıklama yapmıştım. Gerçekten de öyle. Mesela İyi Parti Google’da gerçekleştirdiği real time marketing kampanyasıyla bu benzetmenin hakkını fazlasıyla verdi.
24 Haziran seçim süreci bence siyasal iletişim derslerinde örnek olarak okutulacak türden. Ayrıca bu seçimin her detayı, kendi içerisinde ayrı bir anlam taşıyor. Hatta bana göre 24 Haziran, tek başına üzerine yüksek lisans tezi yazılacak türden bir seçim. Diğer yandan liderlerin söylemleri, gerçekleştirilen işbirlikleri, kurulan ittifaklar, yapılan kampanyalar, vatandaşa sunulan vaatler, reklamlar ve tabi ki dijital pazarlama kampanyaları.
Hedef kitle neredeyse siz de orada olmak zorundasınız.
∴
Ben bu seçim dönemini takip etmekten ayrı bir keyif alıyorum. Bunda İyi Parti’nin gerçekleştirdiği aksiyonların da payı var. Bu arada Saadet Partisi’nin e-mitingleri de ilgi çekici. Ama bu makalede İyi Parti’nin Google bazında gerçekleştirdiği bir aksiyondan bahsedeceğim. Fakat ondan önce siyasi partilerin gerçek manada dijitalleştiğine dikkat çekmek istiyorum. Aklın yolu bir. Zira hedef kitle neredeyse siz de orada olmak zorundasınız.
Real time marketing konusuna akademik anlamda da çalıştığım için bu odaktaki stratejilere özellikle dikkat kesiliyorum. Markalar tarafından gerçekleştirilen real time marketing aksiyonlarını takip etmeye alışmıştık. Bazı ünlü kişilerin de real time marketing odaklı kampanyalar kurguladığını nadiren de olsa görüyoruz. Fakat ilk kez bir siyasi partinin real time marketing kampanyası gerçekleştirdiğini gördük.
Evet, İyi Parti Google’da bir kampanya gerçekleştirdi. Bu öyle bir kampanya ki, parti Türkiye’nin her yanındaki tüm bilboardları satın alsaydı bence bu kadar etki etmezdi.
Zaten dijitalin gücü de burada! O yüzden KOBİ veya büyük sermayeli işletmelere / markalara dijitalleşmeyi her daim öneriyoruz. Zira daha az maliyetle daha büyük bir kitleye ulaşmak sadece dijitalle mümkündür. Kısacası İyi Parti bunu başardı. Siz de başarabilirsiniz!
Daha önce Branding Türkiye’de “real time marketing (gerçek zamanlı pazarlama) nedir?” konulu ve “real time marketing (gerçek zamanlı pazarlama) nasıl yapılır?” odaklı makaleler yazıldığı için burada kavramın “nedir”ine yada “nasıl”ına değinmeyeceğim.
Sadece İyi Parti’nin kampanyasına geçmeden önce, gerçek zamanlı pazarlamada başarılı olmak için yapılması gerekenin ne olduğuna kısaca değineceğim. Evet, real time marketing önemli. Ama… İşte bir de meselenin aması var.
∴
Öncelikle şu bilinmelidir ki; bu işin merkezinde “duymak” ve “görmek” var. Gerek arama motoru (Google, Yandex) odağında gerekse sosyal medya(Twitter, Instagram, YouTube) odağında gerçekleştirilen bir gerçek zamanlı pazarlama kampanyasında önemli olan kitlenin ne konuştuğunu duyabilmek ve dahi kitlenin nereye baktığını görebilmektir.
İyi Parti bunu başarabildiği için bu kampanya şu an tüm gazetelerin manşetinde, tüm blogların en çok okunanlarında ve tüm fenomenler bunu paylaşıyor.
Görünen o ki taşı atmayı bilirseniz iki kuştan fazlasını vurma şansını oluyor. Buna karşın dijital pazarlama süreçlerinde özellikle farkındalık odaklı (viral) kampanyalarda markalar / ajanslar tarafından gerçekleştirilen birçok büyük bütçeli çalışmanın çöp olduğunu, yani 1 kuşu dahi vuramadığını çok iyi biliyorum.
Bu nedenle İyi Parti’deki; dijital markalaşma stratejilerini kurgulayan ve gerçekleştiren ekibi ayrıca tebrik ediyorum. Gerçekten iyi çalışıyorlar. Evet, o halde şimdi sözü çok uzatmadan kampanya detaylarına geleyim.
İyi Parti’nin Google’a verdiği ve viral haline gelen gerçek zamanlı pazarlama reklamlarına örnek vermek gerekirse; Google’da “AKP” şeklinde arama yaptığınızda ilk sırada, “Artık daha İyi’si var” ifadelerinin yer aldığı bir sonuç çıkıyor. “Rüya tabiri” araması yapıldığında ise kullanıcıların karşısına “Kabuslar mı görüyorsun” başlığıyla İyi Parti’nin tanıtımının yer aldığı bağlantı çıkıyor. Sosyal medyanın en çok ilgisini çekense Google’da “İbrahim Tatlıses” araması yapıldığında çıkan sonuç. Kullanıcılar bu arama sonrasında “Doğalgaz mı Bağlatacaksınız? İyi Parti’yi Bekleyin” bağlantısıyla karşılaşıyor.
Reklam Verilen Kelimelerden Bazıları;
1- VPN (Real Time Marketing)
2- Özgürlük (Real Time Marketing)
3- Gençler (Real Time Marketing)
4- Ak Parti (Real Time Marketing)
5- Boş Oda (Real Time Marketing)
6- İktidarsızlık (Real Time Marketing)
7- Rüyada Altın (Real Time Marketing)
8- Rüya Tabiri (Real Time Marketing)
9- Rüyada Güneş (Real Time Marketing)
10- Akp (Real Time Marketing)
11- İbrahim Tatlıses (Real Time Marketing)
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.