Video içerik üretimi; çekiminden tutun, optimizasyonuna kadar meşakkatli bir iştir. Ama çeşitli uygulamalarla bunların üstesinden gelebiliyoruz. Bu makalede ise Youtube için temel seo ipuçlarından ve VidIQ uygulamasından bahsedeceğiz.

Dijital dünyanın olmazsa olmazlarından biri olan “SEO”nun (arama motoru optimizasyonu) “yazılı içerik” üzerindeki etkisini hepimiz biliyoruz. Özellikle de “evergreen” içeriklerde!

Öte yandan dijital dünyaya içerik (makale, blog, haber, görsel, video, durum güncellemesi vb.) bırakmak, aslında o kadar da kolay değildir. Diğer bir ifadeyle “yazdığım her içerik nasılsa okunuyor, izleniyor, dinleniyor” düşüncesi ne yazık ki geçerli değil. İşte tam bu noktada devreye SEO giriyor.

Seo Ölmek Üzere Mi?

Dijitalde içerik üretmenin ve pazarlamanın çeşitli kuralları vardır. Bu kurallara hâkim olmadan, kalıcı olmak imkansızdır. Bu arada bazı makalelerde ve videolarda SEO’nun önemsiz olduğundan bahsedilip “SEO ölmek üzere” şeklinde açıklamalar yapılıyor. Sonra da Adwords‘ten bahsedilerek arama motoru reklamları ön plana alınıyor. Fakat bu doğru değil. Evet, dijital teknolojiler her daim yenileniyor. Yani teknolojinin hızına yetişmek oldukça zor. Bu doğru. Ancak yeni bir teknolojinin ortaya çıkması eski teknolojinin ya da sistemin tamamen yok olacağı anlamına gelmiyor.

Youtube İçin Temel Seo Önerileri

İnsanlar artık daha az okuyup daha çok izliyorlar. Dolayısıyla artık herkes blogger olmak yerine vlogger olmak için çaba sarf ediyor. Bu aşamada insanların en büyük kaygısı; “ya videolarımı kimse izlemezse!” ve/veya “Youtube’dan nasıl para kazanırım?” Bunları düşünmekte pek de haksız sayılmazlar.

Ancak endişe edecek bir durum yok. Zira burada devreye arama motoru optimizasyonu (SEO) giriyor. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere, Google’dan sonra en büyük arama hacmine sahip olan mecra yine bir Google ürünü olan Youtubedur.

We Are Social 2018

Youtube sayfasında geçirilen süre ve ziyaret başına sayfa derinliği göz önüne alındığında, Youtube için içerik üretmek kadar Youtube için SEO yapmak da oldukça önemlidir. Çünkü Youtube’da öne çıkmak için diğer vloggerlarla yarışmak zorundayız.

Bu aşamada; tüm dünyaya daha doğrusu belirlemiş olduğumuz hedef kitleye kolayca erişip sesimizi duyurmak için öncelikle rekabet ettiğimiz kişileri / kanalları iyi tanıyıp, analiz etmeliyiz. Diğer vloggerların hangi anahtar kelimeler kullanılarak arandığını bilmek ve buna göre aksiyon almak için bazı metrikleri iyi kullanmamız lazım.

Mesela Google’ın arama bölümünde video sekmesi var. Oraya araştırdığınız konuya yönelik anahtar kelimeler girdiğinizde eğer karşınıza araştırdığınız konuya ilişkin video çıkıyorsa, o zaman videonun SEO’su doğru yapılmış demektir. Tabi aynı şekilde Youtube’da anahtar kelime araması yapmak da yine manuel bir analiz için önemlidir.

Asıl mesele videonuzun hedef kitlenin önüne çıkması değil mi? Peki, bunu nasıl başaracaksınız?

Diyelim ki bir Youtube kanalınız var. Abone sayınız 1000’in üzerinde ve siz bu kanalı daha da büyütmek istiyorsunuz. O vakit, ciddi anlamda bir optimizasyona ihtiyacınız var. Kısacası asıl olay videoyu çektikten sonra başlıyor. Zira herkes izlenme oranlarını arttırmanın peşinde.

Youtube’da ön planda olmak ve yapılan aramalarda üstte çıkmak için kullanılabilecek eklenti / uygulamalardan biri; VidIQ adı verilen uygulamadır.

VidIQ ile Youtube SEO

VidIQ bir nevi Youtube Analytics işlevi görür. Nasıl ki, Youtube Analytics aracılığıyla değerlerin dönüşümü, ve siteye yapılan somut getiri/getiriler test ediliyorsa VIDIQ ile de aynısı yapılabilmektedir.

Ancak bu uygulama (VidIQ) kullanıldığında Youtube’da sadece kendi videolarımızın değil, her videonun analizini görebiliyoruz. Bu değerler nezdinde, bir videonun; izlenme sayısı, gösterim adedi, görüntülenme, süre, sosyal medya etkileşim oranı, SEO skoru, video açıklamalarındaki kelime sayısı, başka web sitelerinden videoya bağlanan sayfa sayısı, kanal değerleri ve etiketleri, optimizasyon tablosu gibi detaylara ulaşabiliriz.

VidIQ aracılığıyla kanalınızdaki videolara dair istatistiksel verilerin grafiğini görmeniz de mümkündür. Böylece yanlış ya da eksik yapmış olduğunuz optimizasyonlara dair bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

Bu arada uygulamayı tam anlamıyla kullanmak için premium satın almanız gerekiyor. Mesela uygulamanın, Tartışmalı Anahtar Kelimeler özelliği için premium üyelik satın almanız lazım. Bu arada uygulamaya dair ufak bir eleştirim daha olacak; VidIQ, üyelerine sıklıkla ve önemli-önemsiz birçok mail gönderiyor. Bu yüzden mail bildirimlerini düzenlemenizi tavsiye ederim.

Netice itibariyle; Youtube için SEO yapmak, Youtube’da öne çıkmak anlamında önem taşır. Bunun için bazı uygulama ve eklentileri kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bugün bu uygulamalardan biri olan VidIQ ile ilgili kısa bir bilgi vermiş olduk. Umarım faydalı olmuştur.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.