Dijital markalaşmanın alt ana disiplinlerinden biri olan dijital pazarlamanın önemli bir dinamiği olarak karşımıza çıkan “seo”nun markalaşmaya etkisi nedir? Bu soruya yanıt vermek amacıyla markalaşma yolunda seo başlıklı bu makaleyi hazırladık. İşte başlıyoruz!
SEO (arama motoru optimizasyonu); web sitelerin -kullanıcı deneyimi de göz önünde bulundurularak- Google, Yandex, Bing gibi büyük arama motorları yönergelerine, çalışma mantıklarına ve algoritmalarına uygun şekilde optimize edilmesi yani en iyi hale getirilmesini ifade eder.
Seo’ya Genel Bakış
Girişte yapmış olduğum bu tanımlama çerçevesinde SEO’ya kuşbakışı bakan ve SEO yapan kişi ya da ajansların büyük çoğunluğu, müşterilerinin web sitelerini arama motorları sonuçlarında daha üst sıralara taşımak için çalışma yapar. Oysa sadece daha yüksek sıralama elde etmeye odaklanmak her zaman eksik kalacaktır. Gerçek SEO, şirketin hedefleri doğrultusunda çalışma yaparak daha büyük bir değer yaratmak ve arama motorlarında daha etkili bir sonuç almak için çaba gösterme işidir
Seo’da esas amaç; online ortamda daha fazla görünür olmak, marka bilinirliğini yani markalaşma ve markaya olan güveni artırmak olmalıdır. Saydığım bu amaçları en iyi gerçekleştirebilecek dijital pazarlama aracı elbette ki SEO’dur. Ancak seo’nun bunlar için tek başına yeterli olamayacağını da belirteyim. Yine de SEO, hem yeni girişimciler/işletmeler hem de büyük firmalar için olmazsa olmazdır. Seo; bir marka oluşturma sürecinde, mevcut bir markanın değerini koruma ve artırma gibi amaçlar için olmak üzere bir çok açıdan gerekli ve önemlidir.
Markalaşma Yolunda Seo
SEO’nun markalaşma sürecine katkısı çok büyüktür. Evet, bu gerçek gün gibi ortadayken ne yazık ki halen bazı kişiler, işletmeler ve Kobi’ler bunun farkında değil. Oysa reelde yapılan yatırımlar yahut geleneksel reklam ve tanıtım çalışmalarıyla asla tam olarak marka yönetimi yapılmış olmaz. Yalnızca geleneksel reklam, iletişim ve pazarlama faaliyetleriyle marka olacağını zanneden kişi ve işletmeler daha internetin gücünün farkına varamamış demektir.
Bir diğer bakış açısına göre ise bahsettiğim bu “bazı” kişi ve işletmeler bilgi sahibi olmadıkları bir dünyaya (dijital dünyaya) yine bilgi sahibi olmayan ya da art niyetli olan dijital pazarlama uzmanları/ajansları ile çalışarak giriş yapmıştır. Bunun sonucunda da hem maddi ve hem de manevi kayıp yaşamıştır. Dolayısıyla da dijital dünyaya olan inanç ve güvenlerini kaybetmişlerdir. Bu ve benzeri sebeplerle birçok kişi, kurum ve kuruluş; yeni nesil bir kavram olan dijital markalaşma ile hiç tanışamıyor. Bunun için de asla tam manasıyla bir etkin bir marka yönetimi yapamıyorlar.
Girişimci Bolluğu
Ülkemizde marka olma diğer bir ifadeyle markalaşma potansiyeline sahip bir çok kişi ve iş var. Her geçen gün girişimci sayımız artmakta, ancak aynı hızda girişimcilerin büyük çoğunluğu da iflas etmektedir. Girişimcilik eğitimlerinde bahsederler; eğer finans yönetimini beceremezsen iflas edersin diye.
Artık devir değişti. Fakat ne yazık ki girişimcilik eğitimlerindeki bu ifade değişmedi. Bence artık şöyle olmalıydı: “dijital markalaşmayı (dijital pazarlama ve marka yönetimi – iletişimi) bilmeyen iflas eder.” Evet, harika fikirler ve imkanlar ile girişilen birçok iş, ne yazık ki dijital markalaşma (dijital pazarlama ve marka yönetimi – iletişimi) bilinmediği ya da etkin şekilde kullanılmadığı için heba olup gitmektedir.
Sonuç olarak…
Ne iş yaparsanız yapın en iyisini yapın ama bunun yanında mutlaka internetin nimetlerinden, dijital dünyanın gücünden faydalanın. Özellikle SEO, online marka bilinci oluşturma yani dijital markalaşma konusunda sizlere ciddi anlamda yardımcı olacaktır.
Bu yazı ile SEO’nun markalaşma sürecine olan katkısına, teknik ifadeler kullanmadan kısaca bir giriş yapmış oldum. Bir sonraki yazım da “arama motorları sonuçlarında üst sıralarda görünür olmanın marka algısına etkileri” konusundan bahsedeceğim. Bu konu ile ilgili görüşlerinizi, fikir ve önerilerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.
Takipte kalınız…
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
SEO ile ilgili okuduğum en sade en açık makale tebrik ediyorum yazıların devamını heyecanla bekliyorum 🙂