[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mobbing hem hukuki hem de kurumsal anlamda ciddiye alınması gereken bir meseledir. Biz de bu makalede mobbing hakkında önemsenmesi gereken bir takım detaylardan bahsedeceğiz. Ayrıca bir de anketimiz var.

Mobbing günümüz iş hayatının kanayan bir yarası halini aldı. Ancak bir yandan da hukuki bir takım düzenlemeler geldi. Kısacası kamu, bu işi önemsiyor. İnsanlar da mobbinge karşı sessiz kalmıyor. Öyle ki, Türkiye’de son iki yılda ALO 170’e 5890 mobbing  şikayeti yapılmıştır.

Mobbing Hakkında Önemli Detaylar

İlginçtir ki Alo 170’e yapılan mobbing odaklı şikayetlerin büyük çoğunluğu özel sektör ağırlıklıdır. İlginç olan bir diğer detay ise hem özel sektörde hem de kamuda mobbing şikayetlerinin cinsiyet bakımından aynı seviyede olmasıdır. Gelen şikayetlerin analizi sonucunda görülmüştür ki; erkekler de kadınlar da aynı oran ve şiddette mobbinge maruz kalmışlar.

Bu detayların ardından şunu sormak istiyorum; iş hayatınız boyunca psikolojik tacize diğer bir adıyla mobbinge uğradığınızı hiç düşündünüz mü? Bu soruyu yanıtlamak için aşağıda yer alan ankete katılabilirsiniz.[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_column_text]

Mobbing Nedir?

Mobbing; kamu veya özel sektör farkı olmaksızın mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılarak; sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit vb. şekillerde tecelli eden duygusal bir saldırıdır.

Mobbing genellikle kişinin saygısız ve zararlı bir psikolojik davranışın hedefi olmasıyla başlar. Ayrıca mobbing, işverenin ya da yöneticinin ima ve alaycılıkla karşısındaki kişi ya da kişilerin toplumsal itibarını düşürmesini de içerir. Sonuç itibariyle mobbing, saldırgan bir ortam oluşturularak psikolojik şiddete maruz bırakılan kişi ya da kişilerin istifaya zorlanması sürecidir.

Mobbingin Çeşitleri

Mobbing her ne kadar genel olarak psikolojik şiddeti temsil etse de mobbingin de çeşitleri vardır. Şimdi bunları kısa başlıklar halinde açıklayacağız.

Düşey Psikolojik Taciz

İş hayatında üstlerin sahip oldukları kurumsal gücü; astlarını ezerek, onları kurumun dışına iterek kullanmasıdır.

Yatay Psikolojik Taciz

İş yerinde psikolojik tacizin (mobbing) fail veya failleri mağdur ile benzer görevlerde ve benzer olanaklara sahip, aynı konumdaki iş arkadaşlarıdırlar. Örneğin; eşit koşullar içinde bulunan çalışanların çekememezliği, rekabet, çıkar çatışması, kişisel hoşnutsuzluklar gibi…

Dikey Psikolojik Taciz

Çalışanın yöneticiye psikolojik şiddet (mobbing) uygulamasıdır. Nadir görülen bir durumdur. Örneğin, çalışanların yöneticiyi kabullenememesi, eski yöneticiye duyulan bağlılık ve kıskançlık gibi… Çok sık rastlanmasa da bu da mobbing türleri arasında yer almaktadır.

“Mobbing”e maruz kaldığınızı düşünüyorsanız ve bunu delillerle kanıtlarsanız, ihbar, kıdem ve manevi tazminat alabilirsiniz.

Bu arada psikolojik baskıya (mobbing) maruz kalan kişiler şirket yönetimine değil, artık doğrudan mobbing uygulayan kişi ya da kişilere de dava açabilecek. Ayrıca “mobbing”e uğradığı için işten ayrılmak isteyen aynı zamanda da tazminatını almak isteyen kişi, yaşadığı sorun nedeniyle iş yerinden haklı bir şekilde istifa ettiğinden tazminat talep etme hakkına sahip. Bu istifa iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi kapsamında olacağından dolayı kıdem tazminatının yanmasına ya da kıdem tazminatı hakkının düşmesine neden olmaz.

Mobbing hiç şüphesiz günümüz iş yaşamının en önemli problemlerinden biridir. Bu konu hukuki bir zeminde net biçimde tanımlanarak insanlara sahip oldukları haklar daha iyi anlatılırsa ve gerek kişisel gerekse kurumsal anlamda caydırıcı cezalar uygulanırsa, mağduriyetlerin sayısı gün geçtikçe azalacaktır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.